用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 青春期的魔咒
樓主: 小時了了
go

青春期的魔咒   [複製鏈接]

四隻貓 發表於 19-6-13 17:37
係呀, 唔好批評佢d朋友, 有機會就同佢d同學傾計埋下堆, 仲同佢一齊聽BTS Blackpink.  

...
要知道自己小朋友喜歡BTS,定係BLACKPINK,企錯邊就大件事。

四隻貓    發表於 19-6-14 12:04

四隻貓 發表於 19-6-13 14:08
我女自細就係極難湊, 好難攪. 希望佢青春期無來得0甘激烈啦.

今年初中, 暫時佢同我都有傾有講, 不過呀女對 ...

D爸爸係好奇怪,煩到爆!有時話到我都覺得煩,話佢理個女咁多做乜

王家爸爸 發表於 19-6-13 17:54
要知道自己小朋友喜歡BTS,定係BLACKPINK,企錯邊就大件事。

BTS同 BP唔会有衝突~可以-齐鍾意。仲有大把团要記……iKON/ INFINITE/ MOMOLAND/ ITZY/ WIKI MIKI/ ASTRO/ MAMAMOO/ GOT7/ TWICE/ RED VELVET.....記团还可以,記members先难……

Yanamami 發表於 19-6-18 10:34
BTS同 BP唔会有衝突~可以-齐鍾意。仲有大把团要記……iKON/ INFINITE/ MOMOLAND/ ITZY/ WIKI MIKI/ ASTRO ...

嘩乜原來咁多㗎 ,我眼睇全部一樣樣 好彩我女睇法同我一樣,佢加多句話成班似未發育,喺台上跳跳吓又唔知唱乜 ,否則叫我去學去認,命都短幾年呀!

YolandaTam 發表於 19-6-18 11:24

嘩乜原來咁多㗎  ,我眼睇全部一樣樣 :zombi ...

这裏只是冰山-角鍾意既会好鍾意,唔锺意既眼尾都唔望(我大女就半d兴趣都無)

Yanamami 發表於 19-6-18 11:31
这裏只是冰山-角鍾意既会好鍾意,唔锺意既眼尾都唔望(我大女就半d兴趣都無) ...

堪比80年代香港娛樂圈 ,百花齊放

YolandaTam 發表於 19-6-18 11:34
堪比80年代香港娛樂圈  ,百花齊放

真~韓劇(鍾唔鍾意都好)上哂Netflix, iqiyi, 其他網上看譯哂中英文……好似當年TVB賣埠劇禁,不过韓劇更广,唔止华人睇。风水輪流轉……

Yanamami 發表於 19-6-18 10:34
BTS同 BP唔会有衝突~可以-齐鍾意。仲有大把团要記……iKON/ INFINITE/ MOMOLAND/ ITZY/ WIKI MIKI/ ASTRO ...
前一排唔係有 BTS、BLACKPINK粉絲罵戰?

YolandaTam 發表於 19-6-18 11:24

嘩乜原來咁多㗎  ,我眼睇全部一樣樣 :zombi ...

Produce x 101,記得晒對背書有幫助!~~~

mcl203 發表於 19-6-18 12:21
Produce x 101,記得晒對背書有幫助!~~~

雖然我以前讀文科,但最怕背書     ( 連文學史都要畫表記)

YolandaTam 發表於 19-6-18 12:23
雖然我以前讀文科,但最怕背書     ( 連文 ...

呢隊睇樣記~~~

王家爸爸 發表於 19-6-18 12:15
前一排唔係有 BTS、BLACKPINK粉絲罵戰?
小事件,通常係单边粉,仲有好多两边都鍾意既~

回覆樓主:

好彩我女未對k pop有興趣。我睇佢的WhatsApp chat,有個女仔真係好誇張,鬧另一個女仔好話鍾意Mark(唔知邊位),話你明知我鍾意佢!

大佬,亞Mark又唔係你男友,佢都唔識你,佢係度你地都溝通唔到。竟然咁激,難明!

Jane1983 發表於 19-6-18 14:33
好彩我女未對k pop有興趣。我睇佢的WhatsApp chat,有個女仔真係好誇張,鬧另一個女仔好話鍾意Mark(唔知邊 ...

咸魚青菜各有所愛,青春係禁~非黑即白。 Mark係咪GOT7果个?

Yanamami 發表於 19-6-18 14:52
咸魚青菜各有所愛,青春係禁~非黑即白。 Mark係咪GOT7果个?

唔知,佢成日send韓星的相去group,亞Mark哥肯定係韓星。

YolandaTam 發表於 18-9-26 10:29
多謝分享,已收藏。
寫得好貼切,想到當初嘅自己, 同小女8,9歲嗰兩年嘅情況。 ...

唉! 唉! 唉!

尋晚我同C6床邊談心, 我尋日對阿女個心真係"心碎", "心痛"感受, 好似以前後生時同C6拍拖有爭吵冷戰咁, 依家諗起都眼濕濕

事緣呢兩日自己脾氣唔好EQ低, 同阿女嘈. 嘈咩野? 嘈佢唔識理財,  每星期要佢寫支出表我/C6才俾該星期嘅返學日常洗費用及額外零用, 咁都個個星期 "超支", 嘈佢只係不斷向我及C6苛索 $$ 但佢不斷"淘寶"及係香港 shopping.....

尋晚C6同我講, 阿女私底下搵咗姑姐傾偈, 姑姐 whatsapp C6 講阿女好似唔係好想10月-11月停學1個月去紐西蘭boarding school short stay 1 個 term (阿女學校已批准1個月休學申請). 我嘅心情: 我同阿女關係跌至新低點. 以前 (小學至S1初期), 佢好多時有咩野都肯同我講佢意見, 依家, 佢開始同其他人傾 e.g. 同學/表姐/姑姐/姨媽都未必同我講了.  我理性上諗, 咁都好阿女都仲肯同人講及呻, 唔會屈屈埋埋係心, 如果屈埋係心仲大件事, 但感情上我唔慣及仲未接受到咁嘅轉變. 我尋日係咁回想返佢小學時幾咁同我親近親密, 依家嘅佢同我係幾咁有距離, 大家好似受傷嘅刺蝟起晒刺, 我既想行埋啲親近啲, 但越行埋又會不經意刺痛對方, 佢又刺痛我. 我仍在學習接納及改變自己心態及相處嘅模式

P.S. 其實, 我想法係阿女去唔去紐西蘭short stay 真係無所謂, 只係佢下學年 S3 選科年要選科, 佢英文又唔好而佢係文/商底子, 如果佢留係香港考 DSE的話英文呢科對佢考香港資助大學來講非常重要, 呢科加權 subject weighting x 1.2 - 2 倍的, 所以我想佢試吓去全英語嘅地方學好英文返來, 備戰高中課程及DSE 公開試.我只係盡我職份及盡咗我有限資源能力俾最好嘅野佢, 最後佢接唔接受我嘅安排佢絕對係最後決定嗰個

回覆 小時了了 的帖子

佢肯同姑姐呻, 都已經好好啦, 至少姑姐都會同番你地講, 阿女諗D乜野...

小時了了 發表於 19-6-25 09:15
唉! 唉! 唉!

尋晚我同老C6床邊談心, 我尋日對阿女個心真係"心碎", "心痛"感受, 好似以前後生時同C6拍拖有 ...
小時了了你係一個非常用心的媽媽,為個女可以一下子搵好多資料出來俾佢參考。佢開始有自己諗法,決定,你應該為女女的成長感到開心

雖然望到一下子長大了的孩子有些不知所措,不過,如果他們一直長不大,是不是更加擔心?

唉! 唉! 唉!

尋晚我同老C6床邊談心, 我尋日對阿女個心真係"心碎", "心痛"感受, 好似以前後生時同C6拍拖有 ...

令嬡,正常女仔,好購物,係咁㗎啦 (如果好似我女咁,成個仔咁,bra 都叫我買埋,日日喺屋企做宅女,只顧計數,一係睇書打機,你仲煩呀,我已經有晒心理準備佢嫁唔出㗎啦)。
你可以考慮同佢傾一個定額零用錢,如果佢使大咗就用自己利是錢或儲蓄補上,不過前提係賢伉儷一定要企硬執行。

唉! 唉! 唉!

尋晚我同C6床邊談心, 我尋日對阿女個心真係"心碎", "心痛"感受, 好似以前後生時同C6拍拖有爭 ...

你女零用超支,去淘寳和香港shopping,嚴唔嚴重?如果係正常少女買d小精品、得意嘢,唔係話好貴好離譜,其實亦唔好管得太緊。細路女貪靚、鍾意買吓嘢,其實亦唔係咩太壞事。

你地而家關係咁緊張,你要控制自己情緖,試吓可唔可以兩個星期唔發脾氣、唔話唔哦唔批評佢,心平氣和同佢相處。睇吓佢會唔會感受到你的善意,正面回應你。
‹ 上一主題|下一主題