用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 大個囝!大個囡!升班喇~~九龍禮賢幼稚園k2 ...
樓主: 袓安
go

大個囝!大個囡!升班喇~~九龍禮賢幼稚園k2 [複製鏈接]

Re: 05禮賢k1

PenPen,

明白喇!本來自制校服裙=fix一兩套裙專門用來返學, 唔駛日日傷腦筋啫!
penpen 寫道:
lenloub,
你想怎樣自制校服裙?! 順便提提你, 佢哋老師時常會帶佢哋出花園玩, 我覺得女仔著褲會方便d, 我囡真係在平時返學既日子未著過裙, 但在一些特別日子, 例如生日會...之類, 我就會俾佢著裙返去!   

tiffshiao,
我個女都係讀學之園

allie
校車唔到深井, 咁係咪要自己搵保母車
re:茶點
阿仔好偏食, 只肯食朱古力蛋糕,  所以都以蛋糕為主

禧媽媽
想8下YWCA係邊呢?
禧禧都好丫話番禮賢, 樂樂話唔讀禮賢呀 :-|

lenloub,
我都明! hehe...不過有一樣野要準備, 返學前最好搽定d軀蚊, 因為怕花園會有蚊!! 不過就算佢哋真係俾蚊鍚咗, 老師發現都會幫佢哋搽藥膏!  
茶點方面, 我有時會俾餅仔, 有時細既麵包或小旦糕, 份量不需太多, 因佢地茶點時間在放學前一小時內, 時間亦不會太多,記得上年開學後果次家長會睇番佢哋上堂既帶, 見到有個同學仔, 成大個雪芳旦糕帶返去, 笑死我哋   

Hi Lenloub,

As my chinese typing is not so fast.  Please allow me to type it in English.

Learning Habitat is a good school which emphasises both Chinese & English teaching.  My son's English has great improvement after 1 yr.  Teachers are nice.  The main reason I choose other school is because the school size of Learning Habitat at Tsing Yi is so small.  Also, the school has been set up only 5 years, I am afraid it may be difficult to find a good primary school for my son.  

I chose KRS because my friend's son is studying here.  He will go to K3 this yr.  He is very smart and have high IQ.  I asked my friend why he bring the son to KRS which mainly teaching on Chinese and the syllabus is so easy.  She told me that the school's tachers are having patience on the children.  Also, the school emphasis on helping children to develop 德育 rather than academic results.  I think it is very important nowaday because all the children are either a "King" or a "Queen" in the family and all people must follow him/her.

I don't know whether I make the right choice or not, but anyway I hope all students in KRS can have an enjoyable and memorable time in KRS.

唔好意思, 近排掛住 check 請家傭的事, 所以幾日無上黎。

Allie :  禧媽媽講得對, 可能有些幼愛班既媽咪未入到黎呢個topic 呢, 不過就算係唔同班都無問題, 大家向度交流下都好ya.  好似 penpen咁, 就算唔同一級都好好人咁提點我地。係bor, 家長日你去唔去, 駛唔駛到時再提你呀?  

禧媽媽 : 係呀, 我個囡向"基督教"讀n1, 你咁好眼既! 我都係等佢讀堆8月, 一來唔駛唸暑期班, 二來唔駛等佢短時間內適應兩個新環境, 三來而家返開學, 如果停一個月, 我驚再返學時佢會唔慣

katieman 寫道:
禧媽媽,

係喎~你住o個樹樓價升o左喎!

你親戚仲係咪果度住 ??

係呢, 你會搭番校車嗎 ?? 因為你之前話出面搵.

因為我個囡係細囡, 所以我想知道其他同學仔係大仔多定細仔多, 麻煩各位媽咪提供一下資料, 唔知課室壁報有無貼出生日

禧媽媽(囝囝) -- 禧禧 (幼勇班)
均媽媽(囝囝) -- 均均 (幼勇班)
彤媽媽(囡囡) -- 彤彤 (幼勇班)
車厘子(囝囝)--源源
宛媽媽(囡囡) - 宛宛
Woon-Woon(囡囡) -- 楚媛 (幼愛班) - 10月細囡
Allie (囝囝)--軒軒(幼愛班)
lenloub(囡囡) -- 劭頤(幼愛班)

PM :
Katieman(囡囡) -- Ashley (幼望班)
glory(囝囝) --樂樂 (幼望班)
yukmama(囝囝) --Nick (幼望班)
yykid(囝囝) -- Anson (幼望班)
YMandy(囡囡) -- 欣欣 (幼信班)
mandy1205(囝囝) -- (幼望班) [/quote]

penpen
原來要差不多開學先聯絡架!
多謝你成日解答我地姐  

Allie
囝囝第時點返學??
係咪要出面搵保母車??
茶點方面, 我打算都係帶餅仔/旦糕仔....

glory
hehe....九龍塘 ywca  
我怕到時(9月), 佢又唔係咁講(鍾意新學校)啦  

Woon-Woon
因為我好朋友果囡囡, 都係讀呢間囉, 所以我認得套校服, 你地可能識架  

禧媽媽,

係呀,佢唔捨得賣呀!

會撘校車呀,差百零蚊費事煩... :tongue:

因為我個囡係細囡, 所以我想知道其他同學仔係大仔多定細仔多, 麻煩各位媽咪提供一下資料, 唔知課室壁報有無貼出生日

禧媽媽(囝囝) -- 禧禧 (幼勇班) - 5月
車厘子(囝囝)--源源
Woon-Woon(囡囡) -- 楚媛 (幼愛班) - 10月細囡

PM :
glory(囝囝) --樂樂 (幼望班)
mandy1205(囝囝) -- (幼望班)

katieman
今次我唔幫你填啦, 你自已黎啦  

katieman
係啦係啦, 跟大隊齊齊搭校車!!

Ymandy
唔使失望住, 或者遲少少有幼信班同學, 就算唔同班我地都可以一齊講麻..

禧媽媽
oic…禧禧是坐校車返學嗎? 那就容易適應……我宜家不停講比仔仔知搭校車好好玩, 有新小朋友, 校車叔叔同ee好錫小朋友, 又有風景睇, 同佢洗腦

penpen
謝謝你解答我地既問題

AM~
車厘子(囝囝)--源源

PM~
glory(囝囝) --樂樂 (幼望班) - 11月

禧媽媽,

您係唔係會在翠怡上車呀? 希望我

Hi Glory,

多謝關心!  大家可以一起傾下!   

Woon-Woon,禧媽媽,glory,
你咁讚我呀! 其實係我八姐~
課室有塊壁報係貼左d月份出黎, 側邊就有該月份生日小朋友既相片!!  
上年我個都係細囡, 所以都好似你哋一樣, 跟住見到之後放心晒, 都有大約1/4係9-12月既!    

hi,

AM~
車厘子(囝囝)--源源
瀅瀅媽咪(囡囡) -- 凱瀅 (幼愛班)h
PM~
[size=large]我家有隻百厭貓[img align=right]http://img11.picsplace.to/img10/25/logo_copy2.jpg[/img]

禧媽媽,均媽媽

大家既小朋友係同學仔,多多指教
[url=http://www.magicalkingdoms.com/timers/]

AM~
袓安     (囡囡) -- 彤彤 (幼勇班)-10月大女
車厘子(囝囝)--源源
瀅瀅媽咪(囡囡) -- 凱瀅 (幼愛班)h
PM~
mandy1205(囝囝) -- (幼望班
[url=http://www.magicalkingdoms.com/timers/]

你地就好啦, 日頭傾得咁開心!  我夜晚先上到來架!

不過未開學都咁多messages, 遲d一定重誇張!

我個仔會搭保母車, 不過我唔係太放心囉!  但都無法啦!

係呀, 到時記得提下我開家長會呀!  今次一定唔可以錯過!!!
係呢, 你地有無聽聞園長今年走左呀?  佢地話園長好風趣好好人架, 走左真係可惜啦!  唔知新園長係點ge呢?

黃園長真係好風趣好好人, 同佢開家長會唔會悶, 新園主即係以前既林主任, 都好好人, 不過就比較正經囉~ 但有問題都樂意幫忙架! 放心!!  
‹ 上一主題|下一主題