用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 九九乘法表
樓主: shirley2014
go

九九乘法表   [複製鏈接]

可以數手指,抓實拳頭數果種。我自己唔識,不過見小朋友學校咁教。

MNIF 發表於 18-8-28 11:49
你呢種邊玩邊背嘅方法類似早教,不求甚解合乎年幼小朋友天性。現在有些收費非常貴的早教中心都是用和你差不 ...

初初都係隨手攞套數字板同佢玩,見佢又好投入,玩玩下好似掌握咗 d 數字邏輯關係,例如 3 的倍數係逢 3 的倍數跳 2 個數字,拿了 3 ,跳兩個數字(4、5),下一個 6 ,就係 3 的倍數。

由 3 數到 120。

之後背乘數表,初時唔熟記唔起 3 x 6 係幾多,佢會諗返以上數字板的分佈,退一步 (3 x 5) 15,再跳 2 個(16、17),就知到(3 x 6)係 18。

明白邏輯唔使純死背咁辛苦!

MNIF 發表於 18-8-28 15:30
回覆 yuenkw 的帖子

呢啲咪叫做無心插柳,若然你當時詳細解釋,恐怕妳女兒日後見到數字都怕怕。 ...

都係!
BTW,我小朋友係仔!

回覆樓主:

明白原理後先好背誦。

我教學生背誦有提供不用方法,有念書式有默書式有唱歌式,不同學生有不同記野方式,總有一款啱。
以下連結係唱歌式,午膳時利用mp3機幫佢狂loop, 好多背唔到都唱到出唻。
https://youtu.be/9n-HPO-tsaA

2jkidsfather 發表於 18-8-27 09:44
老師有問題啫

二年班仲未學乘數就講除數

老師意思係乘數表要背熟。因為“除數即係乘數反轉”,將來學除數易D。

呢D 講法我唔多認同,不過佢係老師,亦係好好人,好有愛心既老師。

helenfan888 發表於 18-8-16 16:23
新西蘭有首歌教小朋友用故仔記乘法,效果很不錯

請問係邊度揾到?

回覆 katietsui0322 的帖子

Times Tales @ American Math English
來自新西蘭的好唔好您便要試試,
我小朋友好喜歡個主唱 Tommy,
好適合我呢 d 兼職父母用,
上次係馬鞍山 Yellow Bus 見到,可惜已結束了。

回覆樓主:

YouTube 打九因歌,跟歌唱,好快熟

我仔已經背咗。我唔知佢點背。。。佢上公文教咗兩堂乘數就背咗。公文有個乘數表,不是唱歌的。
‹ 上一主題|下一主題