用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 考級四但語言能力差,想問下大家撰校策略 ...
樓主: Tingting1019
go

考級四但語言能力差,想問下大家撰校策略   [複製鏈接]

回覆 IloveJJ 的帖子

因為阿女依家升上中一, 上堂時更加靜, 唔敢多出聲, 有時想問野, 都唔敢出聲, 反之, D男同學好勇於發問, 反問, 果D成績係好D

回覆 Tingting1019 的帖子

我地學校叫我地至少要報4間, 但我都係報左2間

Tingting1019 發表於 18-10-3 13:29
好的,我想問大家覺得報幾多間直資會好D?
3、4間直資足夠

Tingting1019 發表於 18-10-3 13:29
報適合你个女既直資,唔啱既報黎無意思,攰死佢。

個個人情況唔同。一般而言,如果唔打算讀,報三、兩間。如果可能會讀,報三、四間。如果一定會讀,報五、六間。

中學老師鍾意.........討論丫馬

IloveJJ 發表於 18-10-3 14:19
乜中學咁開明架?我啲仔成日有問題,但小學既老師唔鐘意架!

我女都話男仔成日問同答問題,D女仔好少出聲

Tingting1019 發表於 18-9-30 10:47
黃大仙區,普通小學,老師話其實考咁前,以成績唻睇入b1學校應該無問題,但仔仔吾太肯講野,面試好蝕底.... ...
我侄仔二綫小, 年年TOP 2-3,
IN 兩間都失手, 派B1B英中, 所以IN 時盡力, 唔好免強
到時等派彩, 做定profolio, 唔得咪去叩門

IloveJJ 發表於 18-10-3 14:18
乜細路駁咀,有得阻止既咩?唔通叫佢「收聲」?
我拗交好勁,我啲仔成日嚟挑戰我。嗰次大仔同我拗完拗唔贏, ...
我真係叫佢「收聲」喎。我同C6都唔識嗌交的, 我兩個都好安靜。

妹妹頭 發表於 18-10-3 13:53

因為阿女依家升上中一, 上堂時更加靜, 唔敢多出聲, 有時想問野, 都唔敢出聲, 反之, D ...

上堂出㕶出聲,可能取決於針對某些老師,我小朋友話應付某D老師,係識答既情況下盡量舉手,咁,佢就唔會問你野~~~

回覆 mcl203 的帖子

我女中文科咪會答囉, 佢係中文人丫馬, 所以中文科老師好錫阿女

妹妹頭 發表於 18-10-3 09:47
回覆 tutik 的帖子

咁又未必, 曾經有個老師同我講, 我個女太靜, 如果多講說話就更加好, 佢話, 因為多說話 ...

我又咁睇老師必然想學生有反應,才能判斷佢明白/吸收到幾多。
實際真正需要發問既大都已在課本內,當有同學問問問果陣,醒目果個已經睇緊第二版揾到答案啦,課本知識就係前人累積既结晶, 塞曬本書落個腦就得㗎喇,有幾多重要小朋友自己去發掘行冤枉路。
我成日覺得個仔太多嘴,好似穿咗窿嘅杯, 因為講緊嘢嘅時候,耳仔就必然關閉,即阻住自己知識吸收囉。我同個仔在家係相當嘈吵,真係會講到我頭痛架。

回覆 tutik 的帖子

你依個方法只能夠在小學階段用得著, 到中學階段, 有好多野都唔會在課本找到, 可能要上網, 同老師傾, 同同學討論, 至會有真係答案(可能仲係冇答案), 所以把口肯講野既小朋友, 真係會在學習上較優勢

tutik 發表於 18-10-3 16:38
我又咁睇老師必然想學生有反應,才能判斷佢明白/吸收到幾多。
實際真正需要發問既大都已在課本內,當有同 ...

中學階段,答案唔一定要係本書搵答案的~~~

王家爸爸    發表於 18-10-3 19:06

課堂上,如果老師同同學之間有互動,相信是學生對課題有興趣嘅表現,學習氣氛也會增加.我記得中學英文老師話過我地太靜,問我地究竟聽吾明定遊緊雲,所以我覺得老師多數喜歡肯發問嘅學生.而吾係我仔仔呢類,問一問,答一答。我同仔仔講,老師話如果你肯主動D答問題,對面試有幫助,仔仔承諾會多D主動舉手,希望佢會做到喇

直資九龍區好似少撰擇D,老師都建議左幾間,叫仔仔去試下,拔萃,英華,滙基(東九龍),當練習,我知收嘅機會好微...盡力喇

mcl203 發表於 18-10-3 16:53
中學階段,答案唔一定要係本書搵答案的~~~
越高年級,越多open-ended questions。
‹ 上一主題|下一主題