用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈一派卷, 我都有點失望
樓主: littlelamlam
go

呈一派卷, 我都有點失望   [複製鏈接]

littlelamlam 發表於 18-6-12 18:36
今日派左中, 英, 呀囡五年級英文一直全班最高, 上次有97.5, 中文亦不錯, 係數學弱少少, 但今次英文只有91分 ...
我好明白你既心情呀!食糊科失手真氣歎十聲。

我今日第一日開考, 聽日考英文, 老師已經預早講, 英文考試會深, 因為上次測驗淺。阿女要淺先掂架, 佢係鬥小心型嚟, 唉!

little_yolky 發表於 18-6-13 09:24
我好明白你既心情呀!食糊科失手真氣歎十聲。

我今日第一日開考, 聽日考英文, 老師已經預早講, 英文 ...

唉~平時食糊科比人超前, 照理keep吾到級十內, 禽晚瞓得吾好, 希望今日派數常吾好再嚇我

可能佢上次真係考得太好, 希望愈大失望愈大

回覆 amychan13 的帖子

看標題以為找個膊頭挨挨, 看了內容才知是大隻佬SHOW 肌, 重要查曬油.....

回覆樓主:

我區有間要級三自行先有機!其他也要級十,除非有專長。
仲有一次呈分,努力呀!如果呈二卷淺,分數高,兩次加埋排呈分名次可以影響好大。不要灰心!

Kalongmama 發表於 18-6-13 14:45
我區有間要級三自行先有機!其他也要級十,除非有專長。
仲有一次呈分,努力呀!如果呈二卷淺,分數高,兩 ...
但係聽隔離帖話呈二一般係較深....................

死啦, 我哋依家考緊呈一, 第一科已經話好深, 聽日果科老師已經「預告」會深, 我已經唔想溫書, 橫掂都唔識, 不如去玩算了。

回覆 little_yolky 的帖子

間間學校都唔同, 我女果間就呈一, 呈二都深, 呈三就淺

Lucifer3960 發表於 18-6-13 14:25
回覆 amychan13 的帖子

看標題以為找個膊頭挨挨, 看了內容才知是大隻佬SHOW 肌, 重要查曬油..... ...

點係show肌, 一科X9既科, 由平時全班第一, 變咗全班第四, 你知唔知有幾大鑊。全班第一, 可以係全級第一, 亦可以係全級第四, 全班第四, 就隨時變咗全級1X, 仲靠佢哋食糊, 真係炸糊。樓主既心情, 我好明呀。

妹妹頭 發表於 18-6-13 15:01

間間學校都唔同, 我女果間就呈一, 呈二都深, 呈三就淺
吓? 仲要呈一、呈二都深? 我仲諗住今次呈一深咗, 呈二淺返D, 唉!

剛剛考完中文, 即刻谷入面有媽咪反映話份卷好深好深, 然後彈咗一批出嚟都係話深, 話其中一篇閱讀理解完全唔知講乜, 我又未聯絡到阿女, 你話係咪心血少D都頂唔住呢。

唔怕, 個個都話深至唔怕, 得你個女話深仲驚

IloveJJ 發表於 18-6-13 15:22
我哋都深,科科都係8x,我仔英文好點有9字,佢同學數學好點有9x,唯獨平時學業獎嗰個仍然科科9字,終於明 ...
係, 真係唔明級一果個, 點解份卷點深都係次次9X。

IloveJJ 發表於 18-6-13 15:22
我哋都深,科科都係8x,我仔英文好點有9字,佢同學數學好點有9x,唯獨平時學業獎嗰個仍然科科9字,終於明 ...
千里馬,永遠跑得快過人,除非「發皮4」,最難估計的係黑馬,平時無影,突然發力,可快到見唔到影。

妹妹頭 發表於 18-6-13 15:16

唔怕, 個個都話深至唔怕, 得你個女話深仲驚
你話我迷信都係咁講, 一日之計在於晨, 我發覺測考默當日如果心情暢快, 一般果日都會有好結果。今日捱過一關, 保佑我呢兩日都唔好發火, 唔好鬧人, 唔好爆粗, 要開開心心, 暢暢快快, 跳住舞去校車站。

熱媽 發表於 18-6-13 15:42
千里馬,永遠跑得快過人,除非「發皮4」,最難估計的係黑馬,平時無影,突然發力,可快到見唔到影。 ...
希望阿女係汗血寶馬, 唔駛跑得快, 但要跑得遠, 跑得耐。

little_yolky 發表於 18-6-13 15:47
希望阿女係汗血寶馬, 唔駛跑得快, 但要跑得遠, 跑得耐。
最重要係你呢位訓練員夠堅!

IloveJJ 發表於 18-6-13 16:25
我仔上學期由上年既50,升上28,對好多同學嚟講,都可能係黑馬。不過黑馬始終唔同千里馬,唔一定保持到水 ...
唔好咁啦。

IloveJJ 發表於 18-6-13 16:28
因為佢真係叻,唔係死讀書囉!
級一同級二真係唔一樣。阿大同級一同班時, 未試過叻過級一, 但今年同級二同班, 阿女中文大部份時間都係高分過佢, 但中作就對方高分, 英文就同佢打平或叮噹馬頭, 常識都係有輸有嬴, 只係科數.......................唉!
‹ 上一主題|下一主題