用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Nord Anglia v ESF V FIS K2 Offer
樓主: cwhmama
go

Nord Anglia v ESF V FIS K2 Offer   [複製鏈接]

melobi12 發表於 19-11-19 15:56

小朋友亂一陣子之後就會分到。有啲口音係要細細個學,大 ...

咁一星期加多幾堂 但屋企無語境 又得唔得?

細佬Bebe 發表於 19-11-19 15:43

讀IS雖然時間多 但我想佢留白 發夢玩下 睇下書 始終我係想佢有一個快樂既童年 不荒癈就好了

西班牙應該會易過德文,尤其係聽講,讀寫反而有揸拿。聽過唔少case係學咗幾年德文,都係上唔到手。

不過third language 係錦上添花。在我,最緊要係英文和中文。

細佬Bebe 發表於 19-11-19 15:58
咁一星期加多幾堂 但屋企無語境 又得唔得?

我自己覺得(加身邊經驗)覺得唔得,唔係我都唔會考慮不如讀FIS 學法文然後中文靠自己... (而其實就算讀FIS都唔一定成功講到好嘅法文㗎,因為我唔知佢實際嘅 “immersion programme” 有幾 immerse。)

不過同埋都好睇小朋友嘅天份、興趣同努力嘅。

melobi12 發表於 19-11-19 16:55
我自己覺得(加身邊經驗)覺得唔得,唔係我都唔會考慮不如讀FIS 學法文然後中文靠自己... (而其實就算讀F ...

有無唸過同佢一齊由零學起

細佬Bebe 發表於 19-11-19 15:01
兩歲半開始!犀利!

咁你女女first language 係英文?second language 係廣東話? 學校教國語?西班牙係 ...

兩歲前, 我女first language 係廣東話, second language 係普通話。 屋企只係story time 才講英文,為了考IS就請Net 上門,nursery 全英,考入IS 之後,英文慢慢成first language (我都唔知可唔可以咁講)。

佢由細到大,講嘢都好似大人,發音也很準。Confusion 主要是把廣東話用字變成普通話,例如「拎住」,變咗普通話。

細佬Bebe 發表於 19-11-19 18:40
有無唸過同佢一齊由零學起

話說我讀u時都認真修過一科外語,講緊日日上堂,堂堂都係多聽多講,讀左足足兩年,然後幾年後我做緊嘢時嘗試每星期上一堂,漠講話冇得進步,連之前學過嘅都追唔返。hahahha

貝珠 發表於 19-11-19 20:12
兩歲前, 我女first language 係廣東話, second language 係普通話。 屋企只係story time 才講英文,為了 ...

你個女現在多大?

peter1 發表於 19-11-21 00:24
你個女現在多大?

六歲幾
‹ 上一主題|下一主題