用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一入學自行階段家長或監護人住址證明問題 (#1 更新) ...
樓主: miriam
go

小一入學自行階段家長或監護人住址證明問題 (#1 更新) [複製鏈接]

想問下,寬頻月結單(電子帳單)係咪自己打印出黎攞去交就ok?(ps:只有香港寬頻係先生個名)另外想問下,先生做申請人,住址證明係奶奶的話,就出示先生出世紙。(但先生係大陸出世,出世紙係簡體字,ok嗎?)我問過兩間學校,一間就話可以交我同先生既結婚證副本就ok(話裡面可以show到先生同奶奶個名。另一間就話交出世紙)。另外其中一間學校叫我其實最簡單做法就係用嬤嬤做監護人填表,寫份授權比我去搞手續交表格就ok)

醒目開學勳章 王國長老

yunru159 發表於 18-9-14 10:38
想問下,寬頻月結單(電子帳單)係咪自己打印出黎攞去交就ok?(ps:只有香港寬頻係先生個名)另外想問下, ...
你呢個問題好複雜, 最好就係問教育局.

香港寬頻既電子帳單已經 OK, 可以用列印本做你先生既住址證明.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

piyohk 發表於 18-9-14 10:14
唔需要。我申請,但所有住址證明是爸爸個名。
多謝通知, 我睇下仲有無須要更正
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

piyohk 發表於 18-9-14 10:14
唔需要。我申請,但所有住址證明是爸爸個名。
睇返之前 #1 已經做左更新, THX

ywyee 發表於 18-9-10 17:41
屋企上網單都得? 有冇話幾多個月內既單呢?

三個月

回覆 miriam 的帖子

Thanks!

回覆樓主:

有個傻問題,穩陣起見問問: 我家水電煤都用緊電子賬單,咁係咪就咁print返出來交都接受呢?

醒目開學勳章 王國長老

melolo317 發表於 18-9-24 05:47
有個傻問題,穩陣起見問問: 我家水電煤都用緊電子賬單,咁係咪就咁print返出來交都接受呢?
...

全中

最近三個月既就得

miriam 發表於 18-9-24 07:44
全中

最近三個月既就得

謝謝你

回覆樓主

想問問

監護人冇住址證明
拎配偶嘅住址證明去交表
帶配偶身分證正&副本時,配偶需要一同親身交表嗎?

(emoji)(emoji) thanks!

醒目開學勳章 王國長老

baby7 發表於 18-9-24 15:23
想問問

監護人冇住址證明

唔需要,出世紙已證明父子關係,想買個保險帶埋結婚證書正本去。

baby7 發表於 18-9-24 15:23
想問問

監護人冇住址證明

每間學校既要求都可能有些少分別,係以交學校為準,有d學校人性化既交結婚證書就可以,有d學校公式化既就埋要授權信。今日有朋友去交表果陣,有問卷要填‘為何選擇本校?’,我問我朋友你簡果間學校係咪非熱門,佢話係,我覺得學校既行政處理都推斷到呢間學校既質素......好似考英華,填表只要一d好簡單既資料,我覺得呢間學校好smart,可以省卻雙方既時間,因為1st round 都走左9成人,要家長填咁多資料係冇意思

‹ 上一主題|下一主題