用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一入學自行階段家長或監護人住址證明問題 (#1 更新) ...
go

小一入學自行階段家長或監護人住址證明問題 (#1 更新)

醒目開學勳章 王國長老

我都怕有錯, 已經問清楚教育區分區, 等大家可以提早準備資料.

如果負責做監護人既無住址證明, 可以用配偶既住址證明, 要帶備埋以下幾樣野.
1. 配偶住址證明正及副本
2. 小朋友出世紙正及副本 (呢樣一定要有架喇, 因為遞交申請表時都要畀埋學校)
3. 結婚證書正及副本 (可選擇帶唔帶, 為安全計最好帶囉)

又假若住址證明係監護人既父母 (公公婆婆爺爺嫲), 就麻煩帶埋自己或配偶出世紙正及副本去.

以下住址證明必須同申請人姓名相同

1. 水費單 或
2. 電費單 或
3. 煤氣費單 或
4. 固網電話費單 或
5. 寬頻上網月結單 (已經問左係接受,可以用電子帳單) 或
6. 差餉繳費單 或
7. 已蓋釐印租約 或
8. 公屋住戶證明書 (即租約)

如果真係咁不幸以上 8 項都無既, 凡因申請小一入學而有需要宣誓的人士, 須親往教育局學位分配組辦理手續.

家長如有進一步查詢,請與教育局學位分配組聯絡。

地址:九龍觀塘偉業街223號宏利金融中心2樓2室

電話:
2832 7610(香港島及離島)
2832 7620(九龍)
2832 7635(新界西)
2832 7659(新界東)
2832 7700 / 2832 7740(一般查詢)

24小時自動電話查詢系統:2891 0088

網址:www.edb.gov.hk

亦可以去民政事務署分區辦事處做一份宣誓聲明, 證明自己既居住地址, 記住跟返各分區辦事處辦理聲明/宣誓時段去.

諮詢服務 > 服務範圍 (宣誓服務)

所有資料都要提交正本畀小學核對, 另備一份副本連同申請表格遞交.

以下既資料係 18/19 年度既, 但各位都可以參考.

學位分配組 2018 年度小一入學統籌辦法 自行分配學位階段 常問問題

問題 (3)
遞交申請表時要帶備哪些證件?

回答 (3)
家長遞交申請表時須帶備下列證件:
a. 申請兒童的香港出生證明書(正本及影印本)(若在出生證明書上最後一欄顯示申請兒童的香港永久性居民身份是「未確定」的,家長必須帶備申請兒童的旅行證件或在港居留許可證的正本及影印本。)或非本地出生證明書及護照(正本及影印本);

b.居於本地各「小一學校網」的申請兒童 (1)所申報的居住地址證明文件(正本及影印本);包括但不限於已蓋釐印租約、差餉單、公屋租約或水/電/煤氣/住宅電話收費單。一般而言,由於銀行信件、法庭傳票及稅上的地址有可能是通訊地址而非居住地址,故教育局一向不接受為住址證明文件。所提交的地址證明文件上的姓名須與家長/監護人的姓名相同。家長/監護人如未能提交上述可接受的地址證明文件或有任何查詢,請致電2832 7700與學位分配組職員聯絡,以便職員提供確切的意見及協助;

c.家長或監護人身份證明文件;及

d.申請丙部乙項所需的文件(如適用),詳情請參閱「填表須知」

(1) 居於內地申請兒童的家長毋須提交為其子女所申報的內地住址證明文件。
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆樓主

請問樓主,住址證明的8項都要集齊嗎?定係只係提供幾樣?我地住老爺屋企,層樓係老爺個名,D水電煤等都係老爺個名,點算啊?(emoji)

醒目開學勳章 王國長老

善良的海豚 發表於 18-9-7 13:20
請問樓主,住址證明的8項都要集齊嗎?定係只係提供幾樣?我地住老爺屋企,層樓係老爺個名,D水電煤等都係老 ...
去做宣誓證明自己住係個度

如果真係咁不幸以上 8 項都無既, 可以去民政事務署分區辦事處做一份宣誓聲明, 證明自己既居住地址, 記住跟返各分區辦事處辦理聲明/宣誓時段去.

諮詢服務 > 服務範圍 (宣誓服務)
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

善良的海豚 發表於 18-9-7 13:20
請問樓主,住址證明的8項都要集齊嗎?定係只係提供幾樣?我地住老爺屋企,層樓係老爺個名,D水電煤等都係老 ...
當年我都係百無, 所有既地址證明都係老爺名, 最終去左做宣誓證明.

去到職員會畀張宣證紙你填個人資料, 填為乜野宣誓, 個度就寫返現居地址. 之後職員會逐個宣誓者幫佢做宣誓.

記住, 宣誓證明係有法律效力, 發假誓係刑事黎架.

miriam 發表於 18-9-7 13:27
當年我都係百無, 所有既地址證明都係老爺名, 最終去左做宣誓證明.

去到職員會畀張宣證紙你填個人資料, 填 ...

好既,真係唔該曬樓主!

醒目開學勳章 王國長老

善良的海豚 發表於 18-9-7 13:56
好既,真係唔該曬樓主!

個人意見

同老爺傾傾轉其中一樣用你名登記,方便日後有須要時唔使咁麻煩。

因為住址證明問題,搞完小一入學即將我屋企固網電話轉左我係登記人。

回覆 善良的海豚 的帖子

我問過學校, 可以提供你老公既出世紙 (證明拒系你住址證明既人個仔), 同埋小朋友出世紙(證明拒系你老公個仔)就得

Laitlok 發表於 18-9-7 19:04
回覆 善良的海豚 的帖子

我問過學校, 可以提供你老公既出世紙 (證明拒系你住址證明既人個仔), 同埋小 ...

Thank you!

回覆樓主

有問題想問:
我打算自己做申請人(母親)因為我有宗教分,我老公冇
但係全部住址證明都係我老公個名
咁我應該點做

醒目開學勳章 王國長老

flowertree 發表於 18-9-8 00:46
有問題想問:
8 項都無最簡單做法係去宣誓

flowertree 發表於 18-9-8 00:46
有問題想問:

出世紙有你和爸爸的姓名,咁就可以了

piyohk 發表於 18-9-8 18:30
出世紙有你和爸爸的姓名,咁就可以了

原來如此

屋企上網單都得? 有冇話幾多個月內既單呢?

回覆樓主

請問個住址証明要齊父母定其中一個就ok?

醒目開學勳章 王國長老

ywyee 發表於 18-9-10 17:41
屋企上網單都得? 有冇話幾多個月內既單呢?
常問問題無註明, 但最好係最近個月

醒目開學勳章 王國長老

banana1224 發表於 18-9-10 22:29
請問個住址証明要齊父母定其中一個就ok?
邊個做申請人就提交返該申請人既住址證明

miriam 發表於 18-9-7 13:22

去做宣誓證明自己住係個度

如果真係咁不幸以上 8 項都無既, 可以去民政事務署分區辦事處做一份宣誓聲明, 證明自己既居住地址, 記住跟返各分區辦事處辦理聲明/宣誓時段去.

其實執正黎講係要去教育局做宣誓。

市 民 如 須 向 非 政 府 機 構 提 交 聲 明 或 宣 誓 ( 即 是 「 私 人 用 途 的 聲 明 或 宣 誓 」 ) , 可 選 擇 到 本 署 轄 下 的 民 政 諮 詢 中 心 ( 諮 詢 中 心 ) 辦 理 , 費 用 全 免 。                                                                                                                                 

如 你 是 因 應 政 府 部 門 的 要 求 作 出 聲 明 或 宣 誓 ( 即 是 「 公 事 用 途 的 聲 明 或 宣 誓 」 ) , 你 必 須 到 有 關 政 府 部 門 的 辦 事 處 辦 理 , 請 按 此 瀏 覽 各 政 府 部 門 負 責 辦 理 的 公 事 用 途 的 聲 明 或 宣 誓 一 覽 表 , 諮 詢 中 心 不 會 辦 理 此 類 聲 明 或 宣 誓。

https://www.had.gov.hk/tc/public_services/public_enquiry_services/provided.htm

https://www.had.gov.hk/file_manager/tc/documents/public_forms/Summary_Declarations_CN.pdf

(表內第二行)

7.        凡因申請小一入學而有需要宣誓的人士,須親往教育局學位分配組         辦理手續。

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/EDB-POALeaflet2019_TC.pdf

(小一入學單張第四頁,其他注意事項。)

民政處的同事已經十分繁忙,敬希大家高抬貴手,無謂不必要地加重他們的
工作量兼浪費彼此的時間,感謝!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

醒目開學勳章 王國長老

奥脫福 發表於 18-9-13 10:01
執正一定要, 呢樣早兩年教局已經畀家長嘈到跪低左

醒目開學勳章 王國長老

奥脫福 發表於 18-9-13 10:01
教育局同學校都可以提早做多步, 就係到 K.2 下學期派定小一入學申請資料畀家長, 等佢地有兩手準備, 無住址證明就盡早將水電煤等帳單轉名, 家長就唔會拿手唔成勢咁, 去到 K.3 開學先知要交咩資料, 搞到無住址證明既家長一窩蜂咁走做宣誓, 加重民政署職員負擔既話, 相信教育局都有份.

miriam 發表於 18-9-10 22:52
邊個做申請人就提交返該申請人既住址證明

唔需要。我申請,但所有住址證明是爸爸個名。