用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 考級四但語言能力差,想問下大家撰校策略 ...
go

考級四但語言能力差,想問下大家撰校策略   [複製鏈接]

黃大仙區,普通小學,老師話其實考咁前,以成績唻睇入b1學校應該無問題,但仔仔吾太肯講野,面試好蝕底....
   5    0    0    0

咁你要預大抽獎, 面試係蝕底。
但係又迫唔黎。

王家爸爸    發表於 18-10-2 08:58

明白嘅,吾多吾少都真係好失落,考咁前,都要等派位,確係令我難受,但又吾知點同仔仔講....

Tingting1019 發表於 18-9-30 12:45
明白嘅,吾多吾少都真係好失落,考咁前,都要等派位,確係令我難受,但又吾知點同仔仔講.... ...

你應該慶幸仲有統一派位呢個機制,否則有咩學校肯收一個面試唔肯出聲既學生?

Vividada4472    發表於 18-10-5 14:23
李斯特    發表於 18-10-2 17:13
王家爸爸    發表於 18-10-2 08:49

你講得好啱,不過現實總係難接受

Tingting1019 發表於 18-9-30 12:45
明白嘅,吾多吾少都真係好失落,考咁前,都要等派位,確係令我難受,但又吾知點同仔仔講.... ...

或許可能係自信心不足,做多D準備功夫,同佢分析下,鼓勵佢面試一定要有反應,要望住面試老師,對問題要勇於表達自己。仲有大把時間準備和改善~~~

Tingting1019 發表於 18-9-30 10:47
黃大仙區,普通小學,老師話其實考咁前,以成績唻睇入b1學校應該無問題,但仔仔吾太肯講野,面試好蝕底.... ...

選一些不是小組面試模式的學校,因為唔主動講野在小組面試較蝕底。若只對著老師,而小朋友又想入那學校,係可以激發佢小宇宙努力作答的。而且面試只佔自行一部份分數,小朋友本身成績好,有時候自行學校面試唔一定睇語言表達能力,反而是睇態度、禮貌,以篩走那些成績好但態度欠佳的學生。所以你囝囝自行仍是有機會啊!加油!

fionaytwong    發表於 18-11-14 08:21

謝謝你,建議好好,咁仔仔又未至於完全吾講野,老師覺得佢吾夠主動,老師覺得佢考咁前,當然好希望佢可以考間好學校,老師打電話比我,想我注意下佢講野方面,盡量提升,我自己學歷吾高,要返工,無時間帶佢出去學野,仔仔有D小聰明,對於呢方面我都有D內疚,補習老師話盡量同佢講多D,練習多D,希望將勤補拙喇

WinnieCatCat 發表於 18-9-30 14:47
選一些不是小組面試模式的學校,因為唔主動講野在小組面試較蝕底。若只對著老師,而小朋友又想入那學校, ...
唯有寄望「希望在明天」,聽完老師電話,我真係心情好差,吾知點幫仔仔,又吾知講吾講比佢聽好,佢自己又吾吾覺得自己有呢方面問題,仲以為呈一考得好,呈二再加把勁,就一定會有理想學校收,小孩未知社會現實

Tingting1019 發表於 18-9-30 15:01
唯有寄望「希望在明天」,聽完老師電話,我真係心情好差,吾知點幫仔仔,又吾知講吾講比佢聽好,佢自己又吾 ...

殺到埋身啦,你都仲唔令佢面對自己既問題,仲要講唔出口自己內心難過,有咩用?

係無用架,我知自己做得吾好,亦知自己幫吾到個仔

我諗過直接同佢話,吾好以為自己有成績就得,吾講野面試無學校會收你....不過我又諗起自己成日話,讀書不是求分數,平常心,盡力而為就得。最後我同佢講,老師見你成績都吾錯,希望你可以主動D講野,練習多D,表達比中學老師睇,要講出唻,老師先知你有幾咁想讀果間學校。我應該直接講比仔仔聽,我真係吾知.....

Tingting1019 發表於 18-9-30 15:32
我諗過直接同佢話,吾好以為自己有成績就得,吾講野面試無學校會收你....不過我又諗起自己成日話,讀書不是 ...
表達有好多方式同語氣既~可以係打氣性質而唔係批評佢;可以係正面唔係負面。同佢講解下升中机制,當係佢升中要有適度瞭解同參予:先有两间自行中学要面試,然後係甲部跨区抽獎,跟住係乙部自己区抽獎。同佢商量下应選边幾间中学,佢喜歡边幾间……倾下自行就命运在自己手,考好呈分試固然重要,但只係做左-半功夫,再落黎係面試-样要做得好,表现俾老師睇既唯-時候。同佢講只要做到有礼(保持笑容、有眼神接触),唔好问一句答一句(俾d長少少既答案或加例子),先多瞭解所選中学同自己喜歡间学校d乜~向佢解釋机会只係留俾有準備既人……就算第-升大学、揾工都要面对不同面試,只要佢明白就慢慢会克服到。唔好期待佢变左另一个可以滔滔不絕禁講野去表現自己,但如可做到上边既都叫有進步。

jc2009    發表於 18-11-15 17:32

坦白同仔仔講,黃大仙 Band 1 位係唔夠分,區內有一半 Band 1 嘅同學係無緣 Band 1(攞 hkpapa 個表一齊睇)。如其等運到,不如自己把握好機會。老師有信心以你呢個成績,自行面試主動 d 的話,勝算更高,老師同父母都唔想你埋沒自己。再同佢商量一下想讀邊類學校,一齊去收集學校資料同面試大概問題。

Tingting1019 發表於 18-9-30 15:32
我諗過直接同佢話,吾好以為自己有成績就得,吾講野面試無學校會收你....不過我又諗起自己成日話,讀書不是 ...
我覺得唔使太担心,考级4應該係B1A学生,祗要面試不过不失,揀1B学校應該可以入到

Tingting1019 發表於 18-9-30 10:47
黃大仙區,普通小學,老師話其實考咁前,以成績唻睇入b1學校應該無問題,但仔仔吾太肯講野,面試好蝕底.... ...
過來人!

當初兒子亦是有相同情況,老師见家長時,兒子也在,老師說真的好可惜,因以成绩计,他考任何学校都可以,但计埋面试,就好困難会成功,因他上课奉行積極不参與政策,從不主動回答問題,老師問到,才一句起兩句止咁……这性格和態度对自行十分不利!
结果,我就帶他去区內、区外不同的中学的简介会,他也定下目標B1A中学,我告訴他競爭激烈,只靠成绩是沒有勝算的,他心裡明白,所以在课堂也更積極主動参与!另外,我又替他報了幾間直资试水温及練習,令他interview,令他更有信心,这做法好有幫助,你可以试下。

结果,他真的成功自行考入心儀中学,大家都好高兴!所以,不要灰心,希望你們也能成功

jc2009    發表於 18-11-15 17:34
b3410    發表於 18-9-30 20:54

回覆樓主:

我會幫佢報面試班,其實我囡中一了,我囡面試有一手的,但我都有幫佢報面試班,因我覺得有無用都好,當興趣班比佢報,報左無壞,另外,我亦比囡參加唔少學校免費提供的mock interview, 做家長的能幫幾多得幾多,別讓日後後悔當初無盡力。最後,囡囡成功入了心儀1A學校。

Tingting1019 發表於 18-9-30 14:55
謝謝你,建議好好,咁仔仔又未至於完全吾講野,老師覺得佢吾夠主動,老師覺得佢考咁前,當然好希望佢可以考 ...
我估計你仔不是不能说,只是不想说!我仔是目標为本型,佢平時不積極回答問題,是因為覺得冇需要,因為他觉得自己識,就無谓講又费事講咁多咁……
我就同佢解釋,面试老師唔識你,只可以靠你把口,知道你識幾多,就算你心中有一百分,把口只講了50分的知識,都不会及另一同学,雖然心中只有60分,但能把所有所知完全表現出来!
所以,对面试老師来说,你未能表達的知識,同唔識係完全冇分別,因為冇人知的!
升中大个仔了,中学一读六年,想入自己喜歡的中学,一定只能靠自己爭取,媽咪幫唔到你!最多帮你搜集下面试問題,報下自资練習下咁,其他只能靠你自己,而媽咪相信你嘅能力,俾D信心句己,自己努力爭取过,才不会後悔!

‹ 上一主題|下一主題