用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 小朋友有專注力不足,讀IS會否更適合? ...
樓主: tha
go

小朋友有專注力不足,讀IS會否更適合?   [複製鏈接]

check out The Harbour School, they also have a partner school 'The Children's Institute' with one-to-one programming for SEN children.
http://www.tcihk.org

tha 發表於 18-10-3 12:20
今日上網睇過,有幾間行IB, 佢呢種小朋友唔適合IB. 其他的又無校車,除非搬屋,但屋企唔止佢一個小朋友。
...

點解你會覺得佢唔啱IB既?其實我都唔熟IB, 但而家好熱門咁、又話靈活d、唔係更適合嗎?

luckybaby2011 發表於 18-10-12 11:30
點解你會覺得佢唔啱IB既?其實我都唔熟IB, 但而家好熱門咁、又話靈活d、唔係更適合嗎?

...

專注力不足去到邊都難搞. 只係一個 傳統vs IB 嘅問題。 我老公去做parent volunteer, 佢話專注力差嘅小朋友 老師講幾多次佢都係唔聽 都係自己傾計自己做嘢, 老師可能包容度大, 但學唔學到嘢呢你自己諗下啦

回覆樓主

好多謝各位咁實用及咁高質素的意見!
決定會轉IS:
1. 讀埋小三打好個中文底轉IS, 呢排都scheduled左好多non-IB IS 的school tour. 睇定先。

2. 硏究過大部分非傳統教學的LS, 一係太遠,一係行IB, 一係好難入。剩返一兩間,去拿左申請表,但諗諗下其實LS模式唔會差太遠,最後升中都係重成績,咁我仔現在成績ok,一動不如一靜。睇定d先。

夜幽靈 發表於 18-10-14 08:04
根本完全不需要排除行IB的國際學校,這是十幾年國際學校所得經驗之談,信不信由你。 ...
我贊同你,根本不需要排除IB學校。

我講個例子,我仔讀ESF,佢有個同學由Year 1已同佢同班。個男仔係高功能自閉,高智商但社交能力弱。由於佢Year 1一直同我仔同班直到現在Year 6,所以我好清楚佢進展。

個男仔Year 1時好明顯社交方面係有問題,唔識識朋友,無人同佢玩,經常發脾氣,由於不善溝通,都有比人恰(包括我仔都試過恰佢),當然唔係過份的行為,係小朋友之間常有那種。講到比人恰,可能好多家長已經覺得好大件事,不能接受。但呢個男仔的爸爸做得好好,佢無過份反應,只當小事一宗 (我諗IS的家長大部分都無LS的咁緊張,佢哋認為呢d係小朋友之間常會發生的事,重要的係學習點應付) 恰佢的小朋友亦有比老師教訓,仲知會咗家長。不過,喺呢D學校,老師不會小題大造,會教小朋友,包括恰人同比人恰的都會教,被恰的佢哋會教點去應付處理,恰人的會教佢哋易地而處。坦白說,我仔讀咗咁多年,我無見到學校有嚴重欺凌問題,當然可能LS家長同IS的尺度有所不同,但我真心覺得學校的小朋友都好乖,聽話有禮,佢哋大多數係活潑,唔係曳,多說話,因為IS鼓勵表達。

去到Year3,個小朋友已經大有改善,多咗好多主動同人溝通,社交能力明顯好咗。學校針對佢問題比咗好多支援佢。例如佢學術好、文字表達能力強,學校就比佢負責draft通告,建立佢自信。佢同小朋友溝通無咁好,就安排佢一星期有兩日lunch time去office幫手做嘢,比機會佢同大人溝通。我仔同我講,呢個小朋友仍然有D同其他小朋友不同的行為,例如易怒,易哭等等。但我知老師有教佢哋人人不同,要尊重每個個體等,而我感覺係IS的老師比LS少標纖小朋友,因此小朋友亦比LS的小朋友包容度大,少d排斥同歧視。
雖說我仔Year 1時恰過呢個小朋友,但去到year 3,佢哋成為咗好朋友,到year 5時又一齊做過project,個小朋友的爸爸同我講,佢比個仔入ESF係最好的決定,佢睇到個仔進步好大,社交方面無諗過佢可以有咁嘅進展。我覺得個爸爸在佢仔的教育上做啱咗好多步,信任學校,無過份緊張,但比好多關心個仔。我睇到佢小朋友嘅自信心建立得好好,知道自己強項,亦有控制自己的弱點,例如情緒起落。所以我認為學校對呢類小朋友真係處理得好好。

睇上面d post,我覺得好奇怪的一件事係,好多人會話IB需要主動、合作同自我管理,要做project,唔啱自己子女云云。但問題係,呢D都係小朋友發展上好需要學習嘅嘢,點解自己子女弱喺呢幾方面,反而去逃避呢?IS小學不著重名次成績,我覺得更應該比小朋友去學習呢幾方面,又唔會影響佢升學,而呢幾方面終其一生都係好重要,點解要逃避呢?又係一D好LS嘅.mindset,驚影響成績、升學、被標纖,所以去逃避,而唔係去改善同面對。

我上面舉個小朋友的例子,正正係佢爸爸睇得出佢社交、溝通弱,所以要個小朋友去面對同改善,比佢更多機會同人合作和溝通,佢小朋友弱嘅地方就得到改善。呢個世界有IQ無EQ終究不行。

夜幽靈    發表於 18-10-14 17:08

aidan08 發表於 18-10-14 14:42

我相信男孩子自少上的會比較容易fit in

964000 發表於 18-10-14 15:05

這個例子很好,我相信男孩子自少上的會比較容易fit in, 我 ...

章太郎 發表於 18-10-14 18:19

好多IS的都是幼稚園小學升上去,都有中一插班的但是minority。不過我講的只是其中一個case, 另外也有很多成功的例子。

章太郎 發表於 18-10-14 18:19

個人成熟D又會好D。

964000 發表於 18-10-14 18:36

好多IS的都是幼稚園小學升上去,都有中一插班的但是minorit ...

夜幽靈 發表於 18-10-14 19:45
不用擔心,絕大多數有小學的國際學校到中學都會多一班吸納外來生,所以Year 7插班生其實會有不少,不會孤單 ...

964000 發表於 18-10-14 15:05

這個例子很好,我相信男孩子自少上的會比較容易fit in, 我 ...
我同意男仔fit in會容易過女仔,女仔上咗yesr4後小圈子的情況會嚴重D,男仔就無咁埋堆,啱傾啱玩嗰日就一齊玩,簡單好多。不過,大部分插班的我見都幾快適應。

章太郎 發表於 18-10-14 20:04
謝謝你  其實都明白學習會有一段時間去適應,但轉國際校始終唔係話轉就轉到,又唔想太濫大包圍去 ...

其實認識不少朋友在不同年級加入國際學校,有男有女,均好快適應及融入;家長不用太緊張。
加油(emoji)(emoji)

Radiomama 發表於 18-10-14 21:16
其實認識不少朋友在不同年級加入國際學校,有男有女,均好快適應及融入;家長不用太緊張。
加油(emoji)(em ...

aidan08 發表於 18-10-14 14:42

好多謝你咁有心寫左一個咁正面的例子。
唔適合讀IB, 係心理學家,訓練中心佢地都咁講.

不過聽完你咁講都可能會再考慮。

回覆樓主

多謝大家既意見!
想問下去到IS, 小朋友中文你咪真係會差d?

回覆 tha 的帖子

唔同IS對中文的重視程度唔同,有(1)bilingual school,(2)唔係stress on bilingual,但日日都有中文堂,(3)中文只係其中一個科目。所以不可一概而論。而家唔少IS都好多國內小朋友就讀,佢地由K開始讀起,中文一d都唔差。
家庭支持好緊要,如果父母唔講中文、唔睇中文書,小朋友好難有興趣。

‹ 上一主題|下一主題