用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 青春期的魔咒
樓主: 小時了了
go

青春期的魔咒   [複製鏈接]

Ahbee02 發表於 18-10-16 09:43
你女可能係個D稀有的,吾會發作品種呢?

我女無發惡,不過成日同同學玩online game

Ahbee02 發表於 18-10-16 09:39
你先生真係24孝,照顧太貼身,好容易養港女出來。

題外話,依家大女仲有沒有同爸爸瞓?遲D估計佢都吾想嘎 ...
依家無, 只係大時大節(即測考前夕)會lue爸爸同佢瞓。佢同C6瞓一撻上床就9秒9瞓著, 自己瞓就要典15分鐘, 有時半路中途會醒, 頭髮凌亂走出嚟好嚇人。

2jkidsfather    發表於 18-10-18 07:59
TwinWong    發表於 18-10-16 12:25

Yanamami 發表於 18-10-3 18:24
我講紧我大女咋……細果个-向騎呢,我反而-早慣左,佢反而唔难頂。So predictable. ...

我都係呀!依家大女中二,真係比佢激到喊,細女反而好似無咩,因為一向怪
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

謝謝分享,我女女今年真真正正的步入青春期,反叛左好多,情緒好容易激動,旭d就喊,我都在忍耐同適應緊。當初佢地發作時我會硬碰硬,但情況太糟糕,上網守搜青春期嘅文章去心靈慰藉一下,先發覺好多同路人,我並不孤單,我而家會體諒佢地係賀爾蒙作怪,佢地本身其實好乖,希望呢d風暴會快些過去

little_yolky 發表於 18-10-3 15:50
我覺得, 青春期既小朋友, 就好似睇恐怖片D怪物、異形, 侵佔咗人類身體咁。最初都仲有一D「人性」型以壓抑 ...
你形容得好好,我女情緒發作時我用「鬼上身」形容佢,完全係另一個人,真係。我自己青春期時都晤會甘,晤知係咪讀書壓力大,我以前讀書壓力少佢地而家好多,就算青春期都正常好多。

Yanamami 發表於 18-10-15 09:22
大女校長係开学礼已早warn过我地啦~同-句說話講多过-次就係太多~我真係听唔听都只会講-次。 ...

回覆樓主:

昨晚有件小事,足見青春期都有搞笑的:
話說昨晚返家途中,我哋夫婦講起一啲好笑嘢,我挨住老公手臂笑到肚孿。
小女(14歲) :喂兩位,秀恩愛會短命㗎!你哋知唔知咁係"虐狗"㗎?
我:喂同學,你做"單身狗"好悶呀?
老公:你想出 pool?
:我睬,梗唔係!!!
(跟住大家 )
祝大家 2019 家和萬事興,同家中青少年一團和氣。

2jkidsfather    發表於 19-1-2 09:10

YolandaTam 發表於 19-1-2 00:18
昨晚有件小事,足見青春期都有搞笑的:
話說昨晚返家途中,我哋夫婦講起一啲好笑嘢,我挨住老公手臂笑到肚 ...
哇, 你哋兩個乜D潮語都咁厲害, 我睇到一半跟唔上.............

little_yolky 發表於 19-1-2 09:10
哇, 你哋兩個乜D潮語都咁厲害, 我睇到一半跟唔上.............
你渣 D Woh

2jkidsfather 發表於 19-1-2 09:15
你渣 D Woh
吓? 你哋都明? 我睇到 "虐狗" 仲諗緊做乜事無端端又走咗隻狗出嚟。

不過, 我同C6唔會有呢D情況俾小朋友見到。之前, 我哋 isolate 到阿細忍唔住問我:媽咪你會唔會同爸爸離婚呀。

2jkidsfather    發表於 19-1-2 09:30

little_yolky 發表於 19-1-2 09:25
吓? 你哋都明?  我睇到 "虐狗" 仲諗緊做乜事無端端又走咗隻狗出嚟。

不過, 我同C6唔會有呢D情況俾 ...
自己好學有仔女讀中學大家關係不錯
自然知道中學生潮語

吓? 你哋都明?  我睇到 "虐狗" 仲諗緊做乜事無端端又走咗隻狗出嚟。

睇網络小说啦,知好多的。
我老公只係識出pool點解㗎咋
呢,個女咪讀我母校 ge, 我以老餅師姐身分成日上佢哋學校 secret 度收料,知道啲同學間 ship 緊邊兩位老師(即係想佢哋拍拖或傳佢哋已拍拖),我哋母女傾偈 ship 嚟 ship 去,老公從不參予,應該唔知我哋講緊乜。

還有“撒狗糧”

little_yolky    發表於 19-1-2 11:28

上面幾個潮語,好似都係大陸傳落黎.

唉!唉!阿女依家S2,返到屋企只係IG update 動向及同同學whatsapp 煲粥傾偈,對我講嘢成日黑住面講好煩,佢係房時我入去想同佢吹吓水傾偈,佢係咁趕我出房,唔俾我留係間房同佢傾偈。

青春期係咪真係咁架?定係我同佢關係咁差?我要做咩嘢去修補關係?又或者,我可以點樣調節自己心理?

小時了了 發表於 19-6-7 21:12
唉!唉!阿女依家S2,返到屋企只係IG update 動向及同同學whatsapp 煲粥傾偈,對我講嘢成日黑住面講好煩,佢 ...

入佢房吹吓水都趕出來,又真係陰公d

小時了了 發表於 19-6-7 21:12
唉!唉!阿女依家S2,返到屋企只係IG update 動向及同同學whatsapp 煲粥傾偈,對我講嘢成日黑住面講好煩,佢 ...

等~
我等左幾年(當中無求地保持对女適度关心同好),佢出左国讀書自住(间中有香港師姐/同学过去exchange同住)就反醒到自己以前幾mean. 不下-次向我道歉同多謝我為佢做左禁多野。我算係守得云开见月明。而家同我好好傾。

Yanamami 發表於 19-6-7 22:33
等~
我等左幾年(當中無求地保持对女適度关心同好),佢出左国讀書自住(间中有香港師姐/同学过去exchange同 ...

换個角度,你大女而家會多次同你道歉,可見佢當年真係幾過份 ,你真係苦盡甘來。

Jane1983 發表於 19-6-7 23:27
换個角度,你大女而家會多次同你道歉,可見佢當年真係幾過份  ,你真係苦盡甘來。
...

个心俾刀插-样,無失血过多真好彩。

Yanamami 發表於 19-6-7 23:37
个心俾刀插-样,無失血过多直好彩。

一家人包容吓頂一頂,你大女回頭就係最大回報。

我有個師姐,佢事業好成功,好多年所有錢和精力都係比晒屋企和個女。自己打扮樸素。前兩年撞番佢,成身名牌,做貴價facial,講享受人生,d錢都係使番落自己度。一傾原來同個女關係唔好,個女升咗大學後根本就無兩句。佢而家雖然錦衣美食,但佢的快樂指數和當年立志為家庭奉獻,果種使命感和母愛光輝,不可同日而喻。
‹ 上一主題|下一主題