用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 青春期的魔咒
樓主: 小時了了
go

青春期的魔咒   [複製鏈接]

MrBeast 發表於 20-4-27 13:24
晦氣說話就要練定閉氣神功,有毛有翼時離家出走就無謂

但都唔可以成日將個死字掛嘴邊,好多人有重病,好努力生存的。

Jane1983 發表於 20-4-27 13:57
回覆 IloveJJ 的帖子

咁你趕佢出街,佢會走,定係企係門口?

響窗度望住架嘛。

今次阿大真係令我刮目相看!平時成日同個妹嘈,C6響窗邊話阿細真係行咗去,阿大就一個箭步衝出去搵返個妹返嚟,仲教訓咗佢兩個鐘,係愛呀!

回覆 little_yolky 的帖子

咁亞細而家知唔知道錯?
有時細路哥講一d字,講慣咗,唔一定好為意個意思。好似我女有一段時間,可能學咗人地,遇事會講Oh my god 或者 my lord。我老公有次話佢,我地唔信教,唔應該想god掛係口邊,咁樣好唔尊重。我望我女個懵樣,佢肯定無想過呢方面。

亞大幾乖

Jane1983 發表於 20-4-27 14:53

亞大幾乖

最搞笑係阿大一邊鬧佢,自己一邊喊埋一份

little_yolky 發表於 20-4-27 15:00
最搞笑係阿大一邊鬧佢,自己一邊喊埋一份

乜咁情深

Jane1983 發表於 20-4-27 15:26
乜咁情深

有時啲阿爸真係令人無語:

今日個女考 econ,份卷長, 佢又有一條 LQ 睇錯題目, 坐喺梳化度虛脫咁款.  
佢阿爸問佢做乜, 佢話眼瞓. 但其實除咗眼瞓都有少少唔開心.
跟住佢阿爸就發揮尋根究柢嘅精神, 死問個女點解眼瞓. 問問吓個女就講話份卷幾深, 諗咗好多.又錯咗條LQ. 跟住阿爸就死 CHOK 問話有咩可以改善, 之後再發表佢嘅偉論: 咩自問 well prepared 就可以, 應該諗吓點改善啲眼殘錯(睇錯題)... 下刪一百字...

咁啱嗰陣我買完餸返屋企, 聽咗幾句, 我都覺得煩, 難為個女咁高EQ,只係好冷靜咁講話: 我明, 不過都可以覺得眼瞓嘅....其實, 我一眼就知阿女係唔開心多過眼瞓囉... 我同阿女講返其實佔10%,好少, 佢就好返好多. 再同我講同同學賽後檢討嘅情況, 話人哋出埋BF 都同佢差不多...
其實計我話呢, 阿女有嘢諗唔掂嘅就會問我哋意見啦 (佢 whatsapp 咗份 QUESTION 問我意見, 講真要半小時做完真係好趕), 老公咁鬼嘮叨, 真係揾交嚟嗌.

Jane1983 發表於 20-4-27 13:57
回覆 IloveJJ 的帖子

咁你趕佢出街,佢會走,定係企係門口?
e加d鄰居唔會出來,不過都會係背後講是非

Jane1983 發表於 20-4-27 14:52

咁亞細而家知唔知道錯?
又好似ott 左,omg 、jesus呢d好平常,咁holy cow 又如何?

YolandaTam 發表於 20-4-27 16:34
有時啲阿爸真係令人無語:

今日個女考 econ,份卷長, 佢又有一條 LQ 睇錯題目, 坐喺梳化度虛脫咁款.  
aka 超級理性人

little_yolky 發表於 20-4-27 14:41
自尋短見的大多是有問題解決不了,所以要比子女知道什麼困難都可同父母說,鬥、悔氣說話只會令大家距離越走越遠

little_yolky 發表於 20-4-27 14:41
雖然將「死」字掛咀邊係好唔啱,但趕佢出街或者打鬧佢似乎只係嚇佢唔好輕易咁講呢個字。會唔會搵出個原因佢點解要咁講會好d.....? 治本好過只係治標喎,會唔會呈分試壓力佢覺得難受呢?

Yanamami    發表於 20-4-27 17:27

little_yolky 發表於 20-4-27 11:31
C6趕佢出門口,點知隻嘢膽生毛,真係行咗去。家姐一個箭步衝出去捉佢返屋企,兩個響天台俾家姐教訓咗兩個 ...
青春期大忌就係趕仔女出门口。我話既~
情願自己去冲凍水凉都唔可以講呢句話,点都唔可以。

IloveJJ 發表於 20-4-27 17:15
背後講都駛理?你咪好唔得閒
不過我同鄰居關係好好,見面都有傾計。
不過話你知,人哋識分教仔同 ...
我只是說出事實係人地會講,就好似你講樓下個阿爸咁。
近年自殺真的多左wor, 你記唔記得規劃生涯焗腸?

gigayan 發表於 20-4-27 17:24
雖然將「死」字掛咀邊係好唔啱,但趕佢出街或者打鬧佢似乎只係嚇佢唔好輕易咁講呢個字。會唔會搵出個原因佢 ...

我見到佢咁懶我仲難受!

佢哋呢輩小朋友好奇怪,唔知邊度學返嚟,有一輪好多學童跳樓,佢哋小朋友之間有個遊戲,唔知乜乜跳樓,一樓、二樓⋯⋯咁樣數落去,佢哋係好容易被影響既一代。

MrBeast 發表於 20-4-27 17:12
又好似ott 左,omg 、jesus呢d好平常,咁holy cow 又如何?

我其實覺得無乜嘢,係我老公呢假洋鬼子先咁多事實。不過我老公教女我唔會做架両,由得佢講。
‹ 上一主題|下一主題