用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 考級四但語言能力差,想問下大家撰校策略 ...
樓主: Tingting1019
go

考級四但語言能力差,想問下大家撰校策略   [複製鏈接]

妹妹頭 發表於 18-10-3 16:43
回覆 tutik 的帖子

你依個方法只能夠在小學階段用得著, 到中學階段, 有好多野都唔會在課本找到, 可能要上 ...

原來係咁,我都要學習下欣賞自己個仔。

妹妹頭    發表於 18-10-3 20:53

回覆 Tingting1019 的帖子

你講果3間,匯基東九應該會比較其他2間易考,可以試下,等阿仔有自信心

妹妹頭 發表於 18-10-3 20:55
回覆 Tingting1019 的帖子

你講果3間,匯基東九應該會比較其他2間易考,可以試下,等阿仔有自信心 ...
好的,你地覺得呢間學校好吾好?仔仔呢幾日好乖,吾駛再要我叫佢做功課,自己完成,我亦都無叫佢起身,自己較鬧鐘起身換衫,吾通我老公講得啱,我真係理得佢太多?

IloveJJ 發表於 18-10-3 21:06
到六年級,仲要你叫做功課?咁真係太倚賴了
係呀,佢放慢動作,成8點幾先做.....都係我太縱容佢

IloveJJ 發表於 18-10-3 21:33
咁我就對佢讀B1A中學有保留了!好多B1A學校都係好自由,無乜功課,係靠學生自己勤力。
...
無錯,呢個係我擔心嘅原因

我無諗B1A,就算入到,我知佢會讀得好辛苦,目標係英中都ok喇,不過我區校網,男仔只有4間撰擇,所以先令我咁介懷佢講野吾叻,考誇區自行可能無望

IloveJJ 發表於 18-10-3 21:54
但係我見你話想考拔萃英華喎,拔萃都唔算B1A嗎?

我仔有同學(好朋友))想考英華,仔仔想同好朋友一起,老師問起我會吾會幫仔報直資,我話會,學校想級頭的爭取入名校,如果知道有家長想考直資,都想盡力協助,老師知道我有意報直資,所以建議我去埋拔萃,吾得就當去操下面試,其實講真收左我都怕負擔吾起,(不過我都知無咩可能收),而英華,我見仔仔咁想入,同都可以負擔,所以想去報考,我知以仔情況都比較難入,但一是無妨,就算考吾入,仔仔總算有嘗試過,吾會埋怨我無比機會佢

IloveJJ 發表於 18-10-3 23:19
我唔係叫你唔好考,不過係覺得你真係要諗清楚你仔係點?適合乜野囉!

如果你仔咁大個,仲要你催先做功課, ...
我覺得仔仔係「想」,無錯,名次令到佢有呢個諗法。直資報係想增加面試經驗.希望自行去面試可以好D,吾係就只好去等大抽獎.咁大個人,要我催先做功課,呢樣,可能真係我理得佢太多。老公覺得佢自己處理到,但我自己吾放心,仲當佢小朋友,所以我要放手喇,真係阻住佢成長,事實我呢排無理佢,佢自己可以處理,我顧得太多

IloveJJ 發表於 18-10-3 21:07
如果只係塞晒本書落個腦就得就易啦!我就唔駛擔心我仔

咁我要求低卦!我真係到呈分先開始緊張佢有冇9字頭,之前覺得應付考試,悉熟讀課本已夠,有餘力横丫技節有興趣先再去鑽研, 但同學識自己唔識就係自己技不如人,都係公平嘅。
今年常識科都幾大鑊,要研究下點幫佢先。
我最後決定唔考直資喇,因為目標清晰,會自行兩所心宜既,但也不寄望,不竟五佰幾張申請只收3-40人,多數也是等大抽獎,專心考好呈分,keep 住band 1 已夠。維持運動訓練,預留空白時間比書蟲仔追下小說,平常心享受埋小學最後一年生活。

Tingting1019 發表於 18-10-4 06:59
我覺得仔仔係「想」,無錯,名次令到佢有呢個諗法。直資報係想增加面試經驗.希望自行去面試可以好D,吾係就 ...

其實你要返工又點會理得佢太多呢?反而同佢傾多啲心事知佢諗乜先重要,我仔有個同學仔,父母教書既, 小朋友知書識禮鋼琴6級, 人見人愛果種, 佢上年同我仔講佢好唔開心,非常憎佢媽媽, 言談間有提過想自殺㖭 ,後來情況有改善,。。我想講大男孩也要關愛,讀書並非全部,你仔有能力,係叻仔黎,唔使擔心呢方面。都係盡人事聽天命。

IloveJJ 發表於 18-10-4 10:32
佢有講點解憎佢媽媽嗎?

個小朋友話佢媽媽成日揼佢啲心愛玩具,同埋成日迫佢讀書,鬧佢蠢,咁都錯之類,梗係啦人哋媽咪咁忙,返到屋企緊係催促功課做齊末啦。
‹ 上一主題|下一主題