用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 究竟投唔投訴?
go

究竟投唔投訴?   [複製鏈接]

我仔仔今年小三,一向有練游水,升小一向負責泳隊老師查詢,由於學校泳隊男仔好少人,所以仔仔就由小一開始代表學校比賽,但當然未拎到奬,因為學界比賽係會同大過仔仔既一齊比賽,但到小二負責泳隊老師說話難聽,他竟對住小朋友們講「你地都係玩玩下既啫,阿XXX就係專業!」,XXX係一位六年級姐姐,破晒紀錄個啲,我仔仔絕對唔係玩玩下,一星期操五日水,都叫玩玩下??仔仔以小二既年紀同小四既比賽,可以有第八名,真係算好好,個個小朋友可以游到八名.位負責老師都有拍掌鼓勵,唯獨對我個仔冇,仲要勁踏仔仔,話佢游得唔好!到今年升小三,收到校訊,校訊會總結上年同學們校外比賽既結果,我仔仔拎左一個大賽既亞軍,有張奬牌拎番學校記錄,但竟然冇登到落校訊,反而其實同學游細型比賽拎奬就有登到!仲有好多好難聽既說話,真係未能一一例出,同埋依位阿sir做事不公.......我已經忍左好多次好多次......小朋友應該鼓勵,唔係咁樣羅......
   0    0    0    0

回覆樓主

如果唔開心,但又喜歡游泳,仲操五日,不一定要參加校隊。當然,可以代表學校是光榮的事。

我估這裡好多網友會認為你應投訴,但學校未必會因為一個投訴而轉老師,你要有心理準備。

題外話,小-/二就操五日,太多了……到發育时唔長高……

参加分齡賽囉,有校外公开賽紀錄,时间好唔怕学校唔邀請你仔出学界。有分齡賽成績对升中都有用㗎,校內公唔公佈呢d虚名唔洗太在意。

作為運動員唔滿意, 只可退出. 轉會(校) 就係咁簡單. 運動員生涯就係咁啦. 投訴咪即係等人哋叫你唔使再比賽囉, 坐冷板凳.

回覆樓主:

如果同教練或校隊唔夾,可以退出然後自己參加泳總或其他公開賽事。我仔玩嗰項運動,學校小學部都冇校隊,我地都係自己參加出面嘅賽事,而且唔係所有學校對校隊投放資源都咁好,大部份都係家長嘅付出,根本唔需要太依賴學校。

個人覺得既然得不到老師重視,我就唔會晒時間為貴校增光,可以選擇出外學出外比賽唔驶激氣,當然老師發現小朋友有成績或許會再向你招手,到時就係佢求你参加,你再考慮是否参與
都未遲。

醒目開學勳章 王國長老

Yanamami 發表於 18-9-5 22:49
題外話,小-/二就操五日,太多了……到發育时唔長高……

参加分齡賽囉,有校外公开賽紀錄,时间好唔怕学 ...
唉..........我囡就係過早操肌...........所以唔係好高.............
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

好老實, 登唔登落校刊真係由得佢, 最重要係成績表有記錄, 將來升中靠張成績表見人, 定係拎本校刊去見, 你應該好清楚睇邊樣.

你既問題我囡都試過, 學校榮譽榜剩係寫左本地公開賽, 馬來西亞既比賽無寫, 開頭見到都有出聲, 但緊張關頭我要成績表有記錄, 多過係校網囉.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

多謝大家的意見,我念我都會選擇唔為學校出賽!

miriam 發表於 18-9-6 00:14
唉..........我囡就係過早操肌...........所以唔係好高.............
要日日拉筋,咁會好啲呀!

回覆樓主

小朋友要睡眠充足先至會長高。

fskchan 發表於 18-9-5 20:39
我仔仔今年小三,一向有練游水,升小一向負責泳隊老師查詢,由於學校泳隊男仔好少人,所以仔仔就由小一開始 ...

老老實實,而家親子界最大問題係家長怕細路“蝕底左”,更唔好係“替細路出頭”。

套用“那些年女神” 果句金句:“一生中總有好多徒勞無功既事”。我哋細個嗰陣,家長總係教:“唔好怕蝕底”,“要底得諗”。

校刊呢D 係好小既事。攪正心態,細路仔有更長遠既路。

miriam 發表於 18-9-6 00:18
好老實, 登唔登落校刊真係由得佢, 最重要係成績表有記錄, 將來升中靠張成績表見人, 定係拎本校刊去見, 你應 ...
我哋衰到成績表都無紀錄。另外仲有個比賽, 係全港學藝既比賽嚟, 分好多唔同種類, 阿女參加亞軍乜都無講, 另外有同學仔參加另一項賽事得季軍, 畢業禮場刊有寫.................. 你話齋, 校刊出都係虛名, 最緊要張證書, 升中要嚟攝profile。

係呢, 你經驗好D, 問下你先。有一個比賽, 過去一直係有奬狀的, 但剛剛阿女參加果次, 無端端無咗奬狀, 得個奬杯, 咁升中點support呀? 係咪影張相放入去?

遇到不公當然是要出聲,但未必一定是投訴方式,可以以問題刑式問下校刊編輯用什麼準則,為何冇inc 仔仔。

retriever 發表於 18-9-6 08:37
老老實實,而家親子界最大問題係家長怕細路“蝕底左”,更唔好係“替細路出頭”。
但如果係我就一定退隊, 游水呢樣活動就最好, 夠普及, 唔參加校隊出去參加泳會既泳隊, 再參加分齡賽, 有成績係咪校隊根本無問題。

talknwrite 發表於 18-9-5 22:57
作為運動員唔滿意, 只可退出. 轉會(校) 就係咁簡單. 運動員生涯就係咁啦. 投訴咪即係等人哋叫你唔使再比賽 ...
係投訴完然後退隊, 出去參加泳會既泳隊。天下咁大, 做乜要受氣呢。

MrBeast 發表於 18-9-6 09:08
遇到不公當然是要出聲,但未必一定是投訴方式,可以以問題刑式問下校刊編輯用什麼準則,為何冇inc 仔仔。 ...

呢樣我真係好唔贊成,唔好意思。

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 18-9-6 09:06
我哋衰到成績表都無紀錄。另外仲有個比賽, 係全港學藝既比賽嚟, 分好多唔同種類, 阿女參加亞軍乜都無講, 另外有同學仔參加另一項賽事得季軍, 畢業禮場刊有寫.................. 你話齋, 校刊出都係虛名, 最緊要張證書, 升中要嚟攝profile。

係呢, 你經驗好D, 問下你先。有一個比賽, 過去一直係有奬狀的, 但剛剛阿女參加果次, 無端端無咗奬狀, 得個奬杯, 咁升中點support呀? 係咪影張相放入去?
印唔印校刊, 上唔上早會拎獎我理鬼得佢, 上台頒獎學校瘀皮咋, 自己學校 train 出黎個班一個都無獎, 全場總亞軍同三個冠軍都係自己係出邊學既學生拎, 相信學校個教練搵窿捐囉.

無證書唔緊要, 我係影獎杯既相, 再併埋我囡上台攞獎既相, 記得係影晒 backdrop 係乜比賽喎, 仲有就係上返官網搵得獎名單, 截圖併埋落去再加官網資料 link, 已經夠晒.

little_yolky    發表於 18-9-6 11:05

醒目開學勳章 王國長老

fskchan 發表於 18-9-6 00:32
要日日拉筋,咁會好啲呀!
我囡既專項要筋好鬆, 直同橫一字馬都無難度, 係單腳企玩朝天腳未得, 所以筋鬆都未必關事

‹ 上一主題|下一主題