用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 究竟投唔投訴?
樓主: fskchan
go

究竟投唔投訴?   [複製鏈接]

fskchan 發表於 18-9-5 20:39
我仔仔今年小三,一向有練游水,升小一向負責泳隊老師查詢,由於學校泳隊男仔好少人,所以仔仔就由小一開始 ...
有冇問教練邊方面游得唔好,如何改善?

醒目開學勳章 王國長老

retriever 發表於 18-9-6 08:37
老老實實,而家親子界最大問題係家長怕細路“蝕底左”,更唔好係“替細路出頭”。
好記得我囡第一年參加學界賽係家長自資既, 學校全無資助, 我地要比賽經驗咪自己出錢囉, 到左第二年學校先出錢咋.

講真, 好多比賽都可以同學校申請 funding, 我都懶得搞, 要去就要付出架喇.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

retriever 發表於 18-9-6 09:11
呢樣我真係好唔贊成,唔好意思。
我知,你是放手派ma, 各師各法,no problemo.
有時要demo 比小朋友看如何處理事情、敢言、以理服人⋯

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 18-9-6 09:10
係投訴完然後退隊, 出去參加泳會既泳隊。天下咁大, 做乜要受氣呢。
投訴完仲留係隊等於未來幾年都無運行, 換轉係我情願轉出去訓練好過.

MrBeast    發表於 18-9-6 09:27
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 18-9-6 09:20
好記得我囡第一年參加學界賽係家長自資既, 學校全無資助, 我地要比賽經驗咪自己出錢囉, 到左第二年學校先出 ...
咁啱今年我地舉手參加學介(都是志在攞經驗),老闆話要比一舊,你唔講我都覺得有冇攪錯

醒目開學勳章 王國長老

MrBeast 發表於 18-9-6 09:26
咁啱今年我地舉手參加學介(都是志在攞經驗),老闆話要比一舊,你唔講我都覺得有冇攪錯 ...
學界賽係用校名出隊, 唔係私人打公開賽, 學校仲有一塊記念牌囉, 放係獎杯櫃度畀人睇囉.

好老實, 第一年參加個塊記念牌幾想係場內一野踩鬼爛佢, 要參加學賽畀學校同課外活個教練玩到報名 last day 前一晚我飛的返學校拎報名表, 第二日自己教練仆到咁去總會報名, 仲有丫, 個塊牌係有份參加既家長畀錢先有架.

MrBeast 發表於 18-9-6 09:20
我知,你是放手派ma, 各師各法,no problemo.
有時要demo 比小朋友看如何處理事情、敢言、以理服人⋯
...

大家傾下,相信你亦唔介意。

早一兩年有新聞報道人力顧問公司見聞,甚至我飲茶亦聽到隔離枱某公司老闆感嘆:有收到人哋呀媽打電話來,話佢個仔點樣好,點解唔請佢個仔(見工後)。

又有沈祖堯在某見証會分享,話收到某HOUSEMAN 呀媽打電話來,投訴點解將佢仔編更編得咁密又多夜更,話後生仔要拍拖社交云云。

以上呢D,跟幫投訴校刊係咪如出一轍?

如果真係要投訴(雖然我不贊成),應叫呀仔搵校刊編輯老師投訴,唔係家長幫出頭。

醒目開學勳章 王國長老

retriever 發表於 18-9-6 09:42
大家傾下,相信你亦唔介意。

早一兩年有新聞報道人力顧問公司見聞,甚至我飲茶亦聽到隔離枱某公司老闆感 ...
小學階段要家長要出頭既係大野, 校刊豪畀佢算喇.

retriever 發表於 18-9-6 08:37
老老實實,而家親子界最大問題係家長怕細路“蝕底左”,更唔好係“替細路出頭”。

老老實實,我都有唔高興過,時間明明我仔快啲,但接力冇份,我都幾shock,我忍住冇問老師點解,只係同仔講,如果下次想玩就要自己出聲,我仔真係同老師講想玩接力,下次就有份。我會盡量企後啲,俾意見佢自己處理。至於教練/泳會,如果唔好我會轉,我最討厭就係嗰啲好似有狅燥既教練,乜都鬧鬧鬧。

我仔仔今年小三,一向有練游水,升小一向負責泳隊老師查詢,由於學校泳隊男仔好少人,所以仔仔就由小一開始 ...

我明你既唔開心,加加理理係氣頂既。小學學界第一、二名又可以代表自己嗰區同全港比賽,對升中有用,如果你仔仔游得,唔好唔玩學界。校隊keep住,join出面泳會游。同埋做父母既,有時會容易放大咗自己孩子既表現,教練既角度同父母會唔同啲。

miriam 發表於 18-9-6 09:20
好記得我囡第一年參加學界賽係家長自資既, 學校全無資助, 我地要比賽經驗咪自己出錢囉, 到左第二年學校先出 ...

對我地來講,津貼學校無資助是常識吧~~|

你睇下亞運, 睇下泳總,
香港運動界係幾黑暗啦

MrBeast 發表於 18-9-6 09:16
有冇問教練邊方面游得唔好,如何改善?

游泳,跟校隊和泳會操似乎係兩回事,雖然可能係同一個泳會既教練。泳會操既硬度係強好多,外判教練都會建議有能力既學生轉去跟泳會操練。所以,當年小學D外判教練,都係傾向俾係外面操既學生出賽,係會有某程度偏心既~~~

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 18-9-6 10:07
對我地來講,津貼學校無資助是常識吧~~|
NONONO

主因我地唔會學校課外活動個間會既人

miriam 發表於 18-9-6 10:18
NONONO

主因我地唔會學校課外活動個間會既人

唔係學校外判既,更加係常識啦~~~

我地參加學界係自己搭車和自費咬飯,唔好講平時練習要俾錢,可能,津校無錢啦,反為,見到嘉道理有派飯俾學生~~~

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 18-9-6 10:22
唔係學校外判既,更加係常識啦~~~

我地參加學界係自己搭車和自費咬飯,唔好講平時練習要俾錢,可能, ...
家長自資都無問題, 但唔好玩野玩到 last day 前一晚囉.

個次拎到幾個獎返去, 第二年個老師開學無耐見到我, 即時態度都唔同, 話收到學界賽報名表會通知我, 真勢利.

miriam 發表於 18-9-6 10:25
家長自資都無問題, 但唔好玩野玩到 last day 前一晚囉.

又正常嘅~~~

我反而觉得应该在意的,不是有没有表扬仔仔的奖项,而是练习过程中的discouragement, 有可能是教练严格,在意学生的基本功,专门挑错处,要他改善;还是真的玩针对? 如果是后者,跟着这位教练是没有出路的。要知道学运动这件事,好教练vs坏教练,效果可以天渊之别。

miriam 發表於 18-9-6 09:31
學界賽係用校名出隊, 唔係私人打公開賽, 學校仲有一塊記念牌囉, 放係獎杯櫃度畀人睇囉.

好老實, 第一年參 ...
都唔係$問題,一千幾百我比得起,但正苦咁多commitee 特首又話比多幾多億教育,少少$提高學生運動興趣easy win 都唔去做,真是冇野好講

醒目開學勳章 王國長老

MrBeast 發表於 18-9-6 11:58
都唔係$問題,一千幾百我比得起,但正苦咁多commitee 特首又話比多幾多億教育,少少$提高學生運動興趣eas ...
錢真係豪得起, n 咁多樣野有得 claim, 我囡中學連同校隊相關既運動用品都有得 claim, 但我懶得去搞, 一千幾百煩乜鬼丫.

永遠都係一句, 係香港玩運動只可以話餓你唔死囉.

‹ 上一主題|下一主題