用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 心儀小學1st in vs 次選小學2nd in
go

心儀小學1st in vs 次選小學2nd in [複製鏈接]

如果兩個都撞時間,仆倒去都接唔到,揀邊間in?
   0    0    0    0

回覆樓主:

揀機會大啲果間。我估一般來說,入到2nd in, 可能小朋友已經屬於該學校喜歡的類型。

醒目開學勳章

回覆樓主

心儀個間多唔多人爭?

回覆 蝦米豬 的帖子

我現在遇到同一問題,雖然心儀嗰間是1st in ,但次選嗰間又不見得容易有offer,所以我會選擇去1st in嗰間,試咗唔得都心甘命抵,但試都唔試,我就一定後悔。

回覆 蝦米豬 的帖子

揀心儀果間... 除非唔去你唔會覺得有所遺憾... 唔係的話你可能跟住果幾年都會問自己當初點解唔去1st in

回覆樓主:

其實亦要睇下實際上係邊兩間撞時間先有意義討論到嘅。有啲人的最心儀的學校考到的機會相對大,有啲(如神校)又非常難入,N無人士都係當陪跑。

回覆樓主:

我地之前係非心儀學校(純粹攞個面試經驗)2nd in撞阿囡最心儀嗰間1st in。我地一家三口都揀去1st in。

蝦米豬 發表於 18-10-6 21:26
如果兩個都撞時間,仆倒去都接唔到,揀邊間in?

選間適合佢學校模式去in 入到2nd in 代表小朋友啱讀既學校

回覆樓主:

經過近來一波波的考小一遊戲,我反而覺得報名人數反而唔太關事,5000人報唔代表無機,3000人報又唔代表機會大咗,"水泡"類學校亦唔一定容易入咗。反而是要 research 下每間學校喜歡收的小孩子特質,同自己小朋友係咪屬於果類。如果明顯唔 match 都仲去博,好似浪費咗另一間次選學校的機會...
我小朋友在一些以為比較容易考入的學校已在首輪面試止步,但YW 反而能成為 top, 10% 入到2nd in 之一,所以呢啲嘢真係好難講。都係去得幾多得幾多。

sailormercury 發表於 18-10-6 23:48
經過近來一波波的考小一遊戲,我反而覺得報名人數反而唔太關事,5000人報唔代表無機,3000人報又唔代表機會 ...

認同 但都關考生人數 我小兒性格特質都同英華match 但人數太多 比較match 既人多過佢 雖則不是那top10% 但其實又可能輸過馬鼻排20%內呢 人數少機會點都大D 因為我小兒本身都不是較top 的小孩

回覆樓主

我當年遇過同樣問題,最後揀了心儀的1st in,之後飛車遲到地去另一間2nd in,抱住如果無得in就走既心態,最後都有得in埋呀!

Mchacha 發表於 18-10-7 01:59
我當年遇過同樣問題,最後揀了心儀的1st in,之後飛車遲到地去另一間2nd in,抱住如果無得in就走既心態,最 ...

遲到都無用,因為信上寫的時間是完全重叠,無理由等埋你先in吧?唉,天意

回覆樓主

去2nd in

蝦米豬 發表於 18-10-7 08:27
遲到都無用,因為信上寫的時間是完全重叠,無理由等埋你先in吧?唉,天意
...

我那時都是時間完全重疊,飛車去到都係遲到的。
不過學校肯安排最後一組給我咋!
叫做去過唔得都無後悔,不過當然你要揀好放棄邊一間先。
‹ 上一主題|下一主題