用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 成績ok,但英文口語差,in英中會晤會好大影響? ...
go

成績ok,但英文口語差,in英中會晤會好大影響? [複製鏈接]

阿仔讀緊灣仔的小學,成績應該處於Band 1-B甘的水平。

口語好差,入英中會晤會因為口語差而入晤到對應的英中?

3    0    0    0

chelsea_ying 發表於 18-7-11 16:43
阿仔灣仔的小學,成績應該處於Band 10-B甘的水平。

口語好差,入英中會晤會因為口語差而入晤到對應的英中 ...
首先, 樓主你快D改返B1-B, 打錯咗, 咪等好多口痕友又話你。
口語差, 一定會影響的了, 因為自行面試都佔好多分, 自行又得幾十個位。

王家爸爸    發表於 18-7-16 09:27

面試目的就係要分出做卷叻定真会应用係日常既学生。

回覆樓主:

加緊練習吧,趁還有七個多月時間。

Yanamami 發表於 18-7-11 17:37
面試目的就係要分出做卷叻定真会应用係日常既学生。

口語能做甚麼卷呢?

asweetmom 發表於 18-7-11 19:40
口語能做甚麼卷呢?
意思應該係指只係做卷高分(即係我阿女), 同真正英文好學生既分別吧。面試直接用英文對答, 又要讀文章, 又要交流, 一開口就知龍與鳳了。

Yanamami    發表於 18-7-11 20:17

little_yolky 發表於 18-7-11 16:47
首先, 樓主你快D改返B1-B, 打錯咗, 咪等好多口痕友又話你。
口語差, 一定會影響的了, 因為自行面試都佔好多 ...

拉拉聲改左,多謝提醒

little_yolky 發表於 18-7-11 19:51
意思應該係指只係做卷高分(即係我阿女), 同真正英文好學生既分別吧。面試直接用英文對答, 又要讀文章, 又要 ...

我心中做卷高分的是包括了讀本及閱讀理解、作文、説話、聆聽,這四種都要考試的,你也是同樣的定義嗎?

little_yolky 發表於 18-7-11 16:47
口語差, 一定會影響的了, 因為自行面試都佔好多 ...

其實係咪主課B親就入唔到band 1啊?

咁面試就係要確定學生有幾多料嘛,就算成績表上英語成績A,其實都唔知道實際該學生的英語水平,面試完就會清楚好多。

manlee22 發表於 18-7-15 00:14

可以答你,唔係。阿女係細項C都出現過

要視乎小朋友所謂嘅口語好差差到咩程度,讀文章同對答/自我介紹都唔得面試就一定有影響,若英語真正有B1b 水平正常應該唔會太差,除非成績真係靠操卷得番黎,咁面試時開口講老師好容易睇得出。暑假可以揾個外藉老師補下應該會有進步。

我見過好幾個例子是成績一般,全部BBCC 之類,但因為英文talk得,自行入了Band 1英中。
我相信口語差一定有影響,但有幾大影響,要睇成績表有幾靚,如果是級頭,口語較差相信也不會不致不被取錄。

mother904 發表於 18-7-15 10:13
我見過好幾個例子是成績一般,全部BBCC 之類,但因為英文talk得,自行入了Band 1英中。
我相信口語差一定有 ...

BBCC 的成績,邊間B1英中係自行時會見?會見的「英中」又是否真B1?

ppmmbb 發表於 18-7-15 10:19
BBCC 的成績,邊間B1英中係自行時會見?會見的「英中」又是否真B1?
全 in 英中一定會見

ppmmbb 發表於 18-7-15 10:19
你可以不相信,但的確是我看見的例子。

洋蔥頭媽咪 發表於 18-7-15 10:23
全 in 英中一定會見
你岩,我說的例子都是申請全in的英中。

asweetmom 發表於 18-7-14 23:50
我心中做卷高分的是包括了讀本及閱讀理解、作文、説話、聆聽,這四種都要考試的,你也是同樣的定義嗎?
...
不是, 我指的做卷高分只計份卷, 份卷係應用同閱讀理解。我哋作文、說話、聆聽、默書都計分, 不過係分開卷, 其餘幾part佔分少, 佢哋反而無乜問題, 係佔70分份卷出事。

當然不是。有D學校90分至係A, 都唔係咁多人主科全A喎。同埋, 卷深起上嚟, 有機會85分A掃埋都無10個, 咁影響咪無咁大囉。當然, 卷淺仲要得B就有D攞命。不過, 如果一般唔深唔淺既情況下, 85分係A, 主科全科B, 仲要係7X既B, 可能都真係有D危, 就算係80分既B, 都真係B1有D邊緣。不過, 都又係官腔果句, 要睇個平均分高定低。

都係嗰句,中學老師唔傻,知道有啲學校既B比有啲學校既A更A。

cornelius    發表於 18-7-16 10:05
‹ 上一主題|下一主題