用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 青春期的魔咒
樓主: 小時了了
go

青春期的魔咒   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 20-4-27 20:10
依家最大問題係佢哋睇完呢D嘢,吸收完呢D資訊,你係唔會知,佢亦唔會同你講,然後一步步響佢哋心入面潛移 ...

所以要一早打定預防針,比佢地接觸到呢d資訊更早!其實呢個post係我女嘅朋友話佢知,之後佢一路叫我去睇,一路係到鬧

gigayan 發表於 20-4-27 20:15
所以要一早打定預防針,比佢地接觸到呢d資訊更早!其實呢個post係我女嘅朋友話佢知,之後佢一路叫我去睇, ...

其實依家網上有D資訊好反智

gigayan 發表於 20-4-27 20:07
宜家個細路係屋企閂埋房門就與世界接軌,父母有時想聽都聽唔到.....
...
呢d要好早開始,青春期到先開始就太遲ga la, listening 好難ga, 大部分人(尤其本身能幹的)default reaction 都是講出解決方法,又或者話個問題好小事,咁既然大人唔明白個問題,再講落去仲有什麼意思

回覆 little_yolky 的帖子

唔係講咁易,我試過好多方法,就係睇唔開一兩件小事。
我知道對佢唔公平,突然亞媽嬲起件舊事,發癲剷爆佢。不過我自己都無辦法。

little_yolky 發表於 20-4-27 19:42
咁又唔係好多啫,阿大多D,唔梳頭、唔做家務、唔瞓覺、唔做運動。

阿細就剩係唔溫書,其他無喇。
你係咪管太多呢?唔梳头都要理?我女小一唔自动起身番学我都唔理~唔好講唔沖涼唔梳头唔做運動。

MrBeast 發表於 20-4-27 20:19
呢d要好早開始,青春期到先開始就太遲ga la, listening 好難ga, 大部分人(尤其本身能幹的)default reacti ...

認同,好多時我地開場白都係:我叫你XXX...... 都話你要XXX...... 你XXX咁唔啱㗎,要XXX咁先啱

所以得閒我都read下school secret,睇下宜家年青人咩心態

IloveJJ 發表於 20-4-27 19:56
就係要佢都唔好care, 面皮咁薄,點大?
哦,好奇一問,之前你大仔學校個online talk 有冇cover 點樣同青少年溝通呢?

Yanamami 發表於 20-4-27 20:23
你係咪管太多呢?唔梳头都要理?我女小一唔自动起身番学我都唔理~唔好講唔沖涼唔梳头唔做運動。 ...

咁係你既眼中其實佢哋係無乜嘢了。

little_yolky 發表於 20-4-27 19:42
咁又唔係好多啫,阿大多D,唔梳頭、唔做家務、唔瞓覺、唔做運動。

阿細就剩係唔溫書,其他無喇。
如果亞大係我女,
唔梳頭 - 我會話吓佢。女人外形都好緊要,我希望佢有個awareness。
唔做家務 - 我唔在意。
唔訓覺 - 我會提佢唔訓對身體唔好,會唔長高,亦會有黑眼圈。但我唔會鬧佢。事實上,停課以來,佢成日話夜晚訓唔着,夜咗好多訓。
唔做運動 - 我以前care佢打波,其他運動就跟學校PE課程,我無上心。

亞大係我心目中真係唔算麻煩細路,除非佢仲有惡行你未講

little_yolky 發表於 20-4-27 20:30

係~唔知你煩乜~無病呻吟。

Jane1983 發表於 20-4-27 20:39
如果亞大係我女,
唔梳頭 - 我會話吓佢。女人外形都好緊要,我希望佢有個awareness。
唔做家務 - 我唔在意 ...

仲有無惡行⋯⋯唔理人囉,自我中心囉,反白眼囉。

Yanamami 發表於 20-4-27 20:40
係~唔知你煩乜~無病呻吟。

little_yolky 發表於 20-4-27 20:44

上個禮拜差D俾阿細激到我經脈盡斷呀!度氣響身體入面亂竄!當晚瞓到半夜即刻發高燒!

little_yolky 發表於 20-4-27 20:30

人無完人喔

Yanamami 發表於 20-4-27 17:42
呢个階段,睇唔順眼既野何奇多,幾乎每件事都唔会合父母心意,有d得過且過既野就當时运高啦。至於懶,其实 ...

小四前植入咁多嘢,點解都可以青春期嚟個大反肚。

Yanamami 發表於 20-4-27 20:23
你係咪管太多呢?唔梳头都要理?我女小一唔自动起身番学我都唔理~唔好講唔沖涼唔梳头唔做運動。 ...

我仔成日唔梳頭,返學都會係咁,但忽然又會好顧及形象,我地間中提下,佢唔梳咪算囉。今晚睇新聞見到約翰遜,仔話佢仲咩唔梳頭,我咪笑住口同佢講,你應該好明㗎 不過,女孩子,簡簡單單梳下頭,外表要整整齊齊係要嘅。

疫情其間,試過唔記得澡涼,第日我問佢,你記唔記得噚晚冇澡涼

又試過佢唔記得洗衫,屋企已經有七條底褲比佢,佢唔記得洗,我唔會提,提過佢又唔即刻做,咪由佢囉,試過嗰次冇底褲著之後,就冇再唔記得洗。

不過,我對學習態度、有冇善用時間、對父母態度好執著,學緊點隻眼開隻眼閉

little_yolky 發表於 20-4-27 20:43
仲有無惡行⋯⋯唔理人囉,自我中心囉,反白眼囉。

面部表情唔友善唔得人鍾意,我估係青春期特性。我有次偷錄我女比佢睇,奄尖腥悶,個樣克人憎到呢,佢自己都笑到碌地。

little_yolky 發表於 20-4-27 20:46
上個禮拜差D俾阿細激到我經脈盡斷呀!度氣響身體入面亂竄!當晚瞓到半夜即刻發高燒!
...

可能你要學下陶妖、生死谷入面嘅主角咁,學下如何運氣。

我血壓低,經常得4x,成日同老公講唯一好處係唔易爆血管

Jane1983 發表於 20-4-27 21:25
面部表情唔友善唔得人鍾意,我估係青春期特性。我有次偷錄我女比佢睇,奄尖腥悶,個樣克人憎到呢,佢自己 ...

咁都話無問題,我諗唔到其他嘢喇。

S-Kwok 發表於 20-4-27 21:25
可能你要學下陶妖、生死谷入面嘅主角咁,學下如何運氣。

我血壓低,經常得4x,成日同老公講唯一好處係唔 ...

血壓太低死人架喔!
‹ 上一主題|下一主題