用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 個人分享: 升中選擇如何決策
樓主: antonyada
go

個人分享: 升中選擇如何決策   [複製鏈接]

Jasmine-4711 發表於 18-8-26 14:02
自行我冇睇高一淺,填左本區一間心儀的,甲一乙一也填佢。结果入左。

如睇高一线會令佢讀得吃力,甚至包尾 ...
見過唔少睇高一線之後讀唔掂,所以我當年都係冇睇高一線,自行填咗兩間程度啱,又唔會失望既就算。

Jasmine-4711 發表於 18-8-26 14:02
自行我冇睇高一淺,填左本區一間心儀的,甲一乙一也填佢。结果入左。

如睇高一线會令佢讀得吃力,甚至包尾 ...

有d小朋友會下學期先發力或,呈一呈二出來系band1b, 考埋呈三1a有可能,又或邊緣變band1,'既然有喜歡高一格的學校,應該要試下, 見過有後悔例子,如果本區吾夠band1位,可以填表時保守d,無理由自行就要投降

一,二次考試。真係能評估到1A 定1B, 根本係定吾係,係知架,吾勤力但有思考,上堂專心,好記憶力,對得失看得開,有自信,社交能力強,愛看書但又會去玩,有獨立判斷力,唔洗父母協助讀書,但仍能科科A,已經顯現到
1A 係咪一定配1A 校呢?我覺得吾係一定架
1A 去左1B校,係咪嘥左呀!吾係架,反而大把在手,輕輕鬆鬆添
1B 去左1A 校,係咪著數左呢?吾-定架,可以嚇親架

王家爸爸 發表於 18-8-27 00:34
見過唔少睇高一線之後讀唔掂,所以我當年都係冇睇高一線,自行填咗兩間程度啱,又唔會失望既就算。

...
其實讀高一線既情況响B1直屬學校會普遍出現, 一定有一批B2生可以順利抽入。

自行: 除了睇搏唔搏得過,亦應考慮輸唔輸得起。有人有backup, 有人有叩門本錢。
大抽獎: 睇自己係咪邊緣人,睇本區同Band位多定少,著重填表策略,我覺得同自行分開考慮。

little_yolky 發表於 18-8-27 09:17
其實讀高一線既情況响B1直屬學校會普遍出現, 一定有一批B2生可以順利抽入。 ...

所以參考DSE往績會有另類參考性~~~

除非堅持深信中學會勸退學生~~~

回覆樓主:

綜合咁多位既經驗,相信要點樣面對黎緊既選擇',各位小六家長應該有些方向了。總括都係要心中有策略,有兩手準備成功機會就大增。

BBKDWLAM 發表於 18-8-27 09:30
自行: 除了睇搏唔搏得過,亦應考慮輸唔輸得起。有人有backup, 有人有叩門本錢。
大抽獎: 睇自己係咪邊緣 ...
我基本上同意,但係覺得最好先考慮讀唔讀得掂。

mcl203 發表於 18-8-27 10:05
所以參考DSE往績會有另類參考性~~~

除非堅持深信中學會勸退學生~~~
中學應該好少話會勸退學生,不過讀唔掂,自己都無癮。

王家爸爸 發表於 18-8-27 10:32

讀唔讀得惦學生自己會知,只係家長既感覺會濃烈得多~~~

angiehouse 發表於 18-8-27 03:55
有d小朋友會下學期先發力或,呈一呈二出來系band1b, 考埋呈三1a有可能,又或邊緣變band1,'既然有喜歡高一 ...
有部份家長口話唔介意唔介意, 其實反而最介意; 其實香港既教育制度失衡, 愈來愈多以前比較好既資助中學, 近十年轉晒做直資; 無錯唔會無書讀既, 但變相令到 "免學費" 而又比較有口啤band1 學校競爭愈來愈大, 一般家長始終都係希望為子女選擇一間相對較好的學校的.

mcl203 發表於 18-8-27 10:36
讀唔讀得惦學生自己會知,只係家長既感覺會濃烈得多~~~
唔少家長都係感情上濃烈地相信自己既小朋友係聰明伶俐既,幾難都一定讀得惦。

kin818kin    發表於 18-8-29 09:44
洋蔥頭媽咪    發表於 18-8-28 19:16

王家爸爸 發表於 18-8-27 10:39
唔少家長都係感情上濃烈地相信自己既小朋友係聰明伶俐既,幾難都一定讀得惦。

...
仲要係有超強信念: 今日唔得只因未開竅

但恐怕開竅後, 最終亦只會攪到七竅生煙

王家爸爸    發表於 18-8-27 10:55
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

王家爸爸 發表於 18-8-27 10:39

...

一間支援好既學校,可以令學生知道自己前路點行,除非,果D成績早已平平既學生,目標係行醫律之路,咁就難攪D~~~

mcl203 發表於 18-8-27 10:50
一間支援好既學校,可以令學生知道自己前路點行,除非,果D成績早已平平既學生,目標係行醫律之路,咁就難 ...
其實現在既教育政策下,學生差距相當大,好難話有一間真係支援好既學校(部分資源夠既直資學校可能好啲啲)。
初中成績平平既學生,高中立志將目標定為醫律,最終成功既,其實唔少男校都有個別個案,但係屬於少數既黑天鵝事件。

王家爸爸 發表於 18-8-27 11:00
其實現在既教育政策下,學生差距相當大,好難話有一間真係支援好既學校(部分資源夠既直資學校可能好啲啲) ...

我指高中,支援可以包埋校內氣氛~~~

mcl203 發表於 18-8-27 11:05
我指高中,支援可以包埋校內氣氛~~~
去到高中,校內氣氛真係好重要。

其實所謂睇高一線, 個人認為同學是否耍不停操卷, 和同學自己溫習而得出好成績是有分別的, 前者好多中1A 校追得吃力。

angiehouse 發表於 18-8-27 03:55
有d小朋友會下學期先發力或,呈一呈二出來系band1b, 考埋呈三1a有可能,又或邊緣變band1,'既然有喜歡高一 ...

我自己知自己兒子有幾多料。呈分年俾佢去補習社,過一排都話太難唔肯去(用小六卷練習,不是中一)。轉過幾次補習社都係咁收場,例明係佢個人問題。

他不想努力學,怕辛苦,遇到難題就放棄唔學,測考跳題費事用腦添,撞都唔撞下,hae讀書。他咁既性格,我點敢睇高一綫,上到中學我更難逼佢讀書。如睇高一线後追唔上,被勸退學,我要叩門插班仲煩。呈分已教到我心力交瘁,親子關係破裂。
到中學我放手了,要留番自己條老命。佢講明不想考DSE受苦,要插水中三畢業就走去學門手藝。人各有志,佢合格就算了。

王家爸爸 發表於 18-8-27 10:32

我區最少有三間中學有勸退政策,如中三不達標,升唔倒中四,要他們去其他校叩門升班,才保得住學校的DSE 表現。
‹ 上一主題|下一主題