用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 小朋友有專注力不足,讀IS會否更適合? ...
樓主: tha
go

小朋友有專注力不足,讀IS會否更適合?   [複製鏈接]

回覆樓主

其實樓主除左考慮IS,亦可諗下插一d新派嘅直私,部份會少d抄寫功課。

(字數所限,唯有分3次post)

小狗芝士 發表於 18-9-30 00:54
其實樓主除左考慮IS,亦可諗下插一d新派嘅直私,部份會少d抄寫功課。

(字數所限,唯有分3次post)

好多謝你的分享。有諗過新派直資,但考插班的門檻太高。

tha 發表於 18-10-1 00:58
好多謝你的分享。有諗過新派直資,但考插班的門檻太高。

章太郎 發表於 18-10-1 13:54
好多門檻唔太高的,找找看。

係? 新派直私我呢一刻諗起既有:港同,真道,救恩,漢華,福小

前三間應該唔駛諗,第四間朋友話都谷左,最後個間我未有資料就唔太清楚。
仲有沒有?求賜教!

tha 發表於 18-10-2 00:18
係? 新派直私我呢一刻諗起既有:港同,真道,救恩,漢華,福小

前三間應該唔駛諗,第四間朋友話都谷左, ...

章太郎 發表於 18-10-2 00:33
如果無估錯你小朋友讀緊北角私校?其實考頭十好唔錯,SEN類別中算比較能解決,播道你可以留意下,輕鬆d無 ...

哈哈!係呀!我諗你都估到邊間(emoji)
在政府個度做評估,心理學家話小一d野容易,因爲智商高可以補償到專注力不足。但一直讀上去越來越多野做,佢會越來越做唔晒d野,會無心機而keep唔到成績。
所以我先諗轉國際!
做家長既聽到佢咁講都好心酸(emoji)

tha 發表於 18-10-2 00:41
哈哈!係呀!我諗你都估到邊間(emoji)
在政府個度做評估,心理學家話小一d野容易,因爲智商高可以補償到專 ...

(emoji)

章太郎 發表於 18-10-2 00:51

你北角嗰間都幾嚴,多抄寫。搵些愛心、鼓勵性多d的學校應該 ...

測考多到我自己唱無間道!
好多謝你的分享!
大家加油!

回覆樓主:

...

回覆樓主:

...

964000 發表於 18-10-2 07:14
趁初小成績仲保持到快轉,主要找少功課及小學不用考試的,最好有中學直上否則中學又擔心多次,至於非傳統直 ...

請問WKS係邊間? 我search result係大埔其建常?
佢好適合英文環境,最憎中文....
好多謝你的意見!

964000 發表於 18-10-2 08:23
見小一選校有講真道vs優才for ADHD小朋友, 好似兩間都幾好

係,我昨晚在資優個page有講呢兩間,都想睇睇既!
好多謝你的意見!

tha 發表於 18-10-2 23:38
請問WKS係邊間? 我search result係大埔其建常?
佢好適合英文環境,最憎中文....
好多謝你的意見!

I think it is a typo. should be wkf 王錦輝

貝珠 發表於 18-10-3 01:22
I think it is a typo. should be wkf 王錦輝

Yes WKF, 也是比較活動教學。
其實很多非傳統選擇也可以考慮,起碼揾間少功課的。

964000 發表於 18-10-3 07:15
Yes WKF, 也是比較活動教學。
其實很多非傳統選擇也可以考慮,起碼揾間少功課的。
...

my girl diagnosed with ADHD when she was in p1.  teacher forced her to take the medicine. teacher gave me an example:
when she was in class, someone walked by the classroom, dropped something. my girl will look outside@

school also doesn't allow kid to chat ,read book or sleep in bus.

we suffered two years, teacher called me almost daily.

I switched her to an international school , now she does not need to take pill. and doing fine .

she loves her school

964000 發表於 18-10-2 07:14
趁初小成績仲保持到快轉,主要找少功課及小學不用考試的,最好有中學直上否則中學又擔心多次,至於非傳統直 ...

今日上網睇過,有幾間行IB, 佢呢種小朋友唔適合IB. 其他的又無校車,除非搬屋,但屋企唔止佢一個小朋友。

我其實諗,本地學校其實都差不多,因為個課程係一樣,同埋學校此終要谷佢地考中學。唔敢轉...

ramuza 發表於 18-10-3 08:43
my girl diagnosed with ADHD when she was in p1.  teacher forced her to take the medicine. teacher g ...

.......

我覺得唔係學制適唔適合你個仔, 而係家學校有冇配套可以俾到你個仔. 如果係LS P2要考IS P3更加要睇係語言能力, 否則只會帶黎更大錯挫敗感.
試過考北角私校國際部唔收, 其他IS只會更難.

tha 發表於 18-10-3 12:20
今日上網睇過,有幾間行IB, 佢呢種小朋友唔適合IB. 其他的又無校車,除非搬屋,但屋企唔止佢一個小朋友。
...

繼續捆綁在現有的私校,孩子會得益嗎?

964000 發表於 18-10-3 13:16
Crazy, which school is it? Even a normal child can not stand it!

總結呢四年, 由知道阿女有過度活動活躍症, 曳食藥去令到佢可以喺傳統學校生存, 到轉咗國際學校。
我唔知道當初究竟係咪斷錯症或者其實阿女都仍然係過度活躍症, 但係我見到佢而家好開心老師亦都冇投訴佢唔專心
咁當然而家嘅上課模式同以前係好唔同以前可能四十幾人一班而家只係20人一班就已經有一個老師再加一個teaching assistant
再加上而家嘅上課模式係好互動

當初決定要轉學校係因為無論點我都驚嗰啲藥會對個腦部發展出問題

唔使諗住即管試下

國際學校真係未必適合每個小朋友,國際學校係需要個小朋友主動咁去做啲嘢, 同埋小朋友嘅英文能力都一定要有番咁上下
‹ 上一主題|下一主題