用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請教唔識睇jupas收生分數
go

請教唔識睇jupas收生分數 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

第一幅圖(城大)我明,每科有比重,以1104為例,乘大後中位數係34.5。即今年乘比重後有相若分數應該穩陣
但BU我唔明,例如2160,admission page有話英x1.5, 咁係計best 5? 54444=21? 但英文乘1.5咪好高囉? 但平均分20.44,我應睇邊粒數?我好亂呀
(已有答案在#15)

5    0    0    0

回覆 Charlotte_mom 的帖子

就咁睇,BU 2160個average似乎係M同LQ嘅best 5加埋嘅average,冇計weighting。

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

Thanks
因學友社本天書有d寫明,show出黎嘅分係「含科目比重」。咁我咪要好小心睇邊d含邊d唔含囉

Charlotte_mom 發表於 18-7-2 18:32
Thanks
因學友社本天書有d寫明,show出黎嘅分係「含科目比重」。咁我咪要好小心睇邊d含邊d唔含囉
...

應該五科無加權,JUPAS 應該會準確啲:https://www.jupas.edu.hk/f/page/267/af_2017_JUPAS.pdf

英文weighing 應係 1.5

學校有無參加:

香港輔導教師協會
https://www.hkacmgm.org/

佢地可以睇可每個收生嘅個別資料,數據會準確很多

Charlotte_mom 發表於 18-7-2 18:32
Thanks
...
上JUPAS睇啦……

醒目開學勳章 王國長老

lm251099 發表於 18-7-2 19:38

應該五科無加權,JUPAS 應該會準確啲:https://www.jupas.e ...

唔係2,係1.5呀
學校有join輔導教師協會,但要到派成績果日至可用學校機睇,所以想做定功課先

醒目開學勳章 王國長老

lm251099 發表於 18-7-2 19:38

應該五科無加權,JUPAS 應該會準確啲:https://www.jupas.e ...

會再睇睇,唔該晒你

Charlotte_mom 發表於 18-7-2 20:11
會再睇睇,唔該晒你

睇返#4樓中間(a),Mean計4C+1X(Cat.A)平均分,與Median無關。

浸大不是計best 5

醒目開學勳章 王國長老

LingChiBaBa 發表於 18-7-2 20:27
睇返#4樓中間(a),Mean計4C+1X(Cat.A)平均分,與Median無關。

謝謝,數學係弱點
就咁睇即表中分數無計英文乘大1.5了
咁我計自己個分時要小心d先,因有院校show出黎個2017收生分係已加weighting

醒目開學勳章 王國長老

hksarhksar 發表於 18-7-2 20:48
浸大不是計best 5
看下帖回覆

醒目開學勳章 王國長老

奮鬥左一晚, 我發現只有BU我睇唔明 (其他院校都攪清楚了, 謝各位資料)

FACTS:
https://www.jupas.edu.hk/en/programme/hkbu/JS2160/
以JS2160為例, 入學條件為4C3322+2X達3

https://www.jupas.edu.hk/f/page/267/af_2017_JUPAS.pdf (P12)
但BU公佈數字的2017收生分數的確係4C+1X
"study programme's mean of summation scores of 4 HKDSE core subjects plus 1 best elective subject (category A subjects) obtained by applicants admitted to respective study programmes in JUPAS Main Round"

咁係咪表示, 要4C+2X都達標, 但計就計4C+1X呢? 定其實雖然校方公佈4C+1X數據, 實際4C+2X同樣重要? 等我聽日打去問清楚好了

Charlotte_mom 發表於 18-7-2 23:19
奮鬥左一晚, 我發現只有BU我睇唔明 (其他院校都攪清楚了, 謝各位資料)

FACTS:

以我理解係,佢地個統計 average 係對正個學院的用(4C+1X) 計,但JS2160 收生係 4C+2X,英文加權 1.5,M1/M2,可以當成一科計。

有野查詢要放榜前做啦,放榜後幾天是 no contact period ,有任何查詢,院校都吾會答你的。

醒目開學勳章 王國長老

lm251099 發表於 18-7-3 00:27
以我理解係,佢地個統計 average 係對正個學院的用(4C+1X) 計,但JS2160 收生係 4C+2X,英文加權 1.5,M1 ...

謝謝提醒,今日會問,因BU其中一科係阿女頭號目標
攪完呢單野,尋晚發夢計足一晚數,不停醒呀,無陰公

醒目開學勳章 王國長老

解鈴還需繫鈴人, 我直接打去BU ADMISSION問左

基本科學入學要求, 正常地科科唔同, 最基本33222
亦有個別科目唔同, 例如, 尋日例子JS2160, 要3322+33(兩科X有3)

至於JUPAS公佈嘅2017收生分數, 確認係4C+1X, 全部科目都係, 佢地會考慮將來以唔同方式公佈, 但2017公佈左的, 係4C+1X

個別科目中英有WEIGHTING, 例如2160英文乘1.5, 呢D"乘大"亦無在2017 JUPAS收生分數中顯示

而以2160為例, 今年會睇嘅分數, 係4C+2X, 而非4C+1X (跟今年公佈的要求), 再另計英文乘1.5, 由於舊年公佈的分數係4C+1X亦無乘大, 今年要自己估計加多一科X分數影響了

希望以上資料對大家有用

小時了了    發表於 18-7-3 12:09

Charlotte_mom 發表於 18-7-3 11:03
解鈴還需繫鈴人, 我直接打去BU ADMISSION問左

基本科學入學要求, 正常地科科唔同, 最基本33222

其實佢地有公報 M and LQ (每科計)已好足夠啦,自己祗需用個 Excel 已可以計到,相比有些院校係俾個總分出來已好很多了。
舊年我都係將啊女要報果啲科入晒 Excel, 然後放佢個分係格離,一眼睇晒佢係邊個位,方便很多。

醒目開學勳章 王國長老

lm251099 發表於 18-7-3 12:05
其實佢地有公報 M and LQ (每科計)已好足夠啦,自己祗需用個 Excel 已可以計到,相比有些院校係俾個總分 ...

我就係砌緊個excel呀,到時一啪d分入去就排到序

我今朝打去admissions問,個職員.......夠膽死答我個分係4C+2X。因果科要求係4C+2X, 我話你拎每一科黎加都唔合理啦。6科加埋先20分咪好得人驚!
咁同埋,如果show出黎個分係5科,究竟係睇4C+2X,定睇4C+1X先.....(即3322係要meet,但計分唔一定計果4科架嘛)
佢自己都發現答唔到,於是搭左我俾另一職員。好彩今次呢位職員好清楚解答,放心晒

LingChiBaBa    發表於 18-7-3 12:39

Charlotte_mom 發表於 18-7-3 12:29
我就係砌緊個excel呀,到時一啪d分入去就排到序

我今朝打去admissions問,個職員.......夠膽死答 ...
咁答案係點? 4C+1X OR 2X?

醒目開學勳章 王國長老

chocolatebean 發表於 18-7-3 13:52
咁答案係點? 4C+1X OR 2X?

浸大公佈2017 jupas收生分數,係4c+1x(已確認係全部都4c+1x)
但個別學科要求可能唔止4c+1x。多出嘅嘅影響(例如4c+2x會睇多一科成績,中英文有加權等)就家長自己衡量了
詳情請看15樓回答
‹ 上一主題|下一主題