用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 培基 DSE 成績
樓主: 小時了了
go

培基 DSE 成績 [複製鏈接]

SSG 發表於 18-7-18 14:49
回覆 angiehouse 的帖子

我哋學校係沙田區的小學,我個女及幾位同學仔都是B1的,都決定讀培基。雖然沙田的 ...

好同意,培基成積 近1c, 校風好好,相對活動D教學

回覆樓主:

請問培基的宗教氣氛如何?孩子在沒宗教的小學讀,我們本身亦沒有宗教信仰,會否被嚇怕?

小時了了 發表於 18-7-17 08:59
去年失手, 今年 2018年 DSE 改善及進步返

Report on the HKDSE Results (2018)
記得家長會中公布以前大部分學生只考獲中大,入港大的非常少。

LokNa 發表於 18-7-19 23:38
記得家長會中公布以前大部分學生只考獲中大,入港大的非常少。
會唔同學校本身個location有關. BTW, 睇入邊間U嘅同時, 都要睇下讀咩科. 我情願入X大讀神科, 都唔入港大讀閒科啦!

培基的確係一間好好的學校
由選校到interview,成個過程家長和學生都好舒服,學校俾人謙謙君子的感覺,而且有心辦教育
interview時啲老師對阿仔好好,好有耐性,會讚佢答得好好、好聰明之類,係一次好愉快的面試經歷
可惜最後阿仔決定考心目中最理想的中學,而放棄培基
到細囡再考中學時,我都會放培基係我的選擇之列

Froggy_joe 發表於 18-7-20 13:25
培基的確係一間好好的學校
由選校到interview,成個過程家長和學生都好舒服,學校俾人謙謙君子的感覺,而且 ...

請問我們沒有宗教信仰,收的機會如何?

joyce_baby 發表於 18-7-21 17:07
請問我們沒有宗教信仰,收的機會如何?
我們都報沒有宗教信仰,阿仔第一輪(二月初)就收咗

所以我認為與宗教信仰無關,最睇重係interview成績(佢interview真係好出色),亦不太看重成績排名(我仔間小學成績表爛grade)
‹ 上一主題|下一主題