用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 究竟什麼是一線小學,什麼是二線
樓主: yesthomas
go

究竟什麼是一線小學,什麼是二線   [複製鏈接]

IYY 發表於 18-7-9 12:56
7 成 band 1 才算一線的話, 好像手緊了點, 很多學校不達標啦。有冇得拉 curve …… 超過 50% 叫一線  :happ ...
又俾D歷史文獻妳地參考吓啦!

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3098092&highlight=%E5%AE%B3%E4%BA%BA

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-7-9 13:35

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3098092&highlig ...
仔仔都係讀緊二線私小, 頭痕中......

hkpapa852 發表於 18-7-9 13:35

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3098092&highlig ...
点解唔置頂?

回覆樓主:

咁如果一條龍直私, 中學屬於band 2, 即係零個percent升上band1, 咁嗰間小學係咪寶寶寶寶寶學校

Yanamami 發表於 18-7-9 16:59
点解唔置頂?
必"慎入"既嘢, 一定唔可以置頂
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

miujoey 發表於 18-7-9 17:22
咁如果一條龍直私, 中學屬於band 2, 即係零個percent升上band1, 咁嗰間小學係咪寶寶寶寶寶學校
...
呢D通常唔會公佈資料, 無得計無得估.

IYY 發表於 18-7-9 15:34
仔仔都係讀緊二線私小, 頭痕中......

我仔仔是一線尾二缐頭的私小、不過適合他、到時要勤力D

IYY    發表於 18-7-18 20:11

回覆樓主

公佈左升中派位結果既,唔一定係幾線,但無公佈升中派位結果既,都唔可能係一線小學!
‹ 上一主題|下一主題