用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 個人分享: 升中選擇如何決策
樓主: antonyada
go

個人分享: 升中選擇如何決策   [複製鏈接]

回覆 little_yolky 的帖子

多謝給予意見!現在入到Band1學校已是事實,我仔有想去改變自己,其實真的不容易,他有心進取, 亦是我所希望的態度,我告誡他,有大抽奬的運氣,但沒真正的實力,所以要比其他小朋友付出更多努力,有了目標,起碼收穫個人成長,學習獨立自律,不再沉迷打機。

回覆 IloveJJ 的帖子

以前守護太多,現在中學了,要學習放手了,孩子自己很多想法和主見,他會和我談,但最終決定權都是他手上。

HMFCGC 發表於 18-9-3 16:43
回覆 IloveJJ 的帖子

為了孩子升中問題,多次母子之間存不同意見有爭執,到了最後我尊重他的決定,說真的 ...
同我阿女一樣(點解個個小學生都係咁), 我揀間B1B, 佢自己揀間B1A。佢依家P6而已, 其實佢成績一向都唔係咁亮麗, 係一年一年咁慢慢進步。佢P4時參觀完學校, 就話要考B1A果間(其實當時根本無諗過參觀添, 因為路過, 佢話想睇下, 所以先入去), 我同佢講呢間好難考, 要級15內至有少少可能(其實係級10內至有可能, 不過無謂一開始打沉佢), 佢P4下學期最後居然考到級14, 開心到佢跳起。小朋友咁有動力, 咪由得佢囉, 反正B1B同B1A都差唔多啫, 入到都應該跟得上掛。我同佢又唔會有乜爭執, 我份人從善如流, 自一佢揀, 自二我揀就得。

回覆 HMFCGC 的帖子

加油 !!!
聖言老師好有 heart, 學校的學習氣氛很好。數學很強, 英文在中游, 放膽去試呀 !!!

很羨慕你仔仔入到這間好學校。

回覆 little_yolky 的帖子

祝願你女兒呈分試考試高分派到好學校!加油!

回覆 IYY 的帖子

聖言老師給學生好多空間去發揮和成長,所以我和阿仔很喜歡。剛開始適應中一需要過程,成績墊底是在所難免,希望能慢慢追上去,不會留班,學校要求高,至少要6科合格,不然就留班。

IYY    發表於 18-9-4 13:55

little_yolky 發表於 18-8-30 08:56
男仔女仔真係好唔同, 我女女知自己數學會拖累成績, P4暑假主動叫我幫佢搵個數學恒常班補數................ ...
又未必喎, 我仔小一時已經好著緊自己成績, 佢英數好D, 中文差D.  但佢覺得會被拖累係視藝, 佢叫我搵人同佢補視藝.  我話呢D要天份, 你擺D心機落去做, 應該唔會太差, 視藝唔會花時間補啦
‹ 上一主題|下一主題