用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Phonics blending
go

Phonics blending [複製鏈接]

qpalzm 發表於 18-7-14 17:42
多過一個音節,例如hatter,自己潛意識會先分有幾多個音節,即先揾D vowels,然後再blend埋D consonants。 ...

如果教切音節,我會解釋俾小朋友知每個音節一定有一個響音,要先搵晒啲響音才切音節。但其實如果小朋友從來唔認識某字又冇聽過讀音的話,搵完響音都有機會切錯,特別係啲稍長既字。如hippopotamus ,如果唔講發音俾小朋友知,佢可能會拆做hip/pop/o/tam/us掉返轉,先講發音俾佢聽,佢應該能準確切成/串出hip-po-po-ta-mus。

個人認為唔需要長期因應切音節呢個動作下下去搵響音先,小朋友phonics技巧夠熟練既話應該/能夠習慣由頭順序去blend個字。好似我女咁,第一次睇書見到temperature 已能直接讀出。反而如果叫佢先切音節,佢肯定需要花多啲時間,完全影響睇書既樂趣。

個人愚見,如果温默書既話,先切好音節去記既話係比較容易。但如果係睇書拼讀既話,下下搵響音切音節就係浪費時間同打擊閱讀樂趣。

qpalzm 發表於 18-7-16 17:51
Hippopotamus係唔可以用phonics串返出黎的,除非你本身記得串法

Hippopotamus 係絕對可以用phonics串出來,拆音節就係hip-po-po-ta-mus。我個女從未見過/學過這字,用phonics靠聽就串到出來,不過喺串既時候我有提佢邊個音節係有長響音

咁又舉helicopter 做例子吧,he-li-cop-ter小朋友只睇自己拆既話咪可能會拆左做hel-i-co-pter /he-lic-op-ter 等等。 但其實只再將啲音順序發出來就可讀到呢個字,所以其實不用太在意要小朋友先搵響音再拼音節。

所以個人認為拼讀就依順序去讀。要認識一個字/串字才去拆音節,就比較易記。

qpalzm 發表於 18-7-16 18:52
HippopotamusHippapotamas
Hippepotemes
全都都可以係同音,咁點串呢?

佢地完全唔同音喎

BTW,再次回應返你本身個問題: 點教blending? 一般教法係順字母次序去blend。建議可同小朋友一齊睇下Alphablocks, 應該會比較易掌握blending技巧。
‹ 上一主題|下一主題