用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 深水埗英華書院
樓主: elaine8168
go

深水埗英華書院   [複製鏈接]

papapabababa81 發表於 18-12-4 12:03
從入U率等等嘅數據可以推斷YW應該坐底Band 1B。
不過學術成績 (唔計其他範疇),就當然唔及QC 咁好,佢緊係 ...
5tgb  忿忿不平可以理解既,華山,武當,甚至少林都收佢公子為徒,獨係你間昆侖派吾收.你昆侖派咩料啫

小Monkey 發表於 18-12-2 19:07
回覆 5tgb 的帖子

妳的諗法是身邊家長的自身體驗, 因以前太多b1a 小學生有英華男中offer 之後抽飛, 所以英 ...

我又分享一個case, 真人真事,有個1A生考YW 2nd in 完被reject, 之後自行比LS收了,brother 即時比埋orientation 日子嗰隻,但考慮到個人因素,佢最後要咗一間新晉直資,放棄咗LS, 雖然放榜後LS都有再問佢讀唔讀,但佢始終覺得自己適合直資多的,冇轉呔,由於怕煩連自己小學都不告知,開學到現在未有後悔。

如果呢間直資(論歷史、名氣差YW太遠了)當初用YW的心態揀人,就唔會收到呢個細路。其實比咗offer, 人哋最後唔要,都唔喺咩回事啫,就算SPCC每年都有發生。所以唔好成日話外來生拖累成績,有時喺眯自己趕客呢!

IloveJJ 發表於 18-12-4 09:53
竟為英華加了分!      

其實如果佢唔係用咁既態度同理論,大家都會安慰佢一定係 ...
千萬不要因為一個半個家長 ,影響到選校的決定。我諗,個別case
QC一向都是心頭好。

artroboy 發表於 18-12-4 12:11
叩得門既係超班馬。
哈哈! 超班馬?  I don't think so, 派得去衛理讀, 仲要開咗學英華先話收, 好多時都係call waiting, call 到尾個啲

IloveJJ 發表於 18-12-4 12:41
咁我唔會既,不過你有無發覺,去唔同banding既學校簡介會,啲家長的確好唔同
...
一早就發現。我會心中默默感受一下,將來大家坐一起開家長會,感受如何。

不過,至緊要都係小朋友自己的感覺!

SEA40 發表於 18-12-4 12:36
哈哈! 超班馬?  I don't think so, 派得去衛理讀, 仲要開咗學英華先話收, 好多時都係call waiting, call 到 ...
係咪搞錯咗d 野,我講緊QC

biffkwok 發表於 18-12-4 12:27
我又分享一個case, 真人真事,有個1A生考YW 2nd in 完被reject, 之後自行比LS收了,brother 即時比埋orien ...
Totally agree with you "所以唔好成日話外來生拖累成績,有時喺眯自己趕客呢! "  話得50個位爭, 收得都係精英, 至慘係佢揀人時, 人揀佢。有啲精英最後揀LS, 淨底啲位咪唯有call嗰啲B2/B3生(體壇超班馬)

artroboy 發表於 18-12-4 12:47
Oops, sorry!

artroboy    發表於 18-12-4 12:52

SEA40 發表於 18-12-4 12:36
哈哈! 超班馬?  I don't think so, 派得去衛理讀, 仲要開咗學英華先話收, 好多時都係call waiting, call 到 ...
回到主題:
事實又可以咁講,揀得直資黎黎去去都係果批人,而叩得門多數係呈三臨場發揮唔到水平,派得唔好。

而揀直資多數有考YW,既,終極目標係DBS .如果dbs 收,放棄YW 一點也不奇。

醒目開學勳章

artroboy 發表於 18-12-4 12:47
原來你哋一直雞同鴨講,各自講各

SEA40    發表於 18-12-4 13:04
artroboy    發表於 18-12-4 13:01

artroboy 發表於 18-12-4 12:59
回到主題:
事實又可以咁講,揀得直資黎黎去去都係果批人,而叩得門多數係呈三臨場發揮唔到水平,派得唔好 ...
其實我囝囝已是S2生, 邊間學校收乜野學生都唔關我事, 間中八掛一下啫。  只是睇唔過眼, YW係1st & 2nd in 就好嚴選學生, 但到最後尾畀啲精英生捨棄佢地,就連B2/B3生都收,好彩我囝囝唔揀佢。

artroboy 發表於 18-12-4 08:50
英華老師、校長真有經驗,早早 cut 一堆白撞,唔洗浪費學位同資源,抵讚 ...

直資學校好犀利,佢地真係能夠收到佢地想要的學生,配對正確

SEA40 發表於 18-12-4 13:15
其實我囝囝已是S2生, 邊間學校收乜野學生都唔關我事, 間中八掛一下啫。  只是睇唔過眼, YW係1st & 2nd in  ...
咁嚴重?b3都收?佢地外放既位於得五十幾六十個,九龍個market 咁大,學費又平,點睇都無可能收b3生。

除非有特別技能,如果咁計好多學校有喎。

Raleigh 發表於 18-12-4 13:25
直資學校好犀利,佢地真係能夠收到佢地想要的學生,配對正確

其實我覺得YW 揀自己想要既,有什麼錯呢?

因為無收/reject 一些自我感覺係超班生(待確定),打擊咗佢地逢校必收既信心,就被眨一文不值。何罪之有?!

所以華仁、聖堤女想轉,可以自選學生,對教學有一定既便利。

SEA40 發表於 18-12-4 13:15
其實我囝囝已是S2生, 邊間學校收乜野學生都唔關我事, 間中八掛一下啫。  只是睇唔過眼, YW係1st & 2nd in  ...

就算真係band2,3 你憑咩睇低人地,中學只係岩岩開始。

醒目開學勳章

artroboy 發表於 18-12-4 13:27
咁嚴重?b3都收?佢地外放既位於得五十幾六十個,九龍個market 咁大,學費又平,點睇都無可能收b3生。:waha ...
如果有超班體藝,band 3生 dbs lsc都會收,我識啲唔太超班嘅體藝加唔太超班嘅學術都收。

artroboy    發表於 18-12-4 13:43

回覆 SEA40 的帖子

似乎普遍追音樂和體育成績既男校都會收少少B2 (甚至B3) 呢類學生。
如果升中一學生只得學業卓越,諗都諗到YW會有另一條隊收呢類學生,未至於會收B2喇。千幾二千個小六生,連50個 Band 1都收唔到? YW 唔會差到咁掛。如果係咁差既話,咁我更加覺得佢DSE 成績夠交待有突了。

‹ 上一主題|下一主題