用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 小朋友有專注力不足,讀IS會否更適合? ...
樓主: tha
go

小朋友有專注力不足,讀IS會否更適合?   [複製鏈接]

964000 發表於 18-10-26 07:14
個醫生有仔女讀IB國際學校? 佢又唔係教育界點知得咁清楚?我見好多醫生連國際學校都不認識,會不會問教育 ...

其實有好幾個呢類專業人士都同我講過IB唔適合,佢地見過既clients讀不同學校有不同經歷,呢d都係佢地經驗之談。
所以我會搵一d雙軌既學校,有英/加拿大制及IB可選擇的。

tha 發表於 18-10-31 11:00
真心多謝一直以來大家的意見!
諗左幾日,暫時未有urgency要急住走,見佢學業上暫時handle到。
今年小二, ...

佢條插班隊而家應該排過二百,要快點排,相信等interview都可能要2-4年後了,成個小學完結了!
除非你係外籍小朋友或有priority

pat1668pat 發表於 18-11-1 10:21
佢條插班隊而家應該排過二百,要快點排,相信等interview都可能要2-4年後了,成個小學完結了!
除非你係外 ...

知道,多謝提醒!
估唔到咁既IS都有咁多人排?點解呢?

tha 發表於 18-11-1 11:59
知道,多謝提醒!

每年IB成績在不斷進步,今年好過大部份IS,教出學生中英出色,有品徳修養

tha 發表於 18-11-1 11:59
知道,多謝提醒!

其實我見你之前啲post, 2017年2月曾經考過KCIS,知唔知失敗乜原因?英文?錯過咗個mass intake KG/reception/P1,條隊可能會排耐啲。good luck

pat1668pat 發表於 18-11-1 22:33
其實我見你之前啲post, 2017年2月曾經考過KCIS,知唔知失敗乜原因?英文?錯過咗個mass intake KG/receptio ...

多謝分享

回覆 tha 的帖子

依家IB 好興,不過唔係個個適合讀,要睇小朋友性格。

Osiana 發表於 18-11-11 04:29
回覆 tha 的帖子

依家IB 好興,不過唔係個個適合讀,要睇小朋友性格。

係!我就係知唔岩,所以唔跟。

tha 發表於 18-9-29 00:53
LS谷校讀緊小二,小一成續10名內。上堂專心,但做野好慢。智商高但能力低。

想轉IS原因:

(1) 要知道有那些國際學校有提供支援給妳小朋友,請參考以下文件Page 41頁至Page 44頁:

Overseas Schools Offering Support to Children with Special Needs 2017-2018

(2) 根據妳提供的資料, 小朋友可能有processing speed deficits, 建議妳購買以下書籍學習如何幫助小朋友克服困難:

Bright Kids Who Can't Keep Up: Help Your Child Overcome Slow Processing Speed and Succeed in a Fast-Paced World

tha 發表於 18-11-12 09:10
係!我就係知唔岩,所以唔跟。

年紀咁細可以點樣知啱唔啱?我仔由PN到而家Year 4都係IB, 老師唔會特別話邊個小朋友啱唔啱IB, 我自己亦覺得無乜明顯性格係完全唔啱IB, 相反我覺得有好多小朋友唔適合Local...

tha 發表於 18-10-26 00:31
去左10間non-IB IS既school tour: Delia, CAIS, KIS, Stamford, KCIS, ICA, NAIS, AusIS, Shrewsberry,YCIS ...

how about KIS?

tha 發表於 18-9-29 00:53
LS谷校讀緊小二,小一成續10名內。上堂專心,但做野好慢。智商高但能力低。

想轉IS原因:
讀IS會培養到興趣,令小孩有自信,有動力。

太多LS 著重快,有乜用呢? 學嘢最重要係學到,人地做10次,你做1次,學到咪得囉!
IS中文係會差D,不過,英文一定好過LS。 DSE都有好多人中文唔合格。如果本身有小二程度,只要KEEP住睇中文課外書,應該夠用。

Osiana 發表於 18-11-27 01:33
讀IS會培養到興趣,令小孩有自信,有動力。

太多LS 著重快,有乜用呢? 學嘢最重要係學到,人地做10次, ...

題外話:想請教點解中文有小二程度就夠呢?
因小兒剛轉到IS,諗緊需唔需要係出面加強中文

kichinto 發表於 18-11-27 15:44
題外話:想請教點解中文有小二程度就夠呢?
因小兒剛轉到IS,諗緊需唔需要係出面加強中文
...
唔係話小二中文程度已經足夠。 小二程度已經有一個基礎,已經可以睇短文,可以自己睇中文書,同埋再學中文都比較容易。
如果只有幼稚園程度,只有詞語及簡單句子,好難令小朋友有興趣學多d。

Osiana 發表於 18-11-27 18:11
唔係話小二中文程度已經足夠。 小二程度已經有一個基礎,已經可以睇短文,可以自己睇中文書,同埋再學中文 ...

Thanks for advice

tha 發表於 18-10-31 12:41
I checked THS, not sure it is IB or not.

Harbour is American curriculum. The teachers are very accommodating, and low teacher to student ratio, 1:7.  

simonlawht2 發表於 18-11-22 12:31
(1) 要知道有那些國際學校有提供支援給妳小朋友,請參考以下文件Page 41頁至Page 44頁:
Overseas Schools O ...

唔好意思,呢排無上BK,原來有咁多寶貴資訊!
多謝大家咁熱心!

回覆樓主

各位好,又係我,想update下大家+求教:

決定出年轉IS, 現在3月7日考KCIS。佢今年LS小二,考插班明年KCIS小四。
真心想請教下考試模式係點?

1. 我知有英文數學+英文作文,50 mins?
2. 英作係就咁一條題目然後自己作?邊類題目?幾多字?
3. 有沒有英文gramma? 會否考埋Oral?

真係希望佢考到!
感激!

tha 發表於 18-9-29 20:24
ESF係IB, 不適合他讀。

點解IB 吾適合?

tha 發表於 19-2-11 01:22
各位好,又係我,想update下大家+求教:

決定出年轉IS, 現在3月7日考KCIS。佢今年LS小二,考插班明年KCIS ...

KCIS 有 SEN support?
‹ 上一主題|下一主題