用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 個人分享: 升中選擇如何決策
樓主: antonyada
go

個人分享: 升中選擇如何決策   [複製鏈接]

Jasmine-4711 發表於 18-8-28 15:25

我區最少有三間中學有勸退政策,如中三不達標,升唔倒 ...
我記得我仔學校前校長講過,學校係無得勸退,你唔走佢哋都無符。不過我唔知道係學校政策,定係教育局既政策。

王家爸爸 發表於 18-8-28 15:33
我記得我仔學校前校長講過,學校係無得勸退,你唔走佢哋都無符。不過我唔知道係學校政策,定係教育局既政策 ...

留班兩次仲唔走咩

BBKDWLAM 發表於 18-8-27 09:30
自行: 除了睇搏唔搏得過,亦應考慮輸唔輸得起。有人有backup, 有人有叩門本錢。
大抽獎: 睇自己係咪邊緣 ...
我覺得自行搏既人, 只限於有本錢叩門既人, 即係級前果幾個。其他同學都應該慎重, 揀同level既學校, 不應搏高一線。因為同level學校都未必實收, 仲要搏, 見人搏你又搏, 最後就只能靠運氣了。運氣又不濟, 叩門能力又唔高, 最後就得個桔。

好似樓主又太灰。其實間間學校都想收B1生, 但做得B2中尾學校, 可能只開一班英文班, 甚至係全中文班, 佢哋唔會响自行諗住有B1生, 但佢哋都會想儘量收D乖/有心讀書既學生。自己根本學校無學生既banding, 只有睇報讀學生既先後順序, 始終B2中尾既學校, 同B1/B2A既學校, 收生目標好唔一樣。反而B2A學校壓力最大, 因為4班要開2-3班英文班, 明知大抽奬B1好少揀佢, 收既好多時都係B2生, 好彩既就可以數到B2A, 唔好彩B2C都有機會入, 咁就一定要响自行儘地一舖收最多頭40%既學生, 否則好難保住D英文班數。

2jkidsfather    發表於 18-8-30 08:30

hkpapa852 發表於 18-8-27 10:49
仲要係有超強信念: 今日唔得只因未開竅

但恐怕開竅後, 最終亦只會攪到七竅生煙
因為他們曾經看見有這樣開竅的例子,所以才有這種超強信念,深信自已的也一樣可以。

Anniemun 發表於 18-8-27 13:07
其實所謂睇高一線, 個人認為同學是否耍不停操卷, 和同學自己溫習而得出好成績是有分別的, 前者好多中1A 校 ...

但事實不少就讀1A中學既學生都係不停操卷~~~

abcbb 發表於 18-8-24 10:53
同意, 我小朋友Band 1A 成績, 自一1A校, 自二 1B 校.  入了1B校.  因大抽獎沒選1B校, 肯定自行入.  同班一 ...

1A 成績 ,但計數 RO 唔夠人哋前 (音 VA 炒咗) 都可能會有呢個結果。

又或者無乜

近年升中人數回起,預計搏者會少,費時連面試都無得見。

Jasmine-4711 發表於 18-8-28 15:25

我識一個讀新界一間勁成績嘅1A校,佢话學校初中已經不停勸退成績較差嘅同學,幾乎冇乜弱嘅可以捱到去中四

洋蔥頭媽咪 發表於 18-8-28 19:30
我識一個讀新界一間勁成績嘅1A校,佢话學校初中已經不停勸退成績較差嘅同學,幾乎冇乜弱嘅可以捱到去中四  ...

會勸退的, 因想DSE成績靚仔, 不過, 可堅持唔走的, 但學校會不停留你班, 留到你無引走為止.

29XX86 發表於 18-8-28 20:17
會勸退的, 因想DSE成績靚仔, 不過, 可堅持唔走的, 但學校會不停留你班, 留到你無引走為止.
...
係,所以佢哋班學生都幾大壓力。我識果個男仔在校成績只算中間,但捱得到嘅都會有回報 。佢今年 DSE  best 5  25分,入了HKU.

Jasmine-4711 發表於 18-8-28 15:16
我自己知自己兒子有幾多料。呈分年俾佢去補習社,過一排都話太難唔肯去(用小六卷練習,不是中一)。轉過 ...

睇完你嘅經歷,其實家長放得開真係最大關鍵
Lilypie Expecting a baby Ticker

王家爸爸 發表於 18-8-27 10:32
中學應該好少話會勸退學生,不過讀唔掂,自己都無癮。

學校唔講,自己都會走,有朋友躍唔上今年放棄咗有名氣嘅老牌女校
Lilypie Expecting a baby Ticker

油尖旺區肯定兩間b1a都有朋友俾人暗示跟唔上,都係今年嘅事,一個升f2一個升f3

所以好彩抽入b1a都要睇下讀唔讀得上

kingwhale 發表於 18-8-28 23:15
學校唔講,自己都會走,有朋友躍唔上今年放棄咗有名氣嘅老牌女校
所以話除非小朋友真係遲開竅,否則應該揀適合既學校,而唔係揀最勁既學校。

回覆 王家爸爸 的帖子

我上年都係聽完EK 前輩說話, 阿女B1A成績, 自行2間B1B中學, 最後入左自一果間, 阿女上左2星期 bridging course, 同NET 有傾有講, 說說笑笑, 見到佢好開心, 今日同明天仲玩O CAMP (2日1夜), 佢好開心, 我見佢咁融入, 我都好開心

BHT    發表於 18-10-9 19:41
BHT    發表於 18-10-9 19:41
IYY    發表於 18-8-30 15:36
2jkidsfather    發表於 18-8-30 08:28
王家爸爸    發表於 18-8-29 09:32

王家爸爸 發表於 18-8-29 08:47
所以話除非小朋友真係遲開竅,否則應該揀適合既學校,而唔係揀最勁既學校。

...
正確, 得到已經難, 要捨棄更加難, 個種得已復失的感受, 非筆墨能形容, 放下, 條路會點呢?

曾經有朋友兒子中學直資男及直資男女都收咗,兒子是比較開朗外向活躍型.我提議他们比佢直資男.但父母想佢兒子優雅的,高格調的.選了直資男女,結果不太好.所以一定要配套.

睇完之後真係有D擔心自己個女.. 新中學又多科個個都勁, 最大問題是唔知佢几時先識自己努力讀書...

hkpapa852 發表於 18-8-27 10:49
仲要係有超強信念: 今日唔得只因未開竅

但恐怕開竅後, 最終亦只會攪到七竅生煙
你唔好咁嚇我啦..........
‹ 上一主題|下一主題