用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 深水埗英華書院
go

深水埗英華書院  

小兒今年小六,深水埗一線小學五年級考級5,個人估計應為B1頭學生,無特異功能。
請問想考入英華書院機會大嗎?英華書院是B1A定B1B?
同埋多唔多雜費支出,因為都擔心金錢方面。

elaine8168 發表於 18-9-25 21:56
小兒今年小六,深水埗一線小學五年級考級5,個人估計應為B1頭學生,無特異功能。
請問想考入英華書院機會大 ...

一線小學級五有好多選擇喎! 英華可以報, 但DBS/SPCC, 仲有自行LS/QC或其他如QE/林護/曾肇添都不妨一試。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

yw我估未算b1a。

區內一線級五就算銘賢長天唔啱心水,都可以誇區大把選擇,齋校近近哋九華,聖芳濟都唔差。男女校近深水埗又近地鐵就qe,林護。。。。再唔係九龍城一埋。

想問下yw有乜咁吸引? 只係唔想自行大抽獎?

worldcat 發表於 18-9-25 22:55
yw我估未算b1a。

區內一線級五就算銘賢長天唔啱心水,都可以誇區大把選擇,齋校近近哋九華,聖芳濟都唔差 ...
YW 衰極都B1B-c 掛,加上百年老店(耐過SPC), 體育、音樂都有公開亮麗成績,唔會講唔到吸引力掛⋯
加上係廉價直資,好貼地,同協恩一樣。

IYY    發表於 18-9-26 02:00

artroboy 發表於 18-9-25 23:02
YW 衰極都B1B-c 掛,加上百年老店(耐過SPC), 體育、音樂都有公開亮麗成績,唔會講唔到吸引力掛⋯
加上係廉 ...
yw當然吸引。只係樓主所講小朋友係b1a學生再加上要考慮學費/雜費問題,所以問清楚除咗主動權大啲唔洗抽獎外,yw對佢嚟講點解有咁大吸引力。

如果金錢上比較緊張,係咪考慮返同級或成績更好嘅官津好啲? 二千蚊一個月,對好多家庭都話多唔多,話少唔少。
當然,如果家長綜合考慮覺得yw非常合適小朋友,yw都係好選擇。

worldcat 發表於 18-9-26 09:07
yw當然吸引。只係樓主所講小朋友係b1a學生再加上要考慮學費/雜費問題,所以問清楚除咗主動權大啲唔洗抽獎外 ...
都啱,不過如何介定B1A家長都要小心,每間學校有參差,最好睇返歷屆師兄師姐入讀B1A既數字,但亦要打個八折(近兩年升中人數上升)

gracelam 發表於 18-9-25 22:31
一線小學級五有好多選擇喎! 英華可以報, 但DBS/SPCC, 仲有自行LS/QC或其他如QE/林護/曾肇添都不妨一試。
...
我都同意一線小學級五有好多選擇。

artroboy 發表於 18-9-25 23:02
加上係廉 ...
講得啱,英華衰極都有B1B/C水平既,值唔值得報,真係好睇小朋友既實際情況。簡單啲講,如果小朋友係B1C、B1B,報佢又真係無壞既。如果係B1A,就有唔少更好既選擇。

王家爸爸 發表於 18-9-26 09:41
講得啱,英華衰極都有B1B/C水平既,值唔值得報,真係好睇小朋友既實際情況。簡單啲講,如果小朋友係B1C、B1 ...
英華如果報,收咗,不過唔註冊。可否放榜後萬一派的唔好,再去叩門?

如果吾一定要响深水埗,如其他家長講,級頭五可以打高一班。

b3410 發表於 18-9-26 09:53
英華如果報,收咗,不過唔註冊。可否放榜後萬一派的唔好,再去叩門?

英華是沒有叩門的

b3410    發表於 18-9-26 09:57

b3410 發表於 18-9-26 09:53
得果五十幾個位, call waiting 都趕鴨子咁催,叩門難度有點高。

我心頭高的,有一綫级頭五,我會試男拔.

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 18-9-26 09:39
我都同意一線小學級五有好多選擇。
我都同意,不過有網友唔多認同

ilyrd 發表於 18-9-26 10:31
我心頭高的,有一綫级頭五,我會試男拔.
心儀男拔既多數會報埋英華做後備/試水溫,interviews不時大家撞口撞面都係果堆人。男拔收梗開心,仲可以再接再厲,再博叩門去LS、QC 及SPCC . 選擇何其多。

回覆 artroboy 的帖子

男拔收左,仲要叩LS、QC 及SPCC

王家爸爸    發表於 18-9-27 08:50

如果係讀書仔,如二樓講,SPCC都可以試,當然,如不介意神校壓力,心理障礙,要到港島等等.....重有DBS/SPCC有IB呢.

jessimm 發表於 18-9-26 10:51

鬥神鬥名氣鬥成績嘛,既然係叻仔,LS 及 QC 仲要唔洗錢,直頭神中之神何樂而不為。

jessimm 發表於 18-9-26 10:51

LS, QC冇學費壓力,冇心理障礙. SPCC再神的呢!所以叩掛.----呢段可真可假.因DBS收了,我就收工喇.

樓主,講返英華,我聽用家講,中學同小學有的唔同(我覺得嗰家長其實想話都幾大唔同),佢話两個校長風格非常不同,一個超高調,一個低調.所以佢話好多英華小學讀書叻嘅都有好多去咗好神嘅校.