用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望不指定小學部直升中一學額
go

德望不指定小學部直升中一學額  

我又嚟學吓轉載王先:

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20181007/00176_013.html

直資名校德望學校昨日舉行中一入學申請講座,約一千七百人參加。德望下年將開六班中一,招收二百四十六名新生,校方指不會劃分特定數目的學額予德望學校小學部學生。中學部校長Mrs. Laura Green表示對不隨波逐流、不為面試而準備完美答案的學生最感興趣,希望招收到反應快及有創意的學生。

來自中文小學亦有機會

德望學校的中一入學申請設兩輪遴選機制,初步遴選是不多於八頁紙的個人履歷,佔分七成五;通過初步遴選的學生會獲邀參加兩次面試,佔分兩成五。第一輪面試以小組形式進行,測試解難及溝通技巧,第二輪面試則由收生委員會會見學生及其家長,學生可能要即場展示其才藝。Mrs. Laura Green透露,第二輪面試以對話為主,內容廣泛,可能是家庭旅行的經驗,或是學習心得等。

• 校長Mrs. Laura Green希望招收有創意及反應快的學生。

不少家長為愛女參加講座,家長劉先生指,德望是女兒的升中首選,惟擔心女兒因就讀中文小學而影響入學機會,獲校方告知以往亦有招收中文小學的學生後,始稍為放心。他表示為助女兒銜接英中,故讓她參加英文及數學補習班,另外亦學習中樂及劍擊,每月花費八千至一萬元。

德小學生家長, 要夢醒了!

德望又再一次完美示範, 咩叫龍校升中要求係可以隨時搬籠門。

話時話, 德小家長, 到底知唔知個籠門 (直升中學部既條件/資格) 係邊?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-10-8 10:33
我又嚟學吓轉載王先:

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20181007/00176_013.html

其實一路都知不是直升!
何來發夢?

mandycml 發表於 18-10-8 11:33
其實一路都知不是直升!
何來發夢?
真係一路都知不是直升?

中學部今次講明

校方指不會劃分特定數目的學額予德望學校小學部學生

即係代表可以一個都唔收

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-10-8 11:49
真係一路都知不是直升?

由幼稚園second in 都已同家長講明,學校不是龍校!入得德幼既都清楚!至於德小先入既就
唔清楚啦!

mandycml 發表於 18-10-8 11:56
由幼稚園second in 都已同家長講明,學校不是龍校!入得德幼既都清楚!至於德小先入既就
唔清楚啦!
...
上年小學部先同小四/五家長講,小學部應有6成學生可"直升"上中學部。

中學部今次咁講,真係教小學部如何是好呢?

不過其實中學部都唔係第一次咁講。

德望其實好有趣既,當年中學部以"與小學部結為一條龍學校"為理由轉做直資(因為小學部係私校,EDB規定如要和私校結龍,必須轉做私校或直資),但轉咗之後就唔認自己係龍校。

小学部"应”有六成直升……都話应有啫,又無講实~亦無話無條件直升,有條件就总要乎合先升到咯,所以不会劃定特定数目(但呢个都係好似disclaimer性質啫,唔会真係一个都唔收既~)~連我街外人都从來無當过佢係龙校。大概中学部全数接收小学部既只有St Mary's, DGS, DBS同SPCC?

Yanamami 發表於 18-10-8 12:12
小学部"应”有六成直升……都話应有啫,又無講实~亦無話無條件直升,有條件就总要乎合先升到咯~連我街外人 ...
其實最大問題係,咁多年嚟好似從來沒講過有"達標就可直升"呢樣嘢

即係又要好似宮廷劇咁,去揣犘聖意

hkpapa852 發表於 18-10-8 12:16
其實最大問題係,咁多年嚟好似從來沒講過有"達標就可直升"呢樣嘢

即係又要好似宮廷劇咁,去揣犘聖意

我觉得重点唔係佢要promise收番幾多成小学部,而係个升上中学部標準要透明,亦早早要俾唔達標同学有心理準備同时间去籌謀自己出路。好似LS MCS禁,A就实入,C就实走,B尾就你諗你……

mandycml 發表於 18-10-8 11:56
唔清楚啦!
...

算啦BK好幾個打手不斷追擊某幾間學校架,睇得多你會明架啦。依間學校咁差都係吾好讀呀。

咁點解要讀佢小學呢

回覆樓主:

就算唔係直升,都叫有聯繫~

德幼都唔係100%升哂德小啦~

回覆樓主

現在講緊兩個話題1) 龍小,龍中收聯繫學校有否固定標準;2) 聯繫學校升學率。

題目2 較簡單,樓主在多年前已有文章講不同學校的升學率的不同。他亦好明日GH 不是收晒小學學生上中。作為普通家長的我,始終都有一定期望,對不能盡收自己學生是有種失望的感覺。

題目1) 認為標準應該是明確、客觀而且持續,這樣家長才可以有準備。龍校家長的悲哀處是看似安全,但實際同普通學校生無分別,甚至更危險。

星星的後裔 發表於 18-10-9 08:15
現在講緊兩個話題1) 龍小,龍中收聯繫學校有否固定標準;2) 聯繫學校升學率。

題目2 較簡單,樓主在多年前 ...

雖然我唔係德小家長,但當年小女都有德小插班offer,我地冇要到,好大部分原因都係因為升中問題。都有諗過點解升德中率唔太高,差唔多篩走一半嘅德小學生,難道德中對德小培訓出嚟嘅女仔都咁冇信心?好似只想盡收出面嘅精英從而keep住/提升德中地位。咁樣好似有少少 “功利”, 同埋我地唔想個女從小學開始好似要爭嚟爭去爭升中。

kenyuenkc 發表於 18-10-9 05:49
就算唔係直升,都叫有聯繫~

德幼都唔係100%升哂德小啦~

聯繫係有收返幾多成的arrangement,所以一個位都唔留自由競爭,即係小學和中學完全獨立無關係了。

星星的後裔 發表於 18-10-9 08:15

題目2 較簡單,樓主在多年前 ...
最大既問題係, 小學部雖然同家長講同中學並非龍校, 但升中時只會同學生講能否升上德中, 至於其它升中支援呢! 自己去問吓同區個名勝景點了!

FunnyKMama 發表於 18-10-9 08:31
雖然我唔係德小家長,但當年小女都有德小插班offer,我地冇要到,好大部分原因都係因為升中問題。都有諗過 ...

百貨應百客,部分家長一樣功利,唔想比7月幾日的學費車費,有K1 offer 即cut N 班。所以一路都話最緊要matching

其實我係想提醒家長, 搵學校時唔好 "盲目追龍"

入咗龍校, 其實可能係 "作繭自縛"

hkpapa852 發表於 18-10-9 08:52
其實我係想提醒家長, 搵學校時唔好 "盲目追龍"

入咗龍校, 其實可能係 "作繭自縛" ...

個人認為德望舊生應該出聲,保存學校傳統!

回覆樓主

如果間學校講明自己係龍校,但結果又收唔晒的話,就應該受到質疑。但GH從幼稚園已經講明佢地唔係龍校。外界就一直覺得佢係龍校。其實係咪外界既人要清醒一下。
一間直私都唔會寫包單話升中入硬神校一線。
但假如家長諗住阿囡入左德小就可以安枕無憂上德中,咁德小確實唔係佢地杯茶。

uglyghost 發表於 18-10-9 09:04
如果間學校講明自己係龍校,但結果又收唔晒的話,就應該受到質疑。但GH從幼稚園已經講明佢地唔係龍校。外界 ...
GH小學部亦要做好自己吧!

唔好繼續係校內向學生家長發佈會有XX%學生可上中學部既言論, 做好D對學生既升中支援, 乾脆做間女校版SFA吧!