用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 青春期的魔咒
樓主: 小時了了
go

青春期的魔咒   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 20-4-27 17:28
我見到佢咁懶我仲難受!

佢哋呢輩小朋友好奇怪,唔知邊度學返嚟,有一輪好多學童跳樓,佢哋小朋友之間有 ...
呢个階段,睇唔順眼既野何奇多,幾乎每件事都唔会合父母心意,有d得過且過既野就當时运高啦。至於懶,其实最好當然係唔洗出声自动自覺,否則叫一声会做就做,唔做既,講-万句都唔会做。叫盡左責任提左佢就算,佢大左都係要為自己行為負責。其實都講左好多次,parenting係有保鮮期,小四前好多野植入唔到,就只能睇佢自己造化同意願,父母既影響力会逐漸減弱。

little_yolky 發表於 20-4-27 17:28
我見到佢咁懶我仲難受!

佢哋呢輩小朋友好奇怪,唔知邊度學返嚟,有一輪好多學童跳樓,佢哋小朋友之間有 ...

認同佢地容易受同輩影響呀,我記得邱淑貞係一個訪問親口講過,我好認同的,小朋友心智唔成熟,好多時係個一下突然受唔住,去做咗一d衝動嘅事,可能個件事佢自己本身都知唔啱,就只係個一刻太衝動做咗就補救唔返.....所以我地先要治本,要知道佢咁講嘅原因,係嚇屋企人還是受唔住壓力。

每個人的抗逆能力都唔同,雖然兩個都係你十月懷胎,但無可否認佢地係兩個獨立個體,你都會講兩姐妹叻嘅地方唔同。我覺得你真係要去同阿細傾下..... 如果家姐可以同到阿細傾計,多d叫家姐同佢傾下呀。

Yanamami    發表於 20-4-27 18:43

Jane1983 發表於 20-4-27 17:42
我其實覺得無乜嘢,係我老公呢假洋鬼子先咁多事實。不過我老公教女我唔會做架両,由得佢講。
...
會不會易產生代溝呢?唔記得邊位講過話要識得潮語先易同子女溝通

回覆 MrBeast 的帖子

唔會卦,oh my god邊算潮呢,我女被訓完就唔講啦!
我老公因為外國長大,教養小朋友果套係好寬容。反而我係癲婆 ,有時鬧我女的嘢,係佢一年甚至兩、三年前的錯。但有d係我好嬲的,咁多年都let go唔到。

MrBeast 發表於 20-4-27 17:12
又好似ott 左,omg 、jesus呢d好平常,咁holy cow 又如何?

我晤係教徒,成日講。其實真正信教既人先反而唔会講……

我見到佢咁懶我仲難受!

一個咁嘅post有17xx人like.....比起平時嘅post多一倍...... 年青人有咁嘅想法係好值得留意㗎......

gigayan 發表於 20-4-27 19:29
一個咁嘅post有17xx人like.....比起平時嘅post多一倍...... 年青人有咁嘅想法係好值得留意㗎......:thinki ...

就係多咗D咁既聲音,言論自由丫嘛。呢D思想,係可以洗腦既。

Jane1983 發表於 20-4-27 18:04
回覆 MrBeast 的帖子

唔會卦,oh my god邊算潮呢,我女被訓完就唔講啦!

咁我又諗唔到乜嘢係阿女們衰到我忘記唔到架喔

Yanamami 發表於 20-4-27 17:42
呢个階段,睇唔順眼既野何奇多,幾乎每件事都唔会合父母心意,有d得過且過既野就當时运高啦。至於懶,其实 ...

咁又唔係好多啫,阿大多D,唔梳頭、唔做家務、唔瞓覺、唔做運動。

阿細就剩係唔溫書,其他無喇。

IloveJJ 發表於 20-4-27 19:33
佢唔係俾人講,佢直情有人報警,亦有管理員上門,如果人哋認為我係咁,我都應該有警員同管理員上門,但我 ...
把口生係人地到,都阻止唔到la, 況且人地會係你背後講,你唔care, 唔代表被照肺個個唔care, 最後教導子女唔係只有一個方法ga ma

gigayan 發表於 20-4-27 19:29
一個咁嘅post有17xx人like.....比起平時嘅post多一倍...... 年青人有咁嘅想法係好值得留意㗎......:thinki ...
emm, 我都覺得寫得好貼⋯我們這一代父母,好少是good listener

little_yolky 發表於 20-4-27 19:33
就係多咗D咁既聲音,言論自由丫嘛。呢D思想,係可以洗腦既。

言論自由阿媽個代都有,只不過無咁多咁公開嘅平台分享,現今年青人面對嘅嘢同阿媽個代面對嘅好唔同,除非可以將佢地嘅生活轉變到生活係舊時咁,如果無可能轉變到,就唯有與時並進,勿忘初心

MrBeast 發表於 20-4-27 19:55
emm, 我都覺得寫得好貼⋯我們這一代父母,好少是good listener

宜家個細路係屋企閂埋房門就與世界接軌,父母有時想聽都聽唔到.....

gigayan 發表於 20-4-27 20:03
言論自由阿媽個代都有,只不過無咁多咁公開嘅平台分享,現今年青人面對嘅嘢同阿媽個代面對嘅好唔同,除非 ...

依家最大問題係佢哋睇完呢D嘢,吸收完呢D資訊,你係唔會知,佢亦唔會同你講,然後一步步響佢哋心入面潛移默化,影響咗佢哋既價值觀。

回覆 little_yolky 的帖子

我小器,特別係對我女。我對我老公,或者6299的嘢,反而比較寬容。

MrBeast 發表於 20-4-27 19:55

我阿爸係裁縫C傅,響屋企工作,我日日放學返去做完功課,就坐響衣車上面唔停係咁同佢講嘢。佢就一邊做一邊聽

Jane1983 發表於 20-4-27 20:10
回覆 little_yolky 的帖子

我小器,特別係對我女。我對我老公,或者6299的嘢,反而比較寬容。 ...

咁你咪唔好咁小器囉,我神經好粗,轉個頭就唔記得。
‹ 上一主題|下一主題