用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 讀寫障礙
go

讀寫障礙 [複製鏈接]

讀寫障礙

Re: 讀寫障礙

讀寫障礙既學童可透過社工作轉介做評估,然後他們會找一些特殊針對這些小朋友既學校比你,當然你要扶他呀

[quote]
如花媽咪 寫道:
請問有無媽咪

你可電社署家庭服務中心查詢下

錯,有d係中英都有,借問聲你是否由小至大都常給你小朋友打電腦及遊戲機?

大媽 寫道:
錯,有d係中英都有,借問聲你是否由小至大都常給你小朋友打電腦及遊戲機?

如來係咁...明白明白...多謝指點

因為电腦及遊戲機是由數字既方程式組成,而常常打機的話就會把畫面吸入腦內,即吸收左數字,而小朋友腦袋未發育完成就會被方程式影响,吸收既唔係正常知識,而是方程式,打亂了正常思維,腦部發展受影响左

所以小朋友不能常打機

如花媽咪:
小兒在四年級已正實有讀寫障礙,結果還要是中下級。知道後我們不斷去認識及學習如何去協助他,他剛升讀上中一。因派位不理想,故自行去叩門,他終於考入了一間band2頭的中文中學。我剛聯絡了中學的學校社工,校方對有特殊學習需的同學是可以有調適的,而太部份的中學都是有提供協助,故你不用太擔心,最重要是小朋友是否已經正實了有這樣的問題,如果是的話,你可以要求學校社工協助你爭取在考試時有所調適。在選擇中學時先選擇合適的band數之學校,然後致電學校社工查詢學校是否有經驗對這一類的學生,學校能夠提供什麼支援等等...但是要注意,你是可以選擇是否告訴對方你小朋友的姓名。

請問如何知道小朋友有讀寫障礙呢?
我的兒子不知是讀寫障礙還是恐懼英文
往往把讀熟了的英文默書,到了第二日就不合格回來
就算教他英文文法運用他都不容易明白
令我十分頭痛
而且補習老師也懷疑他有讀寫障礙
請大家給我一點意見,謝謝!
[img align=left]http://www.rphotobase.com/albums/userpics/10112/thumb_%B7%D3%A4%F9%2863%29.jpg[/img]

你試過跟他溫習嗎?情况如何架?
furbi 寫道:
請問如何知道小朋友有讀寫障礙呢?
我的兒子不知是讀寫障礙還是恐懼英文
往往把讀熟了的英文默書,到了第二日就不合格回來
就算教他英文文法運用他都不容易明白
令我十分頭痛
而且補習老師也懷疑他有讀寫障礙
請大家給我一點意見,謝謝!

furbi :
你試下由短生字叫佢串起,慢慢加多些,唔好急,自然會進步架,我做義工教弱聽人士都係咁架,有時用小小佢識既中文幫佢譯音.........有效架!佢只係怕姐,慢慢來!

我有跟他溫習...他有時串四至五個字母組成的生字可以串一晚都唔識,往往到了第二日起床時問他..他就會識串.....激死
例如補習老師教他一些proper nouns & common nouns
定義,他聽了好幾次都像不明白..叫他做英文練習往往要我解釋一次才識做..他好像不明白句子意思....
補習老師也給他氣死,往往教完就好快忘記..他更不願朗讀英文課...
[img align=left]http://www.rphotobase.com/albums/userpics/10112/thumb_%B7%D3%A4%F9%2863%29.jpg[/img]

試下叫佢背短句子,背完要即克墨番出泥,我仔d英文都係咁操番泥架,比d耐性啦,你實得架!佢幾年班門呀?
furbi 寫道:
我有跟他溫習...他有時串四至五個字母組成的生字可以串一晚都唔識,往往到了第二日起床時問他..他就會識串.....激死
例如補習老師教他一些proper nouns & common nouns
定義,他聽了好幾次都像不明白..叫他做英文練習往往要我解釋一次才識做..他好像不明白句子意思....
補習老師也給他氣死,往往教完就好快忘記..他更不願朗讀英文課...

大媽:

我有時教串一些較長的生字拆開生字串,他就很快記得
遇著短的生字我就用中文拼音給他...但他總是應付完考試默書就很快忘掉了 :cry: [quote]

佢今年升四年級...
其實我發覺他英默時都背熟句子..往往我讀句子首兩三個字
他就默哂成句出來..但他卻不識讀給我聽..這暑假我用你的方法再試試啦...多謝你的意見呀

大媽 寫道:
試下叫佢背短句子,背完要即克墨番出泥,我仔d英文都係咁操番泥架,比d耐性啦,你實得架!佢幾年班門呀?[quote]
furbi 寫道:
[/quote]   :wink:

你試過找駐校社工未?

你盡量叫他背默,唔好讀默,當佢可以背哂比你聽,佢自不然信心加强左,背書就係咁用架!多講讀同背.........我仔考試我成本書叫佢背架

未呀...因為個仔今年情況越來越嚴重
今次考試仲要滿江紅..又無機會留班
升小四就更不敢想象

小朋友學英文就係個個老師怕佢地辛苦,唔比佢地背,成日唔講自不然唔得.......
‹ 上一主題|下一主題