用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 基督教香港信義會宏信書院 簡介會 for yr 2019/20
go

簡介會 for yr 2019/20

昨天參加簡介會,如同某些post 所述一樣,校長不太善於演説,但副校 ms Noel 同負責學生事務的助理校長演講不錯。

雖然校長演講不太流利,但也感受到他對學校對教育的堅持。 由2000年申請,一波三折,批地問題,教局反口,唔批,再申請,等等等...終於同副校堅持到2010年開校,十年間堅持沒有放棄的精神已經係好好既身教。我幾喜歡佢地,用行動加努力換取今天結果。真係唔係人人得,由其香港人大多數現實。 有呢種精神,不喜演說也不算什麼(我認為)。

回覆樓主

我比較喜歡宏以下幾點:
1. 英文語境 - 除了中文,其他科目英文教授。 語境很重要,小孩大個怕唔怕英文,好睇從小有沒有潛移默化比佢接觸英語。 同出去補習英grammar 係兩回事。懂英語的,不用學 stupid grammar.

2. 小班 - maintain 25人一班,每位小朋友會有適切關注。

3. 小組坐 - 一組組坐,像幼稚園一樣,對k3上小一有特別熟悉感和安全感。

4. Homework grid - 一星期交一次,自己控制 time management 在指定時完成weekly tasks.  我初中在外國讀書也是一樣,不會天天有功課,一個個月交一次。

回覆樓主

5. 沒考試 - 沒排名,沒有家長/學生無謂的比較

6. Headroom teacher - 班主任教大部分 subjects, 班主任面對小孩機會多了,自然會熟識每位性格。

但也有幾點令我卻步:
1. 普教中 - 中文已經難又悶,仲要非母語教學...但似乎是趨勢。我聽過的簡介會,只有九真,真道係粵教

2. 地點遍

3. 貴 - 如果年年加,仲有細仔,打孖黎既學費。(汗)

因為上面既六様優點,我認為宏信不錯。也因為上面三缺,它未必是我的首選。

DarlingS 發表於 18-7-12 09:06
5. 沒考試 - 沒排名,沒有家長/學生無謂的比較

6. Headroom teacher - 班主任教大部分 subjects, 班主任 ...

簡介會用了全部時間講IB 係點,PYP 係點,同給心理準備家長宏信同其他學校既不一様。家長送得子女來宏信便要支持認同學校教學方向方法,因為過往確有家長口中要國際化,內心其實好本地。接受不到少功課和上課坐不定。

我想我可以接受的。初中到外國也覺得驚訝,點解可以去廁所唔駛問老師,自出自入。但回想,佢哋的確做到respect...不會打擾老師講書,同學聽書。

簡介會冇時間交待課外活動和交流活動...有沒有真用家可補充?謝謝。