用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 請問你們的資優小朋友難找朋友嗎?
樓主: passiton
go

請問你們的資優小朋友難找朋友嗎? [複製鏈接]

passiton 發表於 18-10-9 10:30
佢既強項係語文方面,識字、記憶力強,學音樂快上手,可能呢d都係好靜態既活動。曾經都參加過比賽,囡囡係 ...

你對你小朋友都觀察入微!
如果一個人IQ高過150,巨既思拷方式已經同普通人吾同!巨見到的pattern,觀察力和知識亦不同於常人!巨既humor都吾同!巨地平常係著重logical thinking,對情感溝通會忽視著!
我會著重幫高IQ小朋友了解自己,了解普通人係點樣思拷!我覺得高IQ人士係有需要學習dumb it down,融入到主群!吾好要求同人相処如魚得水,但起碼吾好被人欺凌,有一兩個朋友!
巨地1000個人入面只有一兩個同類,在中小學皆段好容易成為欺凌對像!巨地就好像pink monkey 係brown monkey堆裏!上到大學和之后會好好多!

最重要提點尼的小朋友因為高IQ可能遇到的問題!同時父母要留意

欺凌問題,巨地有可能因為普通人吾了解而喪失自信,尼個時侯我覺得父母要支持和卑support巨地!

回覆 passiton 的帖子

我囡都係, 佢做任何事都好慢好慢, 係觀察型小朋友, 我唔知佢係咪資優, 但佢社交同情緒(有焦慮)好有問題, 在屋企好活潑好動, 成日郁來郁去無時停, 直至一次我去學校觀課先知佢在學校同屋企有很大分別, N班時不參與任何活動, 全班起身跳舞, 佢就一個人揾張凳坐後面, 而家K1好啲, 但都係唔同人哋玩, 明明講得出啲同學坐邊個位, 但就係唔同人哋玩, 就算同學仔拉佢去玩, 佢雖然無fing開人哋對手, 但就個樣唔知邊算咁。但其實佢又唔係唔想要朋友的, 佢有幻想一個朋友仔一齊同佢玩的, 就算坐港鐵同影家庭照都會預埋佢, 我而家都唔知點算好, 唔知點幫佢.....

licpd 發表於 19-1-4 22:01
如果一個人IQ高過150,巨既思拷方式已經同普通人吾同!巨見到的pattern,觀察力 ...

係...我囡見到同學仔玩得開心,佢係隔離睇都開心,但係佢join唔到,俗d講係搭唔到嗲,因為我都試過聽到幼稚園小朋友講埋d無聊野,跟住笑一大餐,跟住再講,又笑...不停loop,我有教囡囡,你都可以試下咁講咁講....咪可以一齊玩囉⋯⋯我囡講唔出口,佢個腦係咁諗點解要講呢d?講黎做乜?個腦認真mode左,同埋佢都係偏向logic, 所以更加講唔出呢d無謂野。

licpd 發表於 19-1-4 22:01
如果一個人IQ高過150,巨既思拷方式已經同普通人吾同!巨見到的pattern,觀察力 ...

同埋我都真係擔心係小學環境...小息、午息、做project...點算?
‹ 上一主題|下一主題