用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 冇讀M1 or M2的影響
樓主: gs
go

冇讀M1 or M2的影響   [複製鏈接]

pineapple0983 發表於 18-7-25 12:44
其實出去補,是比較容易掌握拿高grade的技巧。學校只提供基本訓練,做晒pp+書本練習,拿4/5是ok的,但有些 ...

可以介紹嗎,大型的朋友囡話冇用

hugub 發表於 18-7-25 12:40
佢考完當日返屋企對答案

I see

pineapple0983 發表於 18-7-25 12:33
先不去討論你的數據來源真確性和代表性,和採用此數據是否合理,你有冇其它大學的數據去支持你的觀點?還是 ...
5人core成績高於M1/2
3人core成績等同M1/2

4人core成績高於M1/2
1人core成績等同M1/2
1人core成績低於M1/2

我暫時只找到科大數據, 你可選擇相信只係科大人先係咁.

只道HKCEE Eng Syllabus A,B 嘅人就知邊科易攞高grade.
唔知嘅人可能以為睇攞高grade百分比就得.
以為Syl B有1.8/1.9%攞A, Syl A只有1.1/0.8% 就以為Syl B易攞A
以為Syl B有70.6/71.1%攞E+, Syl A只有52.1/58.2  就以為Syl B易攞E+

cow 發表於 18-7-25 14:02
Core Maths vs M1/2嘅數據Press release都有。

cow    發表於 18-7-25 19:17

LingChiBaBa 發表於 18-7-25 14:20
Core Maths vs M1/2嘅數據Press release都有。

係咪core 取5*, 但M1/M2係2or1?

hw1115 發表於 18-7-25 17:49
係咪core 取5*, 但M1/M2係2or1?

垂直是Core Maths,打橫是M1+M2。

例如第2行第1欄,是79(1.1%),即是有79人(1.1%)Core Maths取5*同時M1或2取5**。

LingChiBaBa 發表於 18-7-25 17:55
垂直是Core Maths,打橫是M1+M2。

例如第2行第1欄,是79(1.1%),即是有79人(1.1%)Core Maths取5*同時M1或 ...

啱呀!
即数学取5。M1/M2 取4有736人。

LingChiBaBa    發表於 18-7-25 18:10

cow 發表於 18-7-25 14:02
你的道理我明白
易不易拿高grade不是看所有人,而是要看有份參與其中的人才有意義。
你舉中古的sylA syl B,我記得好象 syl A 是中文中學考的,考A才等於 syl B 的C。而 syl B 就是英文中學考的。
中文中學學生由於主要用中文教,英文程度自然不如英中學生。故此,為了遷就中中學生,syl A 份卷係淺啲的。
對考syl A 的中中學生來說,不會因為份卷淺啲,就會容易高grade。同為高grade 與否,是視乎自身的天份/努力/運氣/臨場,還有其它syl A 的考生。
覺得syl A淺的是考 syl B 的考生。但這影響不了 Syl A 的結果,因為這是 2 堆人。
m1/m2也是一樣情況。對只考 core 的人來說,m1/m2是難的。但不會有人沒讀過就去考 dse m1/m2 掛?

5171人core成績高於M1/2
1852人core成績等同M1/2
458人core成績低於M1/2

這份表顯示出這批既考 core又考m1/m2的學生,core不合格(<2)的人,只有幾%,對嗎?
同年,對所有人來說,core 的不合格又多少%呢?

pineapple0983 發表於 18-7-25 19:31
這份表顯示出這批既考 core又考m1/m2的學生,core不合格(

呢D你自己define啦。

每個人有自己諗法。你define好,咪用返數據去support。

LingChiBaBa 發表於 18-7-25 20:01
呢D你自己define啦。

每個人有自己諗法。你define好,咪用返數據去support。
最可惜的是沒有單獨m2 對比 core的數據。不嬲 m1 都難高grade,這種 m1+m2 混在一起的數據意義不大
你的數據是那一年的?

有一個CORE 得2, M取5**?

pineapple0983 發表於 18-7-25 20:17
最可惜的是沒有單獨m2 對比 core的數據。不嬲 m1 都難高grade,這種 m1+m2 混在一起的數據意義不大
你的數 ...

今年,2018。

October. 發表於 18-7-25 20:19
有一個CORE 得2, M取5**?

係喎!有个core U咗, 但M1/M2 取5*。
阿仔话佢肚痛去咗廁所

hw1115 發表於 18-7-25 21:31
係喎!有个core U咗, 但M1/M2 取5*。
阿仔话佢肚痛去咗廁所
可能係個已有5*嘅repeater諗住考返5**,睇完份卷無機,跟住交白卷走人。

LingChiBaBa 發表於 18-7-25 21:39
可能係個已有5*嘅repeater諗住考返5**,睇完份卷無機,跟住交白卷走人。 ...

佢真係repeater 黎嘅喎。

LingChiBaBa    發表於 18-7-25 21:53

LingChiBaBa 發表於 18-7-25 21:29
今年,2018。
這就有些奇怪了,check 卷申請十幾號才截止,好像結果要8月初才有,你的數據也太快了吧?

pineapple0983 發表於 18-7-26 11:30
這就有些奇怪了,check 卷申請十幾號才截止,好像結果要8月初才有,你的數據也太快了吧?
...

出咗個多星期啦。

http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/Media/PR/DSE2018_Press_Release_English_full_version.pdf

pineapple0983    發表於 18-7-26 18:21

M1 or M2 大學要讀翻。著眼點唔應該係驚大學engine 或者咩科讀得辛苦,而係讀M1 or M2 對你Jupas 揀科有幫助定有害。有害係指handle 唔到但係仲要用時間溫習但best estimate 最多得4/5
‹ 上一主題|下一主題