用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 冇讀M1 or M2的影響
go

冇讀M1 or M2的影響   [複製鏈接]

聽到有朋友仔上大學讀工程,需補讀回相關M1/M2,另外,是否要花很多時間在M1/M2方面,大家有什麼分享,謝謝!
   16    0    0    0
:-D

gs 發表於 18-7-18 19:55
聽到有朋友仔上大學讀工程,需補讀回相關M1/M2,另外,是否要花很多時間在M1/M2方面,大家有什麼分享,謝謝!
...

個人認為必須要係文憑試讀過 M2,才較容易應付大學工程課程  

...

最好有M1/M2 。如無真的要你讀返的。

...

唔知有冇記錯,之前睇到某香港的大學(老人痴呆唔記得係咪真),入Engine嘅學生,要做Math placement test,如果肥佬,要補返讀math course

請問各位我有冇記錯。

聽到有朋友仔上大學讀工程,需補讀回相關M1/M2,另外,是否要花很多時間在M1/M2方面,大家有什麼分享,謝謝!...

讀工程:要讀 M1/M2. 最好是M2.

http://www.sttss.edu.hk/obj/1617Message/S3_Talk(Nov12)_Math_Extended_Modules_Chinese_v2_trimmed.pdf

14頁, 可以睇下m1/2 優勢

至於讀大學方面

dse 時無修讀m1/2 , 去到大學工程

影響很有限

原因是m1/2  的智識, 大概只能頂到1個course  左右

即係, 只是比人讀少一個course

多數人出事, 唔係無讀m1/2

是掛住玩....狂走堂

高中讀m1/2 , 入本地大學, 無大所謂

m1 易好多, 但m1/2 計分一樣

點知m1 易好多?

你只要看一些女校 如蕭明 (, 為何不肯開m2 ?)

原因是m2, 程度比m1 深好多, 但計分一樣

通常m2 讀唔店, 有老師建議你去m1 班

我再講, 皇仁上年蔡維澤, dse m2 最後都係5星, 無法5星星

你可以睇到皇仁2017年叻個批, m1/2 都係hi hi 地野

全部幾乎都係m2

hehehaha2017 發表於 18-7-19 06:58
http://www.sttss.edu.hk/obj/1617Message/S3_Talk(Nov12)_Math_Extended_Modules_Chinese_v2_trimmed.pdf
...
某科深淺唔代表容唔容攞高grade. 一直以來,不少人話m1m2易過core攞高grade, 原因係m12高grade百分比高過core. 但我唔同意, 因讀m12果班都係數學好果啲。
睇上面學生成績就知不少m12成績低過core.

hw1115 發表於 18-7-18 21:15
最好有M1/M2 。如無真的要你讀返的。
的確如此~
不過如果冇修,就會好痛苦。因為d大學只比一個sem你追番m2。
你認為其它人要讀3年,和經過咁多次考試/測驗/練習來鞏固的高階數基礎,你用幾個月就可以追得番晒?
老實講,幾個月連睇晒啲理論都有啲勉強,你估其它科真係吳洗讀咩?

pineapple0983 發表於 18-7-19 15:02
的確如此~
不過如果冇修,就會好痛苦。因為d大學只比一個sem你追番m2。
你認為其它人要讀3年,和經過咁多次 ...

咁你知唔知有M1。要追返M2会困難嗎? n唔該!

hehehaha2017 發表於 18-7-19 06:58
...
m1 係比 m2易啲,不過比較煩,比較多伏,所以拿高grade一向比m2難。
m1有時條題目睇都要睇幾分鐘,你一get錯題意就會成題炒。

m2有時的題目非常簡單,但簡單的題目不表示容易攞分。你識就全題攞足分,吳識就一分也拿不到。如果你識,答案對,過程合理,改卷員係不會扣你分的,所以,對識的人來說,m2就比較容易高分。
m2容易攞高grade是在用數據說話,不是我或某人吹出來的。
你讀得m2就表示你的數學有番咁上下,不存在什麼數學尖子/非數學尖子的問題。吳通數癡會去讀m2?你夠膽讀,學校(絕大多數)都吳會比你報喇!
既然大家起步一樣,就象其它選修,高grade與否就視乎你的天份+努力+運氣+臨場。你數學天份高,加上後天努力,就該有5*/5**。你數學天份沒有哪麼高,但足夠努力,5就不困難,甚至拿4也不錯呀~
另外,m2的課程內容比其它選修科少,具有投入時間少,效益高的特點。你可以比較看看phy有幾多cheapter,chem/bio又有幾多cheapter,考試時間幾耐,而m2的又如何,就會知道實際情況~

2jkidsfather    發表於 18-7-20 09:14

pineapple0983 發表於 18-7-19 15:53
m1 係比 m2易啲,不過比較煩,比較多伏,所以拿高grade一向比m2難。
m1有時條題目睇都要睇幾分鐘,你一get ...
如果讀經濟&會計, 仲加科m2 ~會唔會冇人咁揀??

回覆樓主:

幾多人一開始修讀m2 雄心壯志,讀完中四第一科已drop m2. 能夠捱到落尾根本吾多. 3個月一個sem 去學晒高中3年既野,都要時間去消化。已經吾係勤吾勤力問題。

回覆 pineapple0983 的帖子

"m2容易攞高grade是在用數據說話,不是我或某人吹出來的。"

可以分享下嗎? 謝謝!

Sum_Ba 發表於 18-7-19 23:36

"m2容易攞高grade是在用數據說話,不是我或某人吹出來的。"
睇下2017 UST JUPAS 收生數據

core > m1/2 (9)
JS5100 LQ: 5(core), 4(m1/2)
JS5200 LQ:5, 4
JS5312 M: 5*, 5
JS5312 M:5* 5
JS5331 M:5*, 5
JS5332 LQ:5**, 5*
JS5813 LQ: 5**, 5
JS5901 M: 5*, 5
JS5901 LQ: 5*, 5

core = m12
JS5101 M:  5**, 5**
JS5101 LQ: 5*, 5*
JS5200 M: 5, 5
JS5312 LQ:5, 5
JS5318 M: 5, 5
JS5811 M: 5, 5

core < m12 (3)
JS5332 M:5*, 5**
JS5813 M:5, 5*
JS5814 M: 5, 5*

cow 發表於 18-7-19 08:53
某科深淺唔代表容唔容攞高grade. 一直以來,不少人話m1m2易過core攞高grade, 原因係m12高grade百分比高過co ...
其實好睇個人既情況,無可否認M1M2啲問題比M0直接,所以有啲學生可能真係M1M2容易啲。

M1M2容易攞高grade,係事實,但係基本上有啲self fulfillment既成份,原因係讀得M1M2,都係數學好啲既。
不過現實係對大部分學生而言,M1M2唔容易。

王家爸爸 發表於 18-7-20 11:20
其實好睇個人既情況,無可否認M1M2啲問題比M0直接,所以有啲學生可能真係M1M2容易啲。 ...
對某啲人來講(小眾), M12係易過core攞高grade, 但我地要睇大眾, 普遍來講core係易過M12攞高grade

數學好勁嘅人m2係易過core攞高grade.
數學好勁嘅人可以:
1. 做數快+小心
2. 做數快+唔小心
3. 做數唔快+小心
4. 做數唔快+唔小心
core要求做數快, 小心. M2相對不用做咁快同可以錯多啲

Kittymummy 發表於 18-7-19 18:48
幾多人一開始修讀m2 雄心壯志,讀完中四第一科已drop m2. 能夠捱到落尾根本吾多. 3個月一個sem 去學晒高中3 ...

呢樣同學校set乜嘢條件可以修M2與及學生修多一科M嘅心態有關。

如果學校衹係按中三數學排名而無底線,咁有機會讀唔掂。

又或者D學生修3X+M2,可能已存在dropM2嘅心態,唔夠時間handle咪中四dropM2。我細女有自知之明,修2X+M2,so far都OK,

LingChiBaBa 發表於 18-7-21 17:41
呢樣同學校set乜嘢條件可以修M2與及學生修多一科M嘅心態有關。

如果學校衹係按中三數學排名而無底線,咁 ...

一般大部分學校係按中三maths core 成績而比吾比中四學生去讀m12. 篩選後,上到中四會有一堆人學期尾drop m12. 中五又有一細堆去drop.

還是希望聽聽pineapple的數據分享。其他高人自是高見,卻非解釋pineapple的論斷。
因為如何論斷為真實,可作選科指引,後果可大可小。
‹ 上一主題|下一主題