用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 thanks
go

thanks

thanks

The below is from gov't leftlet for 2018.

It is not necessary for the kid to attend the kindergarten before applying the gov't or subsidized primary schools. You can home-teach the kid.

--------------

參加小一入學統籌辦法

參加資格(必須符合下列全部要求)
• 二○一八年九月入學時年滿五歲八個月 (即二○一二年十二月三十一日或以前出生)
• 本港居民
• 尚未入讀小學
• 從未獲派小一學位

有見過小朋友香港出世,六歲前交俾在大陸親戚照顧,無返過學,六歲來香港讀書,只會寫自己的名,其他字唔識,未學過abc,所有野由零開始學

回覆樓主

我見過,仲要抽中超級名校

喺香港讀幼稚園唔係must. 你有時間/本事自己教都冇問題. 不過咁耐我就只識一個朋友嘅小朋友係冇正式讀完幼稚園(讀到k1定k2咁)就上小學.
不過佢個case比較特別, 一來佢一心俾個小朋友跟亞大讀同一間津小, 二來佢自己開補習社嘅, 小朋友就日日跟佢返補習社上堂.

fruitfulsnoopy 發表於 18-7-3 17:11
我見過,仲要抽中超級名校

咁最後讀成点?

tychow 發表於 18-7-3 23:27
咁最後讀成点?

好辛苦,好辛苦,科科唔合格。一星期五日放學直接搭校車去補習社,每晚9:30才回家

回覆樓主:

有一位同事的孩子讀完K1之後就home school,同事自己教(有買教材),小學也考到名校。今年小二,成績一直在級前15。

asweetmom 發表於 18-7-4 00:31
有一位同事的孩子讀完K1之後就home school,同事自己教(有買教材),小學也考到名校。今年小二,成績一直在 ...

你同事好有心教(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
不過學術要教都不難,反而我覺得小朋友嘅互動,社交發展都要注意。

如果本身多兄弟姊妹/親戚小朋友多,或者經常可以同其他小朋友接觸,否則都好難學到相處。

係香港讀幼稚園唔係必須。之前係EK都有網友的小朋友無返幼稚園,自己教,佢分享過進度,學術好唔錯,後來好似因為爸爸係舊生所以自行入咗名小。

Homeschooling唔係唔好,但父母的魄力要夠大。無要求,hea吓過當然無所謂。要精益求精,唔易ga。