用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 個人分享: 升中選擇如何決策
樓主: antonyada
go

個人分享: 升中選擇如何決策   [複製鏈接]

joeyxlma 發表於 18-8-29 19:02
睇完之後真係有D擔心自己個女.. 新中學又多科個個都勁, 最大問題是唔知佢几時先識自己努力讀書... ...
吓? 女仔都唔識主動自覺讀書? 係有D麻煩喎。咁你諗住點呀? 繼續跟?

Jasmine-4711 發表於 18-8-28 15:16
我自己知自己兒子有幾多料。呈分年俾佢去補習社,過一排都話太難唔肯去(用小六卷練習,不是中一)。轉過 ...
男仔女仔真係好唔同, 我女女知自己數學會拖累成績, P4暑假主動叫我幫佢搵個數學恒常班補數.................. 真係男仔生既時候開心, 女仔教既時候開心。

IloveJJ 發表於 18-8-30 09:55
咁我仔都話要補數  
點解男仔會生既時候開心呢?
我覺得你應該諗辦法增加小朋友對數學既興趣同信心,例如叫佢一齊去買餸,然後叫佢計係需要俾幾多錢,練好心算,信心會大啲。

IloveJJ 發表於 18-8-30 09:55
咁我仔都話要補數  
點解男仔會生既時候開心呢?
四大長老會開心囉。

IloveJJ 發表於 18-8-30 10:28
佢唔肯架,平時出街,叫佢計下,例如:搭巴要幾錢?點買平啲?排隊搭纜車,一架4個人,仲有幾多架到我哋…佢 ...
其實數學無得逃避,只得諗辦法慢慢增加佢既信心。

little_yolky 發表於 18-8-30 08:51
吓? 女仔都唔識主動自覺讀書? 係有D麻煩喎。咁你諗住點呀? 繼續跟?
唔想跟啦~~

小學同中學係兩個世界, 要睇定D先算

不過應該會同佢預習下. 同埋叫佢放學回來自己溫下先.

joeyxlma 發表於 18-8-30 22:58
唔想跟啦~~

小學同中學係兩個世界, 要睇定D先算
你.........覺得女女會唔會聽.................

IloveJJ 發表於 18-8-30 13:38
係呀!所以我同佢都無避,仍然解決緊。
數學呢樣嘢真係死証嚟, 阿大補咗一年數, 心算快咗好多了, 不過佢話都係鐘意唔落。

little_yolky 發表於 18-8-31 09:13
數學呢樣嘢真係死証嚟, 阿大補咗一年數, 心算快咗好多了, 不過佢話都係鐘意唔落。 ...
你貪心!应付到同鍾意唔係必然共存吧~

Yanamami 發表於 18-8-31 10:56
你貪心!应付到同鍾意唔係必然共存吧~
其實我好理解, 正如我當年最憎體育一樣。

有家長說小朋友如果是B2的入讀B1學校, 將會十分辛苦, 但很老實說句, 假如機會在面前, 你會為子女選擇一間較有前景的學校嗎?

這個問題我仔是真實例子,我做為家長是務實求穩的,但個仔太聽信學校建議,堅持在統一派位甲乙第一志願都填聖言中學,結果大抽獎真的讓他心想事成,一個英文底不好的學生讀Band1A將面對多大的困難,我用了好長時間才接受這不是個夢,學校迎新日讓我了解好的學習氛圍有多重要,希望有個好的開始!

HMFCGC 發表於 18-8-31 15:29
有家長說小朋友如果是B2的入讀B1學校, 將會十分辛苦, 但很老實說句, 假如機會在面前, 你會為子女選擇一間較 ...
如果你問我, 我會答不會選越級學校, 因為我兩個女唔係進取型, 而且有其他嗜好, 如果讀間越級的, 將會犧牲其他學習, 不是很合適。

我想你小朋友如果是有心進取型, 不一定有問題, 因為大抽奬你小朋友入到, 其他都會有同類型小朋友入到, 始終大抽奬只靠運氣, 起碼你小朋友一定是B1生, 一般津校, 大家都是B1生英文程度唔會差很遠吧, 太差如果做到B1, X9喎, 所以只要努力無話追唔上, 只怕小朋友無心追啫。之但係, 如果你話B2尾入B1校, 咁就真係唔太好, 响B1位足既區, 無話無可能, 但B2尾即係相對主科都薄弱, 唔好話B1頭, B1尾學校都真係追餐死。

祝你小朋友中學生活愉快。

回覆 IloveJJ 的帖子

為了孩子升中問題,多次母子之間存不同意見有爭執,到了最後我尊重他的決定,說真的我和大部份家長一樣,只想他在他選擇能力可達的學校做優生,不想他在好的學校做差生,我將所有將要面對的困難一一列在他面前,孩子說喜歡他選擇的學校,想挑戰自己,不想沒有去努力就放棄將來自己後悔,而我也不想他因聽我的建議而將來責怪我或者去了他不喜歡的學校而不上進努力,現在看到他熱情高漲的迎接新學年,我只能祝福他,也在他需要幫忙或鼓勵時在他身邊支持他。

‹ 上一主題|下一主題