用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 小朋友有專注力不足,讀IS會否更適合? ...
go

小朋友有專注力不足,讀IS會否更適合?   [複製鏈接]

LS谷校讀緊小二,小一成續10名內。上堂專心,但做野好慢。智商高但能力低。

想轉IS原因:
1. 唔駛日日趕功課,因為佢做得太慢
2. 在班上做乜都慢過人,佢好無自信
3. IS 課後有好多運動,運動可以幫助改善
4. 佢智商高,太簡單/抄寫太多既佢唔肯做

唔敢轉原因:
1. IB唔適合呢類小朋友,因為佢地自律/自主學習性低。要有明確guideline,有人迫下先ok.
2. 好多IS無測考睇日常表現來做評估。但佢測考叻,但日常做野慢,出來講野又細聲無自信,係咪仲死?
3. 想佢學好d中文,始終將來的世界識中文係優勢。
4. IS對呢類學生應該係支援?係咪學校由你自生自滅?

在SEN既group問過但無乜人讀緊IS,答唔到。
   15    0    0    0

tha 發表於 18-9-29 00:53
LS谷校讀緊小二,小一成續10名內。上堂專心,但做野好慢。智商高但能力低。

想轉IS原因:

1)你的孩子其實不算SEN吧,只是在傳統催谷型學校,未必能滿足各方要求。
2)國際學校在小學階段大多輕鬆,不論什麼學制,都可以一試。
3)最後要改變的其實是家長,如何看子女教育問題。

Radiomama 發表於 18-9-29 07:25
1)你的孩子其實不算SEN吧,只是在傳統催谷型學校,未必能滿足各方要求。
2)國際學校在小學階段大多輕鬆 ...

政府是確診了。
第二點好岩,自從確診後我真係好迷惘!

tha 發表於 18-9-29 09:09
政府是確診了。
第二點好岩,自從確診後我真係好迷惘!

若已確診專注力不足,應尋求服務協助。

不同學校在這方面的支援和資源不同,就我認識,ESF學校是較有經驗。

Radiomama 發表於 18-9-29 11:17
若已確診專注力不足,應尋求服務協助。

不同學校在這方面的支援和資源不同,就我認識,ESF學校是較有經驗 ...

ESF係IB, 不適合他讀。

想轉IS原因:

想轉IS原因:

可以選行UK curriculum (如NAIS, Anfield) , Alberta curriculum (CAIS), Australian National curriculum (AISHK) 學校等等,呢類subject base 相對guidelines比較清晰。
另外,選有Learning Support既學校,學校會有比較多支援。
而家好多IS 中文程度唔差,同本地課程比只係低少少。
另外,高智能SEN小朋友,從小改善行為,培養自學能力,處事態度,比學習書本上知識更重要。
高智能小朋友學術好快學識,但要改待人處事,學習態度需要時間,而待人處事態度跟一世,比學術更重要。

tha 發表於 18-9-29 20:24
ESF係IB, 不適合他讀。

你的孩子才是小學生,在這階段,學制之間的分别不大;香港IBPYP的課程大多包括:中英數音樂美術體育,然後再加一科unit of inquiry而已。

不要太早將ESF排除在選擇之外,畢竟這機構在learning support方面做得不錯。

回覆樓主:

章太郎 發表於 18-9-29 20:50
報告有交學校嗎?可以同老師商量下稍作調適,又或者考慮轉去比較多元化的直資學校,有些直資係無咁多抄寫 ...

交左,學校係好死板的私校,佢地已經應我要求:
1. 仔仔坐最前
2. 旁邊安排一個較專心的同學
3. 老師多點留意

因為我們覺得小朋友未係應當時候去知道自己有咁樣,佢會自己都標籤自己。所以暫時無申請其他野。

轉校好難,如果非傳統的學校一直都好搶手,插班生唔係最top的成績都轉唔副去。

章太郎 發表於 18-9-29 20:50
報告有交學校嗎?可以同老師商量下稍作調適,又或者考慮轉去比較多元化的直資學校,有些直資係無咁多抄寫 ...

交左,學校係好死板的私校,佢地已經應我要求:
1. 仔仔坐最前
2. 旁邊安排一個較專心的同學
3. 老師多點留意

因為我們覺得小朋友未係應當時候去知道自己有咁樣,佢會自己都標籤自己。所以暫時無申請其他野。

轉校好難,如果非傳統的學校一直都好搶手,插班生唔係最top的成績都轉唔到去。

回覆樓主

申請ESF如申報SEN要首先交Educational Psychologist report 俾ESF,再要排另一條隊申請有support 位

識人報ESF primary Yr 1 SEN support 位 , 有sibling priority 等了三年多仍未有位,waiting list 已是排第一,而且只是mild case, 在現有小學已是讀mainstream,不用support。

樓主若無任何priority, 依家排到special need support 位的機會其實等於零。

Monstereasy 發表於 18-9-29 21:31

可以選行UK curriculum (如NAIS, Anfield) , Alberta c ...

係,我呢排開始去不同IS的school tour了解。都主要target non-IB school. 不過都想了解多d IB, 因為香港幾間比較大既IS都轉晒行IB.

比較新的IS有好多non-IB, 但有點太新又怕做白老鼠。

Radiomama 發表於 18-9-29 21:47
你的孩子才是小學生,在這階段,學制之間的分别不大;香港IBPYP的課程大多包括:中英數音樂美術體育,然後 ...

對, ESF learning support 做得非常好。

但問題係learning support 位非常有限,插班入到機會等於零。

Radiomama 發表於 18-9-29 21:47
你的孩子才是小學生,在這階段,學制之間的分别不大;香港IBPYP的課程大多包括:中英數音樂美術體育,然後 ...

係。都有人同我咁講,應該乜都試下。

964000 發表於 18-9-29 22:12
朋友孩子ADHD在ESF, 忍到高小開始吃了幾年藥,因為連課堂作業都做不完,到中學小朋友不再吃藥,但開始有功 ...

原來係咁,所以真係要在呢個group先問到多點。

因為有人話10歲之後因爲佢大個左,本身個人會自覺好多,只係小學呢幾年辛苦. 所以諗住轉IS避左小學呢幾年,再IS一直上。

咁其實係咪讀LS仲好?因為唔駛做group project. 佢暫時測考成績都ok.

我都擔心佢社交。現在LS校風好嚴,小朋友都乖,所以佢都暫時無社交問題。但平時同朋友既仔女玩,有d男仔係曳d,醒d,粗魯d既,會嫌棄佢,仲會蝦佢打佢。咁IS其實都多呢種小朋友,咁.....

我本意係期望我小朋友在IS會變得個人outgoing d,活d,無現在咁um春,咁要再諗真d.

Activehealth 發表於 18-9-29 23:40
申請ESF如申報SEN要首先交Educational Psychologist report 俾ESF,再要排另一條隊申請有support 位

識人 ...

多謝告知。

我都係剛開始搵資料。我仲諗住唔講佢有,等佢拿到offer先再同學校講。

tha 發表於 18-9-29 23:57
多謝告知。

我都係剛開始搵資料。我仲諗住唔講佢有,等佢拿到offer先再同學校講。

唔駛客氣!

見步行步吧,祝好運!

回覆樓主

阿女喺5歲時,心理學家話佢有adhd,report寫佢好大機會係,但冇正式確診,而家快7歲讀緊行ib嘅IS。

我地嘅經驗係,IS喺初小的教育安排比傳統學校較大彈性,當初估計阿女喺傳統教育下會失去學習興趣,又或者因爲搞搞震而不斷俾人閙,所以才由local幼稚園考入IS。

而家喺IS讀yr2,我地都覺得好不錯,至少喺度可以建立到自信心,對學習有熱誠,我地喺yr1時已經將個report 交俾學校,學校亦有幫佢做d extra support, 不論係社交或者係正向思考方面,呢點上,學校的支援好好。

回覆樓主

我地都有諗過,IB適唔適合阿女,因為佢某d執行功能的確較弱,例如時間管理、組織力,IB正正就需要有呢d能力,所以我地都有積極帶佢去做訓練,希望佢將來能夠提升呢d能力,初小階段,我地只希望preserve 佢嘅自信,等佢人生較正面,同埋有良好的人際關係,而中文就唯有自己著緊一點。

同意樓上指出,喺IS,都一樣要面對adhd的問題,我地都有心理準備,可能阿女大一點要食藥,正如當初心理學家話,阿女呢類醒醒目目的小朋友,初小問題不大,但到高小學業較深,就可能要食藥。但我地都覺得,至少比傳統好,喺傳統,阿女可能已經食緊藥,加親子關係受到學習問題變得差。

‹ 上一主題|下一主題