用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 thanks
go

thanks

回覆樓主:

可以同學校傾下,學校有冇教育心理學家可以做 accessment?
私人機構可以考慮中大心理學,做完再同學校傾下點幫個小朋友。

學校有無教育心理學家,可以同學校反應下想同心理學家價下
或者搵私人機構做consultation

Melody_BB 發表於 18-10-7 12:55
可以同學校傾下,學校有冇教育心理學家可以做 accessment?
私人機構可以考慮中大心理學,做完再同學校傾下 ...

中大心理是經威爾斯醫院預約嗎?朋友想自己出面評估先,因為有少少怕學校會stigmatised 了小朋友。

connie.SO 發表於 18-10-7 13:07
學校有無教育心理學家,可以同學校反應下想同心理學家價下
或者搵私人機構做consultation ...

請問有沒有私人介紹?協康的心理評估可以嗎?看psycho心理學家定psychi心理醫生有用呢,因之前那個psychi醫生只是説吃藥控制情緒,沒有甚麼分析或建議。

Fish777 發表於 18-10-7 14:54
請問有沒有私人介紹?協康的心理評估可以嗎?看psycho心理學家定psychi心理醫生有用呢,因之前那個psychi ...

應該搵psychologist 心理學家做counselling, psychiatrist 精神科醫生通常淨開藥。

阿仔係HKAGE 香港資優學苑full member, 我係parent member, 去過幾次HKAGE 聽過gifted parenting 講座,上過HKAGE psychologist Victor Ching講座,佢講咗好多資優兒情緖問個案同拆解方法,覺得佢講啲野都幾有point,應該係有經驗同有料。

上網摷,正知佢有private practice, 可以叫你朋友試試,首先樓主朋友約一個appointment 去見咗講情況,啱正帶小朋友去。

http://www.hkdpc.com/node/7

希望幫到樓主同佢朋友。

Activehealth 發表於 18-10-7 16:09

應該搵psychologist 心理學家做counselling, psychiat ...

謝謝,巳轉告,萬分感激

Fish777 發表於 18-10-5 13:58
朋友個仔,最近情緒很差,不想上學,大家可以幫下佢嗎?
背景:自少在名校,唔洗點讀,成績都很好,但不嬲 ...

大人及小朋友都要放鬆。大人緊張的心情小朋友見到更緊張,要讓小朋友感受到父母的愛。年紀還小,對小朋友愛的表達一定要具體及深刻。小朋友有犯錯,不要打駡,這樣小朋友會更 焦慮.
我覺得多帶小朋友出戶外活動能減低 焦慮. 接觸大自然的觀感刺激能令小朋友放鬆。
小兒 過度活躍,小三時跟班主任很大衝突. 慢慢長大就成熟了很多,其間參加了很多野外活動,學懂了 照顧自己及照顧別人.
親子關係緊要, 跟小朋友坦誠相交, 要讓小朋友覺得被尊重,有互相 尊重的感覺 ,他們就 願意聽大人的.
望樓主朋友加油!

回覆 Fish777 的帖子

唔係威爾斯,係中大心理學系提供的收費服務
http://www.psy.cuhk.edu.hk/research/research-ctr/chpc/services

回覆 Fish777 的帖子

阿仔個case 差唔多,已在留言板留言給你