用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 12校網應該點填
go

12校網應該點填 [複製鏈接]

大家好,我有2個仔仔,佢地爭2歲,今年9月一開學冇幾耐就要自行了,我剛搬到12區,唔熟小一派位情況,睇左一D資料,見間間都多人爭,我自己心儀聖約瑟,乙2想填軒尼詩官小,如果我填:
1聖約瑟 2軒小 3軒小銅鑼灣

咁會唔會太積極?
有冇過來人可以俾下意見,唔該晒
   2    0    0    0

Nok_Nok 發表於 18-7-21 03:07
大家好,我有2個仔仔,佢地爭2歲,今年9月一開學冇幾耐就要自行了,我剛搬到12區,唔熟小一派位情況,睇左 ...

自行只可以填一間!如果大抽獎咁填又冇私校back up, 咁叫自殺式填表,你预咗派唔到乙一就唔知去咗邊好了!

大家好,我有2個仔仔,佢地爭2歲,今年9月一開學冇幾耐就要自行了,我剛搬到12區,唔熟小一派位情況,睇左 ...

del

自殺式填表

回覆樓主

你有無宗教分?有無舊生分?
9月自行分配學位,係計關係分,
填邊區邊間都得,但只可選一間。

出年1、2月至抽獎,甲部全港只可選3間,
乙部至係填自己住個區抽,可以填哂區內學校。

呢度可以幫你計自分分數:
https://www.schooland.hk/post/psa01

你所列岀3間學校都要放本區乙一先有機會抽入,放乙二係絕對冇機會抽入

請先了解派位制度, 所有學位都係跟從隨機編號從乙一開始分配,到所有學生分配完乙一後, 你所選乙二學校有學位淨,再跟編號分配。

爬下文吧,12網之前有好多討論有關點放保險線。
同埋自行只可一間,不是舊生沒宗教的話15分在12網好似是無分一樣
不過可以當將來叩門誠意咁用

noming 發表於 18-7-21 10:19
你所列岀3間學校都要放本區乙一先有機會抽入,放乙二係絕對冇機會抽入

請先了解派位制度, 所有學位都係 ...

因呢區好多間都係大熱,好難填第二

Nok_Nok 發表於 18-7-21 20:02
因呢區好多間都係大熱,好難填第二

難㗎!呢個就係所謂12嘅天堂地獄網,但樓主嘅填法同放棄乙2乙3冇分別,乙1抽唔到就直落地獄,但叫做可以鋪路叩門而已。

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

其實無論邊個網都無可能跟123志願排,做下功課了解下點玩先

回覆樓主:

請問MPS同St Paul cat邊間冇咁谷?小啲功課?另邊間較注重英文?

回覆樓主:

其實我都爬左好多文,亦幫仔仔報左直資同私校,如果有私校offer,會全力抽聖約瑟

如果咁樣,應點填乙部?

回覆 sophie_papa 的帖子

請問MPS同St Paul cat邊間冇咁谷?MPS 小啲功課?MPS 另邊間較注重英文?MPS

醒目開學勳章 王國長老

Nok_Nok 發表於 18-7-24 11:34
其實我都爬左好多文,亦幫仔仔報左直資同私校,如果有私校offer,會全力抽聖約瑟

如果咁樣,應點填乙部?

如果有私小而又可抽獎
你先要唸唸如果抽獎失敗,間私小你會唔會讀
如會,咪擺晒心儀落去,中就中,唔中就叩門
如果唔會,咪當無backup,行穩陣
‹ 上一主題|下一主題