用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 究竟投唔投訴?
樓主: fskchan
go

究竟投唔投訴?   [複製鏈接]

vickymok717 發表於 18-9-10 11:26
想問問, 點解到發育時會唔長高? 做運動嘅小朋友唔係會高啲咩?
好似話長高關條筋事, 佢哋小朋友唔係一般既運動, 係好似牛下女車神咁練肌肉, D肌肉似乎會阻住條筋既生長, 影響長高, 即俗稱痴住條筋。所以, 太細個即小學時, 不適宜太強操練。

除左增高問題,心肌過早超負荷訓練,小學破紀錄,中學執包袱。小學生日日操(唔)係咁有益,信不信由你。揾個有Sport medicine 底子嘅trainer 問下,https://www.google.com.hk/search ... 1j0i67.AmILaG6ybiw., 無話唔好,自己注意下就係。

醒目開學勳章 王國長老

ABC-DAD 發表於 18-9-11 17:26
除左增高問題,心肌過早超負荷訓練,小學破紀錄,中學執包袱。小學生日日操係咁有益,信不信由你。揾個有Sp ...
其實同其他唔同項目教練傾過, 佢地話出面唔係咁多教練真係識點去操練, 除左過度操肌, 亦有操錯肌, 明明某樣係操快肌, 因為教練無讀過亦唔識之下操左慢肌之類咁囉.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

ABC-DAD 發表於 18-9-11 17:26
除左增高問題,心肌過早超負荷訓練,小學破紀錄,中學執包袱。小學生日日操係咁有益,信不信由你。揾個有Sp ...
再有一個例子

就係我囡 S.1 暑假去左台灣集訓, 回港後兩日都唔使返學校練, 老師話係等佢地肌肉重新調整之類咁喇, 休息完兩日先再開始返學校正常操練.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

實際體育總會同體院行教練分級制多年(近二十年以上),但對外特別係學校同體育老師嘅推廣介紹唔太着力,以至大家巿民對唔同水平嘅體育專業有時好模糊。白白減低左體育發展嘅空間。呢點似乎要改善下。

miriam 發表於 18-9-11 17:53
其實同其他唔同項目教練傾過, 佢地話出面唔係咁多教練真係識點去操練, 除左過度操肌, 亦有操錯肌, 明明某樣 ...
好幾年前去過一個浸大講師講有關小童體育的講座,都是說不應過度練習

睇左相當長一時間,講到小學運動員長高嘅問題,休息時間同適合嘅營養保充去配合,在訓練計劃裹面有無重視過,仍然係一個盲位。

醒目開學勳章 王國長老

MrBeast 發表於 18-9-11 21:13
好幾年前去過一個浸大講師講有關小童體育的講座,都是說不應過度練習
但依家係越操得多代表你有能力, 但就忽視左發育期既影響.................

醒目開學勳章 王國長老

ABC-DAD 發表於 18-9-11 22:57
睇左相當長一時間,講到小學運動員長高嘅問題,休息時間同適合嘅營養保充去配合,在訓練計劃裹面有無重視過 ...
一句講晒就係錢

回覆 miriam 的帖子

又講錢?願聞其詳。

醒目開學勳章 王國長老

ABC-DAD 發表於 18-9-11 23:42
回覆 miriam 的帖子

又講錢?願聞其詳。
同某位教練傾時, 佢話花錢去讀不如教多幾個學生, 仲有家長鬼知咁多咩, 咁呢位教練佢係有讀既, 所以有 D 野同佢傾開時, 真係笑左囉.

miriam 發表於 18-9-11 23:49
同某位教練傾時, 佢話花錢去讀不如教多幾個學生, 仲有家長鬼知咁多咩, 咁呢位教練佢係有讀既, 所以有 D 野 ...
好似搵e生咁,藥到病除就最好,理鬼得乜乜抗藥性blah blah.
以前睇個兒科,有痰唔會比化痰藥,話試下可否自己咳出來,但佢收得唔平,好多人會覺得佢搵笨

miriam 發表於 18-9-11 23:49
同某位教練傾時, 佢話花錢去讀不如教多幾個學生, 仲有家長鬼知咁多咩, 咁呢位教練佢係有讀既, 所以有 D 野 ...
啱嘅,好多時家長係唔理得咁多。

有啲教練本身有小朋友,會自己進修下兒童發展,好運遇到都幾多嘢交流到。

MrBeast 發表於 18-9-12 06:45
好似搵e生咁,藥到病除就最好,理鬼得乜乜抗藥性blah blah.
以前睇個兒科,有痰唔會比化痰藥,話試下可否自 ...

睇你慣左嗱。在大陸慣左既人,來到香城,投訴醫生點解唔幫佢打點滴。

醒目開學勳章 王國長老

MrBeast 發表於 18-9-12 06:45
以前睇個兒科,有痰唔會比化痰藥,話試下可否自 ...
好似靈格風咁, 三個月學好外語

ABC-DAD 發表於 18-9-12 07:14
家長唔係唔理, 係唔識。依家做家長好似要十項全能咁。

little_yolky 發表於 18-9-12 10:19
家長唔係唔理, 係唔識。依家做家長好似要十項全能咁。
正常嘅,不過好多嘢唔使自己識,以前上嚟EK 好多交流,,有心就好易有資訊交換到,而家都唔一樣。

醒目開學勳章 王國長老

ABC-DAD 發表於 18-9-12 07:14
我曾經反對過唔畀我囡做某 D 野............換黎你大個喇, 自己做決定唔好下下要媽咪話事.

‹ 上一主題|下一主題