用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 九九乘法表
go

九九乘法表  

其實有乜方法易記?因以前自己是死記,現在叫小朋友背佢常日話記唔到,九月份就小二了

兩粒有好多面寫有由0-9的骰仔,可以當遊戲咁玩,當背乘數表咁用,學校小一派過給家長,不過我們沒有用過,最後都是背乘數表學識,如果有興趣,外面應該有得買,認下去書局問下。

現在趨勢係小二前,甚至小一要背好乘數表,越推越早,好可怕

LeeCC 發表於 18-8-16 07:10
現在趨勢係小二前,甚至小一要背好乘數表,越推越早,好可怕
又不用看得太嚴重,當玩訓練記憶遊戲啦!

shirley2014 發表於 18-8-15 23:29
其實有乜方法易記?因以前自己是死記,現在叫小朋友背佢常日話記唔到,九月份就小二了 ...
點記唔到先?唱歌仔咋wor,其實唔背都得,可以加,加得快就得,佢自己揀

我當年要求仔在 K3 聖誕假前背好乘數表, 其實初背 1, 2, 5, 之後的我要求阿仔每日抄一次, 一路抄一路讀, 好快上手.

其實有乜方法易記?因以前自己是死記,現在叫小朋友背佢常日話記唔到,九月份就小二了 ...
每日背一次,比啲時間佢啦!
聰明仔,用乜方式佢都好快識背! 人地既方法用於自己小朋友都唔一定收效,但切忌打擊佢信心...

係背左三四個禮拜只是背左3456(其中五之前放假老師叫左背),而且唔係全部對,錯四個左右⋯

好多小朋友都要背好耐架。暑假背定就啱,無咩方法,老老實實勤勤力力背。

我2個都係小一升小二個暑假背, 每日背下, 一個暑假搞掂。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 18-8-16 14:43
我2個都係小一升小二個暑假背, 每日背下, 一個暑假搞掂。

小一暑假背係最好,因背了小二開學就用得著,功課都唔洗諗咁耐,快些完成。太早背未用得著易忘記,無必要。教到先背就怕背唔設,因唔知自己果個要背幾耐。

數學死記硬背! 唔明白背後Concept, 邊得咖. 要搵專家教先得.

不過我都係靠洗腦式唸口璜背出來.

新西蘭有首歌教小朋友用故仔記乘法,效果很不錯

仔學校升小二暑假要背1~5,二年級上學期背6~9,雖然佢已經好努力,但結果係升三年級暑假先背到曬,要對曬就四年級先做得到

shirley2014 發表於 18-8-16 13:34
係背左三四個禮拜只是背左3456(其中五之前放假老師叫左背),而且唔係全部對,錯四個左右⋯ ...
咁其實係你/學校早教左少少,又吾係完全錯,慢慢來

LeeCC 發表於 18-8-16 17:18
仔學校升小二暑假要背1~5,二年級上學期背6~9,雖然佢已經好努力,但結果係升三年級暑假先背到曬,要對曬就 ...

但小二上學期已教成數了,咁測驗考試 咪唔識囉

Ps 試下每日花幾分中背一個數字,熟左冇錯先加背一個

2jkidsfather    發表於 18-8-17 10:07

https://www.youtube.com/watch?v=v1Ih3-mDPUk

剛睇到呢個,可以參考下

shirley2014 發表於 18-8-16 13:34
係背左三四個禮拜只是背左3456(其中五之前放假老師叫左背),而且唔係全部對,錯四個左右⋯ ...
我記得學校唔係咁教, 係先叫背2, 5, 然後背9, 因為可以用手指背出嚟, 再之後係4, 3。6, 7, 8係比較難記, 所以係最後至背。

MrBeast    發表於 18-8-16 19:51

miujoey 發表於 18-8-16 17:20
但小二上學期已教成數了,咁測驗考試 咪唔識囉

佢用加法,所以做得好慢,次次剛剛做完就收卷