用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問華英與上智比較
go

請問華英與上智比較 [複製鏈接]

請問,撇除男女校及女校之分,哪一間的banding較好?
兩間各自有什麼特色?升三大率哪間較高?
   2    0    1    0

https://www.edu-kingdom.com/foru ... &extra=page%3D1

yiupobo 發表於 18-6-24 17:59
...
老實講,反而需要考慮,怎可能撇除男女校及女校之分。如果真係想比較,你應該撇除男女校裡面既男仔,然後再比較。

回覆樓主

聽學校高年級家長講,華英會重建校舍,所以會搬遷,你要考慮埋這點!

MimiCactus 發表於 18-6-25 07:53
聽學校高年級家長講,華英會重建校舍,所以會搬遷,你要考慮埋這點!

禁可能YWGS搬走後,WY会暫用深水埗校舍?禁其實番学更方便。

Yanamami 發表於 18-6-25 09:40
禁可能YWGS搬走後,WY会暫用深水埗校舍?禁其實番学更方便。
但係歷史話俾我哋聽, 大部份學校遷校之後DSE都無好結果喎。

2jkidsfather    發表於 18-6-25 10:31

little_yolky 發表於 18-6-25 10:29
但係歷史話俾我哋聽, 大部份學校遷校之後DSE都無好結果喎。
EK上唔係話書都係靠自己讀咩?Band3校都有人入U, 区区搬个校舍又有乜好惊?

little_yolky    發表於 18-6-25 15:03

MimiCactus 發表於 18-6-25 07:53
正啊!!又想問問華英中學的英語環境如何?早會除了主題日外全是英文嗎?上術科,如體育等老師是以英語授課嗎?

會搬校?到深水埗?請問大概會在幾時搬?

little_yolky 發表於 18-6-25 10:29

又不是不搬回去,不用擔心。

yiupobo 發表於 18-6-25 20:28
會搬校?到深水埗?請問大概會在幾時搬?
Oh, 我回应Minicactus話听闻会搬咋~禁而英华女校又話年底会搬番罗便臣道……果个校舍空左出黎咪可以俾华英用禁乍……

想知當年女拔同而家英華女搬校舍有冇差到呢?

jollyma 發表於 18-6-25 22:35

英華女係SSP近年DSE跌左DD架 不過依然係阿女尖School

校長有提過申請重建,但都應該有排,如果搬去德貞舊校舍都唔錯,前身係英華再前身係女拔

jollyma 發表於 18-6-25 22:35
女拔好似無, 英華女好似有少少跌咗DD, 黃笏南跌到阿媽都唔認得。

little_yolky 發表於 18-6-26 09:36
女拔好似無, 英華女好似有少少跌咗DD, 黃笏南跌到阿媽都唔認得。
黃笏南跌得咁勁?無聽聞過啊。可以分享多點嗎?謝謝。

傻妹 發表於 18-11-8 20:55
前一JM話搬校舎對學生成績既影響, 你睇下佢搬咗去大圍果幾年個DSE成績咪知跌得有幾勁囉, 點會無聽聞。近年搬回新校舎, 已經止跌回升了。

之前成日有人話小朋友搬校舍攪到無心向學,其實會唔會係搬校舍教到教職員無心教學呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

傻妹 發表於 18-11-8 20:55

個人認為搬校係有影響,但要綜合唔同因素。WFN 本身區內算1c學校,原區內同時都有唔少選擇。原本讀緊中二中三嘅級前列嘅學生好可能因交通因素轉到區內其他學校。但只要本身學校做得好,返反原地址就好快追返上嚟。

dbg wyg 相對在區內前列(亦係全港內),同banding學校選擇較少。臨時校舍算是在旺區,交通問題亦影響就較少(住中西區返ssp用嘅時間未必比返ywg原校地址長好多),相信因臨時校舍而走嘅學生唔多。而且加上女仔定性啲,搬校都無咁心散。

萬一華英真係臨校搬去ssp,個人睇法影響都係好微。起碼住何文田/九龍城的在校生,應該唔會為交通問題轉校,當然轉同區1b學校亦唔易。
以上純粹個人意見,未有任何數據支持。

yiupobo 發表於 18-6-24 17:59
...
入U率樓上已有,咁其實2間較重理(理科比文科成績好),校風唔差,但上智因全女班,學生會比較自動自覺/獨立,不求人。我囡小學由間男女校轉了女校,女仔雖多事非(女E Q由低都轉到依家唔錯),但較純,我好欣賞。佢中學亦會繼續選擇女校,上智亦係我心儀之一。
‹ 上一主題|下一主題