用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Nord Anglia v ESF V FIS K2 Offer
go

Nord Anglia v ESF V FIS K2 Offer   [複製鏈接]

由於本人是國際學校初哥,希望請教大家,小朋友有Nord Anglia、FIS 同 ESF K2 Offer ,應該如何選取?小朋友是好動型,喜歡活動教學。謝謝!
Nord Anglia 未有public exam track record ,但小班教學,學校環境很好,及一定可以直升

ESF,IB,歷史悠久public exam 出眾,但唔guarantee 一定升到小學

FIS,歷史悠久,public exam 出眾,可以學埋法文,,及一定可以直升,但中文就弱一點
   10    0    0    0

回覆樓主:

住那一區?

回覆樓主

ESF 係K2入定K1升上去?如k2入有冇ESF kinder priority? 本身住邊區?中文重要嗎?這些才是關鍵。

964000 發表於 18-8-31 13:47
ESF 係K2入定K1升上去?如k2入有冇ESF kinder priority? 本身住邊區?中文重要嗎?這些才是關鍵。
...

K2 入學同享priority

謝謝各位回覆!!!
我係住調景嶺,所以幾間學校都近
其實都預左係屋企要自己教中文,所以,FIS 也是選擇之一

睇左FIS 既課程,感覺上,比ESF 同 NAIS嚴謹,但又擔心佢法文學得辛苦
也擔心不適合好動的小朋友,不知我有沒有誤解,如有,請指正

回覆樓主:

咁真係幾間都近。 係呀,中文靠外補, 咁我會選fis

cwhmama 發表於 18-8-31 12:58
由於本人是國際學校初哥,希望請教大家,小朋友有Nord Anglia、FIS 同 ESF K2 Offer ,應該如何選取?小朋友 ...

不錯的FIS- 價錢合理、kinder地點方便、kinder new campus、公開試好

esf cwb亦不錯~老師十分好,campus已翻新,價錢平,中學有學外語,中學KGV, 公開試好

以上2間中文都吾好太大期望

多謝大家回覆!!

其實讀得IS,中文也只能靠自己

FIS好像比較好,但一想到英基年年出IB狀元,心裡就有猶疑

當然我不是想小朋友要成為狀元,但好像英基成績比較有保證

另外,請問FIS校風是否比ESF嚴,和學業上較催谷?

因為選擇IS就是希望小朋友愉快學校,如果還是要補習去谷,就沒有意思了

cwhmama 發表於 18-8-31 16:05
多謝大家回覆!!

年年出狀元-你跟本唔知道呢d狀元係咪由esf k1開始?

有狀元又唔代表你嗰個會係,esf都有班讀btec...

FIS 係跟GSCE then IB
ESF Clearwaterbay IB

不如你research 埋GCSE/IB curriculum

cwhmama 發表於 18-8-31 16:05
多謝大家回覆!!

FIS不催谷的,只是小學British curriculum 感覺上structured過IB. 校風我不會用「比ESF嚴」來形容,你可以自己去觀察中學部看你感覺。之前在jardine outlook時比較多外國人,現在kowloon bay 新校student mix唔清楚。我當年choose ESF over FIS因為target KGV加上我住九龍,不過最後還是兩間都冇讀。

cwhmama 發表於 18-8-31 14:46
謝謝各位回覆!!!
我係住調景嶺,所以幾間學校都近
其實都預左係屋企要自己教中文,所以,FIS 也是選擇之一

你要看自己小朋友那樣適合。

回覆樓主:

esf 係igcse then Ib , 不是ib。

另nais 有中學, 中學會因為小朋友升級慢慢開展.

唔覺得fis 校風嚴,除了有宗教背景的IS, 相信校風應該差不多。

回覆樓主:

忘記左問, 你交咁多間留位費呀? 開左學la wow

回覆 貝珠 的帖子

ESF 是突然收到offer,好耐之前in 左
其餘可能因為新校,所以仲有

謝謝大家的意見!

回覆樓主:

咁唔好再俾錢, 你入esf k2, 下年又再煩過

cwhmama 發表於 18-8-31 18:10
回覆 貝珠 的帖子

原來都開了學先call,咁我就覺得無謂轉了

cwhmama 發表於 18-8-31 18:10
回覆 貝珠 的帖子

即現在讀緊FIS?

964000 發表於 18-8-31 16:20
FIS不催谷的,只是小學British curriculum 感覺上structured過IB. 校風我不會用「比ESF嚴」來形容,你可以 ...

FIS looks  better.

回覆樓主:

小朋友有 FIS TKO reception 及 NAIS Tai Tam offer。

揀 FIS,原因包括:

1. FIS TKO campus 如期完成,NAIS Tin Wan Campus 遙遙無期,campus 未有把握起好但已收生收大定,可以見到校方(及背後財團)作風。

2. NAIS Tai Tam campus 較隔涉,FIS TKO campus 地鐵到。

3. 冇咗 Tin Wan campus,所有 NAIS 小學同中學要逼入藍田本校,作為一間國際學校,校園似乎細咗啲。

4. 同 NAIS 幼稚園校長講開藍田 campus 夠唔夠用,校長(用英文)同我講,你知啦,以我哋背後財力,邊個知幾時又攪個新校舍出嚟....

5. 聽聞 NAIS 打算開 playgroup,FIS 一直專注攪中小學(及 一年 pre-primary)

‹ 上一主題|下一主題