用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 究竟投唔投訴?
樓主: fskchan
go

究竟投唔投訴?   [複製鏈接]

haihaimom 發表於 18-9-6 12:50
我覺得小朋友要從成功經驗去累積自信,父母幫佢哋爭取成功,佢哋唔一定學到,有時反而令小朋友更依賴更冇 ...

包唔包從失敗中學到教訓?

little_yolky 發表於 18-9-6 17:53
我哋唔係泳隊, 只係學游水而已。有一次泳會教練鬧阿大, 鬧佢姿勢學極都唔好, 好惡咁鬧佢。阿大唔開心, 同我 ...

其實我對外面人鬧我細路係OK 既,亦試過係咁發生,亦試過唔係鬧,而係“話“佢,呢樣更加OK。

幫我教仔,我認真多謝哂。

回覆樓主

游水係咪競爭比較大嘅項目?點解游水教練普遍比較惡

hippoo 發表於 18-9-6 20:51
游水係咪競爭比較大嘅項目?點解游水教練普遍比較惡
同感,真是無處不在,仲間唔中使出「小李飛鏡」,就連我小朋友喜歡的教練,有次都比我遇到佢鬧一個學生,不過應該個學生係多次玩強唔肯落水(我估),另一次見到一個C中,起初個教練都好好聲氣,半個中後就開始lost patience。
當然我都見過全堂冇鬧過的,不過可能咁進度慢d,父母又可能唔like

little_yolky 發表於 18-9-6 17:53
我哋唔係泳隊, 只係學游水而已。有一次泳會教練鬧阿大, 鬧佢姿勢學極都唔好, 好惡咁鬧佢。阿大唔開心, 同我 ...
我自己去上堂都是咁同教練/老師講
有時有d動作做唔到我仲自動小息,若教練要求太高我又會大聲"吓"。

miriam 發表於 18-9-6 18:39
只可以講校隊畀到學生另一種感覺, 我都唔知點講好.

為校争光,校內可做风头躉,受同学景仰、老師愛戴,身份象徵,中学仲有船……禁学屆比賽氣氛好唔同就真既~

醒目開學勳章 王國長老

Yanamami 發表於 18-9-6 22:43
為校争光,校內可做风头躉,受同学景仰、老師愛戴,身份象徵,中学仲有船……禁学屆比賽氣氛好唔同就真既~ ...
話我傻都好, 真係可以為左學界賽, 個人既公開賽讓路, 試過撞期即刻唔報公開賽, 等我囡專心打好學界賽.

學界賽係一個團隊, 每人有唔同既位置, 因為一次既公開賽令到團隊要重新安排, 可能個位置只有我囡最適合, 其他人訓練時都各有專長, 夾硬搵人代替可以話影響晒團隊發揮同能力, .

個人既公開賽, 只要一日仲係某個圈子, 仲有大把機會去, 但中學生涯只有 6 年, 連家長都唔投入既, 點教我囡呢.

我去睇過精英賽, 見到我囡同隊友一齊笑一齊喊, 我係場邊睇到都喊左, 個種感覺真係唔識形容.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 18-9-7 00:19
話我傻都好, 真係可以為左學界賽, 個人既公開賽讓路, 試過撞期即刻唔報公開賽, 等我囡專心打好學界賽.

學 ...
这就是校隊的团隊精神、凝聚力和歸屬感。

Yanamami 發表於 18-9-6 22:43
為校争光,校內可做风头躉,受同学景仰、老師愛戴,身份象徵,中学仲有船……禁学屆比賽氣氛好唔同就真既~ ...
要享受这些,背后就要很多付出,包括被教练“省”。。。 面皮薄d, 公主少爷病d, 基本上挨不下去,成绩也不会进步。

猴子爸 發表於 18-9-6 18:06
"好惡咁鬧佢" - 大声?用衰语句?奚落她?如果学校老师好惡咁鬧佢, 你们会怎样处理?
...
好惡咁鬧佢=好大聲+奚落佢

試過喇, 不過我都幾鐘意個老師, 所以無去到高層, 只係直接寫信俾老師反映。我諗佢都係小朋友呈分有壓力, 佢第一次做高年級班主任。大家電話溝通過, 無事喇。

haihaimom 發表於 18-9-6 18:59
我喺泳池見有個教練狅燥上身,由上堂鬧到落堂,一手挰起個小朋友上水再鬧過,然後仲要罰企(當時冬天得12/ ...
That's why 點解我凶佢哋話爸爸堂堂坐响觀眾席睇住。

retriever 發表於 18-9-6 20:35

其實我對外面人鬧我細路係OK 既,亦試過係咁發生,亦試過 ...
問題係我覺得小朋友無問題。

MrBeast 發表於 18-9-6 21:56
我自己去上堂都是咁同教練/老師講
有時有d動作做唔到我仲自動小息,若教練要求太高我又會大聲"吓" ...
而且阿大唔係唔做, 好都好努力咁游, 只不過, 你要求一個體育成日得70分既小朋友游到識飛, 有乜可能呢, 佢如今識游到三式半, 我已經認為佢係超叻。

little_yolky 發表於 18-9-7 09:15
其实只要教练知道你和小朋友没有什么进步的要求,他也不必要凶个细路,大家开心,一切符合大家预期最重要。

猴子爸 發表於 18-9-7 09:22
其实只要教练知道你和小朋友没有什么进步的要求,他也不必要凶个细路,大家开心,一切符合大家预期最重要。 ...
我第一日報名前已經清楚說明我既要求, 亦清楚講出阿女無運動細胞, 所以佢係無必要凶小朋友, 只需要keep住小朋友鐘意游水就得。你講得好啱, 大家開心就得。佢居然教到阿大識游三式半, 簡直係一項創舉, 做咁計較個細部姿勢做乜。

miriam 發表於 18-9-6 00:14
唉..........我囡就係過早操肌...........所以唔係好高.............

乜會咁架

樓主唔好咁介意啦,校訊之麻,好小事啫。
小三操5日,你真係要想清楚,有d小學係有規定每周操練時間上限,有其道理的。
換一個角度,也許一切也變得合理。編校訊是甚麼人,不會是全體課外活動老師吧?
編校訊的人不知同不同活動,不同賽事的難度也很合理吧。
學界,HKASA的Champ不關心游泳的分不開當中難度吧?但學界還有個全港區際的吧,難度是遠超越個別區域的學界。

little_yolky 發表於 18-9-7 09:15
游水教練会飛浮板㗎,大声鬧小事哟~

心日天 發表於 18-9-7 09:37
乜會咁架
結实肌肉会拉紧筋骨,發育時期就难長高。

Yanamami 發表於 18-9-7 09:56
游水教練会飛浮板㗎,大声鬧小事哟~
你哋操水丫嘛, 點同我哋興趣班。飛浮板? 我未見過惡人既。
‹ 上一主題|下一主題