用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望不指定小學部直升中一學額
樓主: hkpapa852
go

德望不指定小學部直升中一學額   [複製鏈接]

whitepurin 發表於 18-10-9 14:26
咁現實就只能㨂可選擇中最好的,如果有能力入dg同spcs就根本唔使諗啦!
主要問題係, 位於 50%-70%/80%個班學生, 到底如果是好?

50%以上既, 梗係出去盡搏, 考其它更好既直資, 但其餘既呢? 應該考B1尾直資保險嗎?

另外, 去到抽獎, 又要點填表? 我考~60%, 上唔到德中, 又考唔到其它直資, 學校叫我揀培敦, 甘心嗎?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

gracelam 發表於 18-10-9 14:04
情景題:

當小朋友小六時, 就讀小學唔話你知小朋友banding, 又唔話你知可唔可以上中學部, 只係等消息, 有o ...
我同意處理手法有好大嘅進步空間,資料透明d(起碼要告知banding/班級名次等),比小朋友同家長多d時間去準備升中嘅嘢!但係都係果句,做父母一定揀最好嘅比小朋友! 如果小朋友考小一有dgjs, spccps, Paul con 果d offer, 家長應該諗都唔使諗啦!但如果小朋友考小一時,gh係one of the best offers, 無可能因為佢非龍校就完全否定佢架! 自己衡量手上offers 嘅 pros and cons再決定吧!?

Penipony 發表於 18-10-9 15:00
我同意處理手法有好大嘅進步空間,資料透明d(起碼要告知banding/班級名次等),比小朋友同家長多d時間去準 ...

其實呢個post主要提醒一下D有直屬中學嘅小學, 將來有機會面對呢個問題。

因為好多家長以為入到就大安旨意, 6年後先如夢初醒!!!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主

同意學校支援可以做好d, 但以上的問題,好多有聯繫中學的學校也有,甚至一d津小為保首三志願比率也不見得會坦白!

gracelam 發表於 18-10-9 15:14
其實呢個post主要提醒一下D有直屬中學嘅小學, 將來有機會面對呢個問題。

因為好多家長以為入到就大安旨 ...
係架!
就算比你100%入到中學部,自己成績唔到位,考dse時都見真章。

依個情況同好多人以為大攪珠入左九龍區最受歡迎果幾間女校,就以為可以讀到畢業一樣囉。某程度我都贊成set條線先有目標去追,但另一方面學校收生就會無彈性,同學或者家長間關係都可能會比較緊張。

唔怪得有德小學生插班阿女間小學

Fivedragon 發表於 18-10-9 16:25
唔怪得有德小學生插班阿女間小學
咁轉校又可以有好多原因嘅

回覆樓主

是的,多謝提醒,中學校長每年「提醒」一次,作為德小家長,聽到當然心情都沈一沈,同時提醒自己不可鬆懈..要認真學習(emoji)但放心,暫時課程都很輕鬆,每更功課30分鐘能完成。

我諗無咩GH 家長會仲咁天真地以為擔保升中學喇...
至少我很清楚,我女不是德幼上,有九龍城私小offer , 九龍城網校網好喇掛.. . 但最後我都為小朋友選了德望,是因爲覺得德望課程比較適合小朋友,本人當然都有了解過升中情況,但聽前輩講... 即使升唔返德中,出去再考其他直資中學都考得唔錯?
不過當中唔知德小有無配套比學生去預備考其他中學了,如真的沒有,這點確是希望小學部能檢討一下。

hkpapa852 發表於 18-10-9 09:11
GH小學部亦要做好自己吧!

唔好繼續係校內向學生家長發佈會有XX%學生可上中學部既言論, 做好D對學生既升中 ...

呢兩年小學部又好似無發佈過..
完全無提過有幾多成升到中學喇

QQfishs 發表於 18-10-9 16:10
依個情況同好多人以為大攪珠入左九龍區最受歡迎果幾間女校,就以為可以讀到畢業一樣囉。某程度我都贊成set ...

點解德中收生要有彈性? 我聯想到的答案是當德小學生成績唔好就可以收少d , 由外面入多d 有質素的學生,咁整體水平可以維持。看似有道理,但學生質素不是受德小的教學質素影響嗎?學校教學問題就以學生升學率去調節。明明校舍黐埋,教長校監都是嗰批人,偏偏又話早就講左我地無la lung, 無保證過有幾多人可升學,有種公就我贏字就你輸的感覺。

Honeyme22 發表於 18-10-9 23:24
舊年有正式講過係67%. 今年就暫時冇公布

舊年有正式講過係67%. 今年就暫時冇公布

要搞清楚"直屬中學"呢個term...直屬中學有遊戲規則
德小 德中 並非直屬關係 ~~~

Yanamami 發表於 18-10-8 12:19
我觉得重点唔係佢要promise收番幾多成小学部,而係个升上中学部標準要透明,亦早早要俾唔達標同学有心理準 ...

mcl203 發表於 18-10-10 00:39
要搞清楚"直屬中學"呢個term...直屬中學有遊戲規則
德小 德中 並非直屬關係 ~~~

請問有直屬關係中學既,係咪指播道、音小呢類?
而福小只係附屬?
咁德望又係邊類

同意,而且學校(不是GH)可以好"無情",當家長好徬徨時,學校再送你一句我愛莫能助,真係比粗口更難聽。

belgiumchoco 發表於 18-10-10 07:53
而福小只係附屬?
咁德望又係邊類

正式嚟講,只有官津校有真正一條龍(無條件100%直升),直屬同聯繫學校,所有直升要求同學額都係統一由EDB去定,不能隨意更改。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

相信你唔係GH高小既家長,升中資料通常只係話俾5/6年級家長知

belgiumchoco 發表於 18-10-10 07:53
而福小只係附屬?
咁德望又係邊類

直屬係MPS 跟 MSS 那一類,播道和音小係一條龍。聯繫指軒小和QC
德望以上都唔系了

‹ 上一主題|下一主題