用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 馬鞍山雨川 vs 大圍白普理循理
go

馬鞍山雨川 vs 大圍白普理循理 [複製鏈接]

想問問誰升上英中的比例比較好?因為在雨川網站找不到相關資料,懇請各位媽媽解答,萬分感謝
   4    0    0    0

Sausa 發表於 18-6-14 17:34
想問問誰升上英中的比例比較好?因為在雨川網站找不到相關資料,懇請各位媽媽解答,萬分感謝 ...

雨X麻麻,得個泳池,唔通成日游水唔做功課咩!學校網站只包裝話升中派位理想2015-2017,並無仔細列明,要成績好,為子女長遠將來請三思啊!

LeeJason 發表於 18-6-14 23:54

雨川升中麻麻,係馬鞍山,應該比唔上同屬保良局的莊啟程。雨川熱門程度僅次於馬主及馬循,家長看中的係該校位置,校舍及設施。

我見白普理循升英中都keep 住38-40%左右,但雨川就沒有公佈確實數字。有人更話雨川連1/3(33%)上band1都無,已包胡中,究竟點解仲咁熱

有朋友在雨川讀,學校老師有愛心,多活動及設施好,但升中派位唔多掂。
如果以升中派位來看,主風、馬循及禧年是頭三位。家長們要三思,諗諗自己想要什麼。

升中麻麻,唔名掂。以升中成績計,雨川會不會差過大圍二線(白普理,洗次雲,etc),始終升中,88,89,91都會合埋一齊爭

hundred100 發表於 18-6-15 10:29
雨川升中麻麻,係馬鞍山,應該比唔上同屬保良局的莊啟程。雨川熱門程度僅次於馬主及馬循,家長看中的係該 ...

係囉,講設施落雨有個四條lane泳池,泳池用來租比泳會搵錢,
隔離破地獄也有個大棒球埸,睇佢有攪幾多棒球活動
講前途行dse 路就一定馬主,馬循,不過辛苦D,睇下係先甜後苦,定先苦後甜啊
我覺得最緊要看中學派位成績!最客觀的事實,攪乜活動都無用,將來點搵食呀!
‹ 上一主題|下一主題