用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 報直資
go

報直資 [複製鏈接]

請問有什麼直資或者私立中學,在派住位當日衰左,可以立即去叩門的,唔該
   3    0    0    0

tsangv 發表於 18-6-19 18:01
請問有什麼直資或者私立中學,在派住位當日衰左,可以立即去叩門的,唔該 ...
李國寶。該校有20個位留作7月10日作叩門之用。

請問難不難考?
知道顏寶玲仍有嗎?
那去多一間
,thanks

tsangv 發表於 18-6-20 07:56
請問難不難考?
知道顏寶玲仍有嗎?
那去多一間
直資中學名單: https://www.schooland.hk/ss/direct-subsidy

建議樓主仲有呢個月空閒時間打電話去心儀直資中學問叩門申請比較準確及詳細.

Remarks:
1) 東九龍(匯基)簡介會時校長明言無叩門位;
2) 沙田培基去年網友經驗分享叩門係放榜日早上有位, 放榜日下午已係 waiting list了

回覆 tsangv 的帖子

顏寶鈴仲有扣門位

福建中學都有扣門位.
[信念] 這東西是在您最脆弱的一刻能幫您堅持下去, 戰鬥到底.

醒目開學勳章 王國長老

小時了了 發表於 18-6-20 08:39
直資中學名單: https://www.schooland.hk/ss/direct-subsidy

建議樓主仲有呢個月空閒時間打電話去心儀直資 ...

港同唔公開收生,但一直有「開檯」收form(both復活戰及新申請).....起碼直到前年仲見有叩門入,舊年無人報料,唔肯定

王家爸爸    發表於 18-6-21 08:49

崇真都好似有.

其實我個仔要讀番自己小學間中學, 很堅持, 我自知他很大機會未必得, 最近也失眠, 又怕他到時吾開心,因為每班只有數人不能入原校,  所以到現在很擔心, 他平常好成績, 但呈分卻平均分8字頭, 我也怕自己會哭, 想叫我老公去, 佢又請吾到假, 但我也要準備一下.

我其實住在將軍澳, 那裡有些直資:

羅氏(朋友個朋友仔叩門, 好似同仔成績差不多, 不過數年前, 不知現在可以嗎?)
另有一個真道及播道, 不過呢兩間好似好勁下

謝指教  

tsangv 發表於 18-6-20 15:23
其實我個仔要讀番自己小學間中學, 很堅持, 我自知他很大機會未必得, 最近也失眠, 又怕他到時吾開心,因為每 ...
唔知你所講嘅勁, 係咪指成績. 論dse成績, 羅氏比另外兩間好.

其實我個仔要讀番自己小學間中學, 很堅持, 我自知他很大機會未必得, 最近也失眠, 又怕他到時吾開心,因為每班只有數人不能入原校,  所以到現在很擔心, 他平常好成績, 但呈分卻平均分8字頭, 我也怕自己會哭, 想叫我老公去, 佢又請吾到假, 但我也要準備一下.
我其實住在將軍澳, 那裡有些直資:
羅氏(朋友個朋友仔叩門, 好似同仔成績差不多, 不過數年前, 不知現在可以嗎?)
另有一個真道播道, 不過呢兩間好似好勁下
如果你住將軍澳, 個人意見呢3間叩得過.

聞說, 羅氏谷的, 你仔仔受谷嗎? >>> pls refer to 保艮局羅氏基金中學谷唔谷架?: https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3616194&fromuid=1539350

真道及播道係 EK 少人討論, 聞說校風唔錯. 個人感覺(未經證實) 優才及羅氏學術好似勁過真道及播道

優才你考唔考慮?

小時了了 發表於 18-6-20 16:29
如果你住將軍澳, 個人意見呢3間叩得過.

聞說, 羅氏谷的, 你仔仔受谷嗎? >>> pls refer to 保艮局羅氏基金 ...
只睇近兩/三年DSE成績, 一定係GT>羅氏>真道/播道

福建, NPL, LKP, 派位直資香島, 放榜後一定仲有叩門位

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

其實我個仔要讀番自己小學間中學, 很堅持, 我自知他很大機會未必得, 最近也失眠, 又怕他到時吾開心,因為每 ...

呈分有8字未去到B3下嘛。不用太悲觀的。仲有2次呈分喎。你可PM我倾下。

我本身也是一個很焦慮的人😭
同埋比較悲觀,一緊張就颠顛地,幸好,我的同事很了解我,日日聴我呻,不過,佢哋個個都系喇x個的top students
有時候會顕得好自卑同驚亞仔第日⋯⋯
其實,一時時,冷靜下來又ok

Thanks
Nicole

hkpapa852 發表於 18-6-20 16:59
只睇近兩/三年DSE成績, 一定係GT>羅氏>真道/播道

福建, NPL, LKP, 派位直資香島, 放榜後一定仲有叩門位
个人经验優才都应該幾難考,不是单看成绩,孩子区內1A成绩,優才都入唔到second in.

(1) 你叩吾到幾多間, 部分要即時筆試, 坐一坐已經冇左個上午. 建議唸清楚叩邊間.

(2) 距離屋企太遠, 叩都無謂, 中學又多測考, 多思考型功課 (吾會1小時攪掂, 除非是是但但), 又要備課, 有時又補課, 又罰留堂, 又課後活動, 體力及精神透支. 影響學科成績, 好快見效!!!

Charlotte_mom 發表於 18-6-20 09:42
港同唔公開收生,但一直有「開檯」收form(both復活戰及新申請).....起碼直到前年仲見有叩門入,舊年無人 ...
好多人都唔知道,以為唔收叩門。

yvonnetsang 發表於 18-6-20 09:05
福建中學都有扣門位.
去到叩門階段,福建、培僑都係唔錯既選擇。

王家爸爸 發表於 18-6-21 08:50
好多人都唔知道,以為唔收叩門。
如果有報過港同, interview 時, 家長有聽校長講解, 就會知有叩門, 校長都講得好清楚有幾多人報, 揀幾多人2nd in, 再揀幾多人3rd in.  同埋, 如果有港同offer, 但放棄, 最終又去叩門, 校長話"緣盡".
[信念] 這東西是在您最脆弱的一刻能幫您堅持下去, 戰鬥到底.
‹ 上一主題|下一主題