用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 究竟什麼是一線小學,什麼是二線
go

究竟什麼是一線小學,什麼是二線  

請問如何界定及舉例,謝謝。

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

簡單黎講,乙一都要爭的,叫一線
有少少機會乙2入(或乙3)叫二線

嗯,我會理解為乙一唔穩入+升中派位最少有 40% Band 1 叫一線(學位唔足夠嘅區域另計)。

然後二線係乙二有機會入派位+派位 30% ?

不過人人把尺唔同。

我覺得多人爭既咪係一線囉
至於點解多人爭, 不外乎升中亮麗, 傳統名校, 教學模式之類

1998Ruby1998 發表於 18-7-4 10:19
嗯,我會理解為乙一唔穩入+升中派位最少有 40% Band 1 叫一線(學位唔足夠嘅區域另計)。

然後二線係乙二 ...
不過人人把尺唔同。<< 我會用把尺去界定..學校面積大細去分一線

醒目開學勳章 王國長老

hohoho888 發表於 18-7-4 10:20
我覺得多人爭既咪係一線囉
至於點解多人爭, 不外乎升中亮麗, 傳統名校, 教學模式之類 ...

可能你杯茶唔同人地杯茶,但多人嘅茶餐廳一定有原因

回覆 HK-MAN 的帖子

咁 SFA 一定死得,做得寶校。

Charlotte_mom 發表於 18-7-4 10:58
都要睇吓點解人多既......
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Charlotte_mom 發表於 18-7-4 10:58
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 18-7-4 11:08

我唔認同無所謂啊,揀果個認同咪得囉
百貨應百客呀!陣間又俾人話膚淺

Charlotte_mom 發表於 18-7-4 11:09
我唔認同無所謂啊,揀果個認同咪得囉
百貨應百客呀!陣間又俾人話膚淺
...
我只係想指出, 有D人多既餐廳, 90%排隊既客係國內人 (灣仔軒小隔離有間)

2jkidsfather    發表於 18-7-4 15:38

1998Ruby1998 發表於 18-7-4 11:07
回覆 HK-MAN 的帖子

咁 SFA 一定死得,做得寶校。
APS更加是一线宝校

然後二線係乙二 ...

一線二線其實已經隱藏了升中好定唔好

然後二線係乙二 ...

40%算高了嗎? 其實一般直資如林文燦, 升band 1 中%是多少?

HK-MAN 發表於 18-7-4 10:53
不過人人把尺唔同。
按你的定義:天神應該也算是一線寶校了!

LittleButter 發表於 18-7-4 15:42
按你的定義:天神應該也算是一線寶校了!
用呢個定義一定冇錯人均可以享用幾多呎才是最實在...幫忙將呢個標準宣揚出去...

sophialihk 發表於 18-7-4 15:16
40%算高了嗎? 其實一般直資如林文燦, 升band 1 中%是多少?

40% 呢個係不包括直屬(直屬一定過 50%,不能一起計算)

記得 LMC 都係好似 4X% 左右?

1998Ruby1998 發表於 18-7-4 16:16
40% 呢個係不包括直屬(直屬一定過 50%,不能一起計算)

LMC 應該未有4x %,得30%。

1998Ruby1998 發表於 18-7-4 16:16

LMC家長透露, 學校公佈既資料係有水份, 一人收到2間B1直資offers會全部照計

hkpapa852 發表於 18-7-4 16:46
LMC家長透露, 學校公佈既資料係有水份, 一人收到2間B1直資offers會全部照計

唔鍾意呢d學校用呢d手法,係誤導!
(ok,  唔到我鍾意,考到至算,right??)